Sanayi Sicil Belgesi

2005/17 Sanayi Sicil Tebliğinde"El ve ev sanatları ile küçük tamirhaneler bu kanuna tabi değildir. "denilmektedir.Benim sorum ise Bijüteri imalatı ve tamiratı ile iştigal eden ve yanında 2 işçi çalıştıran Gelir Vergisi Mükellefim var.Bu kanun kapsamına girer mi? Görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Bu konuda görüşlerinizi bekliyorum. Bu mükellef için Sanayi Sicil Belgesi alınmalı mı?

Tekrar Teşekkürler.

Saygılarımla,

Mustafa DİNÇ
S.M.

Sayın Arkadaşlar,

Cevaplarınızı bekliyorum.

Saygılarımla,

Not: a).Sanayi Sicil Belgesi Alınmalı
b).Sanayi Sicil Belgesi Kapsamında Değil (Alınmamalı)

Merhaba,
Mustafa Bey, sorunuzun daha fazla cevapsız kalmasına içim elvermedi, küçük bir araştırma yaptım.

Yorumda bulunmak isteyenler için

SANAYİ SİCİL BELGESİ NEDİR?

6948 sayılı sanayi sicil kanununun 1. maddesinde tanımı yapılan imalat sanayi, madencilik, taş ocakçılığı, su ve gaz istihsali sektörlerinde faaliyet gösteren, sanayi ürünü imal eden sanayi işletmelerinin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden aldıkları belgedir.

BİRLİK VE FEDERASYONLARA 24 SAYILI GENELGE

Bilindiği üzere, 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu’na göre, makine, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile bir maddenin kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden işletmeler “sanayi işletmesi” sayılır ve bu işletmelerin sanayi ve ticaret bakanlığı nezdinde tutulan sanayi siciline kayıt olması gerekmektedir.
Bu bağlamda; 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılan sanayi sicil tebliğ hükümlerine göre; 507 sayılı kanuna tabii imalat ve tamirat yapan işletmelere müracaatları halinde Sanayi Sicil Belgesi verilmektedir. Mensuplarımızın, sanayi sicil belgesi alabilmesi için;

- Sanayi Sicil Beyannamesi
- Yıllık İşletme Cetveli
- TESK tarafından “aslı gibidir” tasdikli kapasite raporu
- Esnaf Sicil Gazetesi ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.

Sanayi Sicil Belgesi alan işyerleri;

- İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV tecil-terkin işleminden faydalanırlar. (KDV ödemezler).
- Elektrik faturalarını sanayi abonesi tarifnamesinden öderler. (Yüzde 20 civarında ucuz elektrik kullanırlar.)
- Finansman, giderlerinin tamamını kurumlar vergisi matrahından düşebilirler.
- Kamu İhale Kanunu’nda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar. Dolaylı olarak iş imkanı sağlarlar.
Diğer taraftan sanayi sicil belgesi alan işyerlerinin, 6948 sayılı sanayi sicil kanununun 5. maddesi gereğince her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren yıllık işletme cetvelini Nisan ayı sonuna kadar Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine vermeleri gerekmektedir. Vermeyen işyerleri hakkında 6948 sayılı kanunun 9. maddesine istinaden para cezası uygulanmaktadır.

02.05.2005
-----------------------------------------------------------------------------

ve daha fazla bilgi için;

http://www.sanayi.gov.tr ve
http://www.alomaliye.com/kdv_27.htm

Sayın Nur ARSLAN,

İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.Ben de kimse ilgilenmiyor diye
canım sıkılıyordu. Ancak yazdıklarınızdan mükellefimin Sanayi Sicil Belgesi
almak zorunda olduğu ortaya çıkıyor.Ben de (2005/17 Sanayi Sicil Tebliğinde"El ve ev sanatları ile küçük tamirhaneler bu kanuna tabi değildir. "denilmektedir.) buradan kurtarırız diyordum.

Saygılarımla,

Mustafa DİNÇ
S.M.

Sayın Mustafa Dinç,
Konuyla ilgili uygulamam olmadığı için ancak bu kadar bilgi verebildim; çok özel bir konu olması nedeniyle daha geniş bir araştırma yapmanızı öneririm.
(KDV 27.GT. 1998 tarihli bir genel tebliğin üstüne tebliğ, sirküler vs çıkmış olabilir....)
Saygılarımla,

Sayın Nur ARSLAN,

Yaınızca siz ilgilendiğiniz için size hitaben yazıyorum.(Diğer arkadaşlar anlamıştır herhalde)

Biraz önce İstanbul Sanayi İl Müdürlüğü Sanayi Sicil Şubesini aradım.
Çok kibar davrandılar ama bu konuda onlarda yorum yapamadılar.
"Bizler de sizin gibi internetten takip ediyoruz.Daha elimize ulaşmış
bir belge yok diyorlar.Yalnızca kapasite şubesi 1 kişi çalıştıran kişilere
şu an kapasite raporu vermiyormuş" dediler.Bu bilgiyi sizinle paylaşmak
istedim.

Tekrar ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.

İyi Çalışmalar,

Mustafa DİNÇ
S.M.

Merhaba,
Sayın Mustafa Bey,

Rica ederim. Araştırmanızın sonucunu paylaştığınız için de teşekkürler.... :)

İyi çalışmalar,

merhaba,

sanayi il müdürlüğüne kayıt için ne gerekli diye sordum kapasite raporunu hazırla getir dediler...kapasite raporu hiç hazırlamadım yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler :oops: çok acil

merhaba,

sayın öztürk teşekkürler bilgilendirdiğiniz için

----------------------
sultan öztürk