fonradar

Şahıs İşletmesi Ek faaliyet Hakkında

Üyelik
5 Kas 2010
Mesajlar
42
Konum
İSTANBUL
Merhaba bir konu hakkında fikirlerinizi almak istiyorum.

Şahıs firması otel malzemeleri toptan alım satım işi ile iştigal etmektedir. unvanı ticaret odasına tescilli ve faturasında yazmaktadır.Bu mükellef aynı zamanda bu işine ek olarak 2 farklı iş daha yapacak. Bunlardan 1.si internet üzerinden kişisel eşya ürünleri alım satım yapacak 2.si ise firmalara ürünlerinin gelişimi pazar payını arttırma gibi durumlarda yön verip onlara marka danışmanlığı yapacak.Maliyeye bunlarla ilgili dilekçe verip bildirim yapacağım.

Sorum şu;

1. mükellef internet üzerinden ve yapacağı iş için toptan ticaret isinde kullandığı faturayı kullanmak istemiyor ve bunun için fatura bastırmak istiyor. İkinci bir iş için ikinci bir fatura bastırabilir. Doğrumuyum?
2. İkinci iş için bastırdığı faturada internet üzerinden satış yapacağı için faturanın üstünde farklı bir unvan olabılır mi? Yanı ilk yaptığı işteki ve ticaret odasına tescilli olan ticaret ünvanın yazılması zorunlu mu. İkinci bir is farklı bir unvan kullanıp bunu faturasında kullanabılır mı?
3. diğer yapacağı ürün gelişimlerinin ve pazar paylarının arttırımı ile ilgili firmalara vereceği marka danışmanlığı gibi faaliyeti serbest meslek faaliyetine girer mi yoksa buda ticari kazanç mı?
4. Eğer serbest meslek faaliyetine girerse bunun için ayrı bir defter mi tasdik ettirmem gerek?

Bu konularda bana bilgisi olan varsa paylaşırsa makbule geçer. İyi günler
 
İlk olarak hakan bey,

1- Hayır farklı 2 adet seri fatura bastırabilirsin, 2. Faturaya kullanacağın markayıda koydurabilrisin komple dizaynıda farklı yapabilirsin.

2-Aynı şirket altında olduğundan dolayı. Firma merkez adresi,Firma ünvanı vb. Bilgiler muhakkak faturanın üstünde yer alması gereken bilgilerdir.Farklı ünvan kullanamazsınız.

3- Marka danışmanlık için bir meslek odasına üyelik mevcut mu? Yani ilgili meslek mensubu için yeterlilik belgesi varmı?
 
İlginize teşekkür ederim. öncelikle ikinci bir fatura yaptırmasında mutabıkız. Soyleki mükellef ikinci işinini de aynı adresde yapacak herhangibir farklı bir adres durumu yok.

İste benim asıl sorum su sekilde oluyor ilk açılıştaki faaliyetim x otel malzemeleri alım satım hakan akay olarak itoya kayıtlıyım ve faturamda kullanıyorum. ikinci isimde internet üzerinden ürün satısı ve ordakı ünvanımda b internet hizmetleri hakan akay olarak ikinci bir fatura bastırıp kullanabilirmiyim. Burada internet üzerinden satış için kullanacağım unvan herhangibir odaya tescilli değil, sadece ilk isimdeki unvan tescilli, Bu mümkün mü?

marka danışmanlık için herhangibir odaya kayıtlı değil ve bu is ile ilgili herhangibir sertfika belgesi vs yok.
 
Sayın hakan bey,
Vergi Usul Kanunu düzenlemelerine göre, faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunmalıdır:
1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;
2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;
3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;
4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;
5. (3239 sayılı Kanunun 19′uncu maddesiyle değişen bent) Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası.

TTk ' ya göre
- Sicil numarası,
- Ticaret unvanı,
- İşletmesinin merkezi,
- Tescil edilen internet sitesinin adresi (Sadece internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi olanlar –bağımsız denetime tabi olanlar-için).

Anlaşıldığı gibi Faturaya Ticaret ünvanının yazılması gerekmektedir. Ticaret odasında ünvanı değiştirebilirsiniz. Ama Bir şirkete 2 ünvan maalesef vermiyorlar. Ondan dolayı ünvan seçerken "universal" bir ünvan seçevilirsiniz. X-Ticaret / Hüseyin Ömercioğlu Gibi.

Marka danışmanlığı ilgili olarak ;

RBEST MESLEK KAZANCI SAYILAN HALLER

Bazı faaliyetler, yukarıda sayılan serbest meslek faaliyetinin özelliklerini taşımasa bile Gelir Vergisi Kanunu tarafından serbest meslek kazancı sayılmaktadır.

Bu faaliyetler:

Tahkim işleri dolayısıyla hakemlerin aldıkları bedeller,

Serbest meslek faaliyetinde bulunan kollektif ve adi şirketlerde ortaklar, adi komandit şirketlerde komanditeler,

Gümrük komisyoncuları, bilumum borsa ajan ve acenteleri, noterler, noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar ,

Serbest meslek erbabını bir araya getirip kazançtan pay alanlar,

Dava vekilleri, müşavirler, kurumlar ve tüccarlarla serbest meslek erbabının ticarî ve meslekî işlerini takip edenler ve konser veren müzik sanatçıları,

Telif haklarının ve ihtira beratlarının sahibi veya kanuni mirasçıları tarafından satılması kiralanması,

Vergi Usul Kanunu'nun 155 inci maddesinde belirtilen şartlardan en az ikisini taşıyan ebe, sünnetçi, sağlık memuru, arzuhalci, rehber gibi mesleki faaliyette bulunanlar.

Yukardaki işlemlere girmediğini düşünüyorum. Ticari kazançtır ve Danışmanlık olarak fatura kesilecektir. Bu işlerin tamamının yapılması için muhakkak Ana faaliyet konusunda yer alması gerekmektedir.
 
Üst