Satış Mağazasında Yangın Çıkması !!

bilanco

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
180
Konum
salihli
Merhabalar,

2012 Kasım ayında müşterimiz olan satış mağazasında yangın çıktı. Vergi dairesine bir dilekçe ile durumu anlatan bir yazı gönderdik. Vergi dairesi yazıyı takdire sevketmemiş. Bizde takdir komisyonunundan yanan mallar ile ilgili bir karar çıkmasını bekliyorduk. Sonra vergi dairesi nezdinde girişimlerimiz ile takdir komisyonuna havale ettirdik. Tabi bu esnada vergi dairesi yoklama elemanları gelip yanan yeri gördüler. Aradan birkaç hafta geçtikten sonra konunun hangi aşamada olduğunu araştırmak için takdir komisyonuna gittik. Aldığımız cevap, biz sizin yanan mallarınızın değerini bilemeyiz, siz kendiniz belirleyip stoklarınızdan düşün. Biz yıllık gelir vergisi beyannamesinde bunu görüp sizin söylediğiniz rakama göre takdir edeceğiz dediler.
Benim bu işleme başlarken düşüncem, vergi dairesi itfaiye, sigorta vb.kurumlar nezdinde mutabakat yapıp yanan malların değerini belirlemesi ve bize şu kadarlık yangında zayi olan malınız var demesi idi.
Şimdi sigortadan bir karar çıkmasını bekliyoruz. Yani elimizde yanan malların değerini belgeleyebileceğimiz bir mesnet olması açısından sigortayı bekliyoruz. Sigorta kararını verdiğinde o kadarlık malı stoklardan düşüp kdv sini kasım ayında bir düzeltme beyannamesi ile tahakkuk ettireceğiz.
Bu konu ile ilgili fikirlerini belirtmek isteyen üstadlardan yardımlarını rica ediyorum. Hepinize saygılar...
 
Sayın Bilanço,

Geçmiş olsun.
Uuygulama aslında doğru vergi dairesi ve itfaiye elinizdeki malların değerini ve piyası değerini bilemez vereceği değer yanlış olur bunu en iyi bağlı olduğunuz sigorta şirketi tespit yapıp bilgilendirebilir ve neticede anladığım kadarı ile bu şekilde takibe başlamışsınız.Sigorta şirketi gelip inceleme tespitleri yaparak bilgilendirecektir.

Yalnız KDV kısmına gelince,

İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi
ic_title_cizgi.gif
ic_title_cizgi_uc.gif

Kanun AdKATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 30
Kapsam
ecblank.gif
Aşağıdaki vergiler mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez:
a) Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi,
b) (3297 sayılı Kanunun 10'uncu maddesiyle değişen bent) Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi,
c) (5228 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle değişen bent. Yürürlük: 1.12.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 31.7.2004) Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisi, [SUP](49)[/SUP]
d) Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi.

(49) (Değişmeden önceki şekli) (4503 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen bent. Yürürlük: 5.2.2000) c) Deprem veya sel felaketi nedeniyle zayi olanlar hariç olmak üzere zayi olan mallara ait katma değer vergisi. (4503 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli) c) Zayi olan malların alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi,

Kanun AdBAZI KANUNLARDA VE 178 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

Madde No 17
Kapsam
3065 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
c) Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç
olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisi,



Deprem,sel felakati ve Maliye Bakanlığının yangın sebebi ile mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere zayi olan mallar için katma değer vergisi indirim konusu yapılamayacak olup gelir ve kurumlar vergisinden gider olarak kabul edilir.

İyi Günler.

 
Haklısınız sn.demiral. Zaten sigortadan zayi olan mallar için bir değer biçilmesini bekliyorum. Değer ortaya çıktığı zaman Kasım Kdv beyannamesine bir düzeltme vererek zayi olan malların kdv sini devlete iade edeceğim. Herhangi bir yerden bana bir bilgi gelmediği için zayi olan mallar ile ilgili bir değer oluşturamıyorum ve şimdilik kdv beyannamelerini normal olarak verdim. Rakamlar netleşince düzeltme beyannamesi ile gerçeğe dönüştüreceğim.
O zaman sizin görüşünüzde benim yaptığım işlemler ile aynı yönde sanırım. Ama bana garip gelen idarenin sigorta şirketi ile irtibata geçerek firmaya zayi olan mallar ile ilgili takdir komisyonu kararını vermemesi. Sizin kararınıza göre şekillendireceğiz demesi. Neyse; inşaallah doğru yoldayızdır. Teşekkürler...
 
Sayın bilanço,

doğru yoldasınız sonuçta idare sizi bu yola sevketmiş afetlerde takdir komisyonu karar verir malların iktisadi kıymetlerinin emsal değer üzerinden.

İyi Günler.
 
Sayın bilanço,

KDV Beyannamesi düzeltmesini yapacağınız zaman incelemeye girermisiniz orasını bilemiyorum :confused:

İyi Günler.
 
Yalnız 113 Nolu KDV Genel Tebliğinin E bölümü uyarınca, Kasım ayı KDV beyannamesinin düzeltilmemesi bunun yerine takdir komisyonun karar aldığı aydaki KDV beyannamesinde bu mallara isabet eden KDV'nin ilave edilecek KDV olarak dikkate alınması gerekir.Diğer taraftan Sayın Demiral'ın aksine bir inceleme olacağını düşünmüyorum, çünkü yapılacak işlem KDV tutarını arttıran bir işlem, azaltan değil.
 

Benzer konular

Üst