Şahıs İşletmelerinde stopaj uygulaması var mı?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan murat*
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
43
Merhaba ,


Danışmanlık hizmeti veren bir şahıs işletmesi, merkezi yurtdışında olan özel bir şirkete, yutiçinde verdiği hizmet nedeniyle 1.000,00 YTL + KDV = 1.180,00 YTL tutarında fatura kesiyor.

Fatura kesilen şirketin muhasebesi " Limited şirket olmadığınız için faturanızı Serbest Meslek Makbuzu gibi düzenleyip,% 22 stopaj kesintisi yapmanız gerekiyor " diyor.

Şahıs işletmelerinde böyle bir uygulama var mı? Teşekkürler....
 
Faaliyet konusu : Firmalara ait yönetim ve bilgi sistemlerinin oluşturulması,bunlarla ilgili personelin eğitimi ve denetimi konularında danışmanlık hizmeti vermek.
 
T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ

İl Defterdarlığı Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

Tarih : 24.05.2004/7110

Sayı : B.07.4.DEF.0.34.11/GVK-65

Konu : Danışmanlık hizmetinde bulunan kişinin elde ettiği kazancın serbest meslek faaliyeti
kapsamında vergilendirilip vergilendirilmeyeceği hk.

VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

tarafından Müdüriyetimize verilen ve bir örneği ilişikte gönderilen .2004 tarihli dilekçede Müdüriyetimizi ilgilendiren hususlar aşağıda cevaplandırılmıştır.

Bilindiği gibi, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesinde; “Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş, aynı Kanunun 65. maddesinde ise; “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu, serbest meslek faaliyetinin sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.” şeklinde açıklanmıştır.

Serbest meslek faaliyetinde ana unsur, faaliyetin sermayeden çok, kişisel çalışmaya ilmi yada mesleki bilgi ve ihtisasa dayanmasıdır. Bu unsur, serbest meslek faaliyetini ticari faaliyetten ayıran en önemli özellik olup, söz konusu faaliyetlerden elde edilen kazançların daha çok emek ürünü olduğunu göstermesi gerekmektedir.

Burada, yalnızca emeğe dayanan organizasyon yeterli olmadığı gibi aynı zamanda geliri doğuran emeğin, ilmi veya meslek bilgi ve ihtisasa dayanması koşulu da aranmaktadır.

Ayrıca, serbest meslek faaliyetinin yapılmasında da mutlaka alet, edevat, kitap temini, muayenehane, yazıhane, büro, idarehane harcamaları gibi bir takım giderler de yapılabilir. Fakat bu faaliyetin yapılması ve kazancın elde edilmesinde asıl gerekli olan ilmi ve mesleki ihtisas, diğer bir ifadeyle manevi sermayedir. Genelde diploma veya sertifika gibi yeterlilik belgesi gerekmektedir.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olduğundan söz edebilmek için yalnızca emeğe dayanan bir organizasyonun bulunması yeterli değildir. Emeğe dayalı olmasının yanısıra, geliri doğuran bu emeğin, ilmi yada mesleki bilgi veya ihtisasa dayalı olması gerekmektedir.

Bu itibarla, adı geçenin bir işverene bağlı olmaksızın, sermayeden ziyade ilmi yada mesleki bilgiye bağlı olarak yapacağı faaliyetin Serbest Meslek faaliyeti olarak değerlendirilerek bu kapsamda vergilendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesi ile söz konusu dilekçede Müdüriyetinizi ilgilendiren hususların cevaplandırılarak görüşümüzle birlikte mükellefe bildirilmesini rica ederim
 
Üst