Şahıs Firması Sahibinin Elde Ettiği Yatırım Fonu Gelirleri

Ogrenci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
171
merhabalar

Bir tek şahıs firması sahibi kendi adına olan banka hesabını hem kendi özel harcamaları hemde firmasının harcamaları için kullanıyor.

Firmalara yaptığı işin bedeli olarak bankaya gelen paraları vadeli hesapta veya yatırım fonu gibi hesaplarda değerlendiriyor.

1) Geçici vergi dönemlerinde vadeli ve yatırım fonu hesaplarından elde edilen kazançlarla ilgili nasıl işlem yapılmalı ?

a) Bu hesaplardan elde edilen kazançlar Geçici vergi dönemlerinde beyan edilmeli mi?
b) Yoksa şahsi kazancı gibi görülüp firmayla ilgili beyannameye hiç dahil edilmemeli mi?

teşekkürler
 
Sayın öğrenci,

GVK'nun 1. maddesinde,

"Madde 1- (4783 sayılı Kanunun 1. maddesiyle değiştirilen ve 1.1.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 9.1.2003 tarihinde yürürlüğe giren madde) Gerçek kişilerin gelirleri, gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.(*)" gelirin tanımı yapılmış,

2. maddesinde,

"Madde 2- (4783 sayılı Kanunun 2. maddesiyle değiştirilen ve 1.1.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 9.1.2003 tarihinde yürürlüğe giren madde) Gelire giren kazanç ve iratlar şunlardır:

1- Ticarî kazançlar,
2- Ziraî kazançlar,
3- Ücretler,
4- Serbest meslek kazançları,
5- Gayrimenkul sermaye iratları,
6- Menkul sermaye iratları,
7- Diğer kazanç ve iratlar.

Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, yukarıda yazılı kazanç ve iratlar gelirin tespitinde gerçek ve safi miktarları ile nazara alınır. (*)" gelirin unsurları sayılmış,

37. maddesinde,

"TİCARİ KAZANCIN TARİFİ

Madde 37- Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." ticari kazanç tanımlanmıştır.

Yine, geçici 55. maddesinde,

"Geçici Madde 55- (4444 sayılı Kanunun 3. maddesiyle eklenen ve 14.8.1999 tarihinden itibaren yürürlüğe giren geçici madde) (5281 sayılı Kanunun 43/8-e maddesiyle değiştirilen ve 1.1.2005’ten geçerli olmak üzere 31.12.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ibare) 1.1.1999 - 31.12.2005 tarihleri arasında(*) elde edilen ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş bulunan Gelir Vergisi Kanununun 75. maddesinin 7, 12 ve 14 numaralı bentlerinde yazılı (5281 sayılı Kanunun 43/8-e maddesiyle değiştirilen ve 1.1.2005’ten geçerli olmak üzere 31.12.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ibare) menkul sermaye iratları, menkul kıymetler yatırım fonları katılma belgelerine ödenen kâr payları veya bu fonların katılma belgelerinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında alım satımından elde edilen kazançlar ile Türkiye’de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında yapılan işlemler sonucunda elde edilen kazançlar için(*) yıllık beyanname verilmez. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmez. Ticari işletmeye dahil olan bu gelirler, bu maddenin kapsamı dışındadır." ticari işletmeye dahil olan bu tip gelirlerin istisna kapsamında olmadığı belirtilmiştir.

"Firmalara yaptığı işin bedeli olarak bankaya gelen paraları vadeli hesapta veya yatırım fonu gibi hesaplarda değerlendiriyor." şeklindeki ifadenizden, elde edilen gelirlerin/faizlerin, ticari faaliyet kapsamında olduğu görülüyor (Yani 37. madde kapsamına girmektedir).

İnceleme esnasında bu ve benzeri, yapılan iş karşılığında bankacılık sistemi kullanılarak yapılan tahsilatlar kolayca tespit edilebilecektir.

a) Elde edilen gelirler, geçici vergi/yıllık gelir vergisi beyannamelerine eklenerek ticari kazançlar içerisinde beyan edilmesi gerekir.

b) Elde edilen tahsilatlar, işletmenin ticari faaliyetleri ile ilgili tahsilatlar olduğundan, şahsi kazanç değil, ticari kazanç olarak düşünülmelidir.
 
Üst