Şantiye Şefliği Sgk Sorunu Hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HAN_____
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
27 Nis 2014
Mesajlar
1
Konum
sivas
Merhaba arkadaşlar bu konulara işim gereği çok uzak olduğum için yardımlarınızı bekliyorum.
kendime 2 katlı müstakil ev yapmak için (ticari amaçlı değil, kendim kullanmak üzere) geçici mütahitlik belgesi için başvurdum. yapacağım ev 250 m.kare olduğu için yapı denetimi dolayısıyla da şantiye şefi gerekliliği ortaya çıktı. makine mühendisi olduğum için şantiye şefliğini kendim üstlenebileceğim söylendi buraya kadar sorun yok projeler çizildi yapı denetim ile anlaşıldı. Ben şirket ortağı olarak bağkurluyum. bu evide şahsım adına yapmak istiyorum şantiye şefliğini üstlenirsem işin sgk boyutu nasıl olacak. muhasebecim dahil kimseden net yanıt alamadım. sgk"ya telefon açtık, sen olamazsın başka şantiye şefi bul diyor. bağkurlu olmam şantiye şefliğimi engellermi? engellemezse bu işin çözümü nedir. Ev bittikten sonra yapı kullanım alırken sgkya takılıp ceza ödemek istemiyorum. şimdiden teşekkürler.:)
 
Mal sahibi olarak ruhsata adınız yazılacak.Şantiye şefi karşı tarafta kontrol eden eksik donanım varsa iş başı yapılmasına izin vermeyen eksikler giderilip gerekli emniyet tedbirleri alındığında çalışma izni veren konumda iş güvenliği için yapı iş defterini tanzime yetkili olacak hem işveren hem çalışan olamazsınız kendi kendinize sözleşme yapamazsınız.İşveren olarak menfeatinize aykırı.Benzer örnek iş ve çalışan güvenliği ile ilgili Mobilya satışı yapan evlere montaja kamyonetle mal ve işçilerini gönderen işveren benim işim tehlikesiz diyor.Oysa işçiler katlı binalarda merdiven korkuluğu olmayan inşa halindeki apartmanlarda üst katlara merdivenden mobilya taşıyor trafikte kamyonetle seyir yapıyor bence tehlikeli bir iş ama işveren taraf olduğu için benim işim tehlikesiz diyebiliyor.Eğwer işyeri risk ddeğerleme raporunu bu işverene bırakırsanız objektif bir rapor yapamayacaktır çünkü eksikliklerin tamamlanması maddiyata dayanıyor.Sizinkide benzer bir örnek.Şantiye şefi olabileceklerin eğitimi belli ve belli alanlarda olabiliyorlar.Kendim yapacağım tezide inandırıcı değil proje okumayı bilen tatbik edebilen bir ekibiniz varmı muhakkak bir taşarondan ve mütaahhitten hizmet alacaksınız.Bir defa kullanmak için herhalde ekip ve takım taklavak kalıp almazsınız ekonomik olmaz.Kendi işiniz nedeni ile meşgulsunüz iş güvenliği yönünden başkalarının çalıştırdığı işçilerin güvenliğinden sorumlu olmakta taşarona kıyak geçmek gibi olur.Sgk işçiyi kim çalıştırırsa tescili onun adına yapar.Böyle büyük bir bina için vergi idaresi işçilerin stopajlarınıda arayacakdır onlardan çalıştıran sorumlu.Ortalama 200 bin maliyetli br iş için ayda 750 tl istenen şantiye şefi yük sayılmamalı işi bilenden faydalanılmalı diye düşünüyorum.Geçici mütaahhit belgesi ile olmayan mütaahitlik olacakmı aşırı sorumluluk yüklenmiş olunuyor gibi.
Sgk 7.3.2014 tarihinde şantiye şefleri ile ilgili bir görüş yayınladı.İnşaatı yapan mütaahhit yanında bordralı çalışanlar
şantiye şefi olabiliyor 4A lı olması aranmıyor.Sgk de bu konuyu her kes bilmez telefon açtığınız kişi daire başkanı seviyesinde olmalı uygulamaya yön verenler onlar sözle ifadelerin kıymeti yok yazılı görüşler bile görüş değişebiliyor.17.2.2014 de bir görüş yayınlandı çok sertti kim olursa olsun 4A lı olacak dendi.7.3.2014 tarihli olan başka bir daireden çıkmış daha yumuşak ve mantıklıdır.Sgk il müdürlükleri açık bir kanuni düzenleme olmadığından idareden görüş soruyor idare yayınlıyor ama tercümeye muhtaç ifadeler kullanılıyor.Bazı İşveren memurlarıda uygulama için karar veremiyor biraz sıkıntılı bir durum buradan size kimse garanti veremez inşaat bitene kadar sgk yi biri ikna eder bir mahkeme kararı çıkar görüş değişir kimbilir.3 yıldır şantiye şeflerini sgk li olarak aramıyorlardı şimdi belediyeye verilen sözleşmelerini istiyorlar yani pabuç pahalı oldu.Aşağda sgk görüşü var umarım okunacak kadar büyütülebilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
SGK olamaz demesinin nedeni kişi kendi işerinde 4-a (ssk) olamaz kanun maddesinden dolayıdır.
 
Üst