Sayın Ekici,

Üyelik
20 Tem 2005
Mesajlar
58
Sayın M.Kemal Ekici, Temmuz başında sorulmuş aynı soruya genişçe bir açıklamada bulunmuşsunuz. Konu İhraç kayıtlı satışın KDV beyanı hakkında. Ben birşeyi anlayamadım müsadenizle bunu sormak istiyorum. İhr.Kay. Satışı normal satışlarla beraber TABLO 1 e yazıyoruz. Ancak devreden çıkan durumda (İade talep etmeyeceğiz) takip eden dönemlerde indirimle giderebilirsiniz demişsiniz. Bu kısmı tam anlayamadım.
Yani beyan ediyoruz,
Devredenimiz o ay ihr.kay.satış kdv si kadar düşüyor mu.. ?? İndirim beyannamede nasıl gerçekleşiyor ?? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
Ayşen Lisarlı /İst.
 
Sayın Lisarlı,

Bildiğiniz gibi "ihraç kayıtlı teslimlerin" istisna kapsamına alınması İhracatçının önce "imalatçıya KDV ödeyip sonra bunu iade alması"nı basitleştirmek ve ihracatçının aradan geçen zamanda fonlarının bağlı kalmamasını sağlamak için düşünülmüştür.

Diğer bir deyimle aslen imalatçıyla ilgili değildir hedef ihracatçıdır.

Bu sistemde imalatçıya devlet, sen Hesapladığın KDV'ni ihracatçıdan alma/bana yatırma, o ihracatı yaptığında gel sen benden al/senden alacağımı sileyim diyor.

Yani bir nevi alacak borç takası yaplıyor.Ancak bu takasda bakiyeler işi biraz karıştırıyor.

Bir örnekle açmaya çalışalım.

İmlatçı ihracatçıya haz/2005 de ihr.kay.la 100 YTL lik mal satmış olsun KDV si 18 YTL. olsun.Diğer yurtiçi satışları 300 YTL Hes.KDV'si 54 YTL, İndirilecek KDV'side 60 YTL olsun;

İmalatçının Haziran KDV beyannamesi
Matrah = 400 YTL Hes.KDV= 72 YTL.
İndirimler Toplamı=60 YTL.
Ödenecek KDV = 12 YTL olacaktı.(Tecil Edilecek KDV olarak beyannamede yer alacak)

İmalatçı İhracatçıdan almadığı 18 YTL KDV'nin 12 YTL'sini ödemesi gereken 12 YTL'yi tecil-terkin ettirerek kalan 6 YTL'yide iade olarak alacaktı.
İşte bu 6 YTL'yi nakden veya mahsuben iade almayıp (ihracatın gerçekleştiği dönemde) Beyannamenin 50 numaralı (yeni beyannamede 41) satırına yazarak/ilave ederek indirimle giderebilecektir.(39 s.n.KDV Tebliğinin D bölümü-bu işlem vergi dairesine dilekçe ile bildirilecektir).

Örneğimizde Haziran dönemi toplam İndirilecek KDV'ni 90 YTL yaparsak.
Matrah = 400 YTL Hes.KDV= 72 YTL.
İndirimler Toplamı=90 YTL.
Tecil edilecek KDV= 0
S.D.Dev.KDV = 18 YTL.
İadesi Gereken KDV = 18 YTL olacaktı.
Buradada ihracatın gerçekleştiği dönemde 18 YTL iade alınmayıp 41 numaralı satıra ilave edilerek yani S.D.Dev.KDV tutarı artırılarak ihracatçıdan tahsil edilmeyen ancak beyan edilen 18 YTL KDV alacağı indirimle giderilmiş olacaktır.
İhracatın Temmuz ayında gerçekleştiğini ve temmuz ayında herhangi bir alım satım masraf olmadığını varsayarsak,
Haziran ayı S.D.Dev.KDV'si 18 YTL Temmuz ayı S.D.Dev.KDV'si ise 18+18=36 YTL olacaktır.

Sorunuza dönersek; ikinci örnekte olduğu gibi Haziran ayında İhr.Kayıtlı Satışların Matraha ilavesi nedeniyle Devreden KDV düşüyor ancak eğer iade talep edilmez indirimle telafi yolu seçilirse ihracatın Gerçekleştiği dönemde tekrar yükseliyor.
 
Sayın Ekici,

Çok çok teşekkür ederim. O kadar açık seçik yazmışsınız ki, anlamamak mümkün değil.
Hayırlı günler dilerim
Aysen Lisarlı
 
Üst