Sebze Meyve Komisyoncu...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

canan

Katkı Sunan Üye
Herkese kolay gelsin ;
1- Biz bir şirketiz sebze meyve halinde değiliz.Şehir dışından limon alıp sebze meyve halinde bulunan komisyonculara limon satıyoruz.Yani toptan alıp köylüden komisyonculara satıyoruz.
Yalnız alırken köylüden %2 ile gider pusulası ile alıyoruz limonları (borsaya kayıt yapılırsa %1olacak eğer yalnışım yoksa) kendi sevk irsaliyemizle örnek mersinden-ist.daki sebze halindeki kişiye yolluyoruz limonları.Buraya kadar bir yalnışlık olmadığına inanıyom.
2- Biz şimdi sebze halindeki komisyoncuya fatura kesecekmiyiz.Limonlar için o bize komisyon belgesi kesiyor zaten sattığında. takıldığımız konu burda kdv si ne olacak limonun eğer biz fatura kesersek
konu hakkında bir fikir verirseniz şimdiden teşekür ederim .

Ynt: Sebze Meyve Komisyoncu...

yanlış anlamadı isem; komisyoncu malları kendi üzerine almıyor. emaneten alıp sizin adınıza satıyor. sizin alıcıya ft kesmeniz gerekir.

PEKİ BANA KOMİSYONCU KOMİSYON BELGESİ DÜZENLİYOR FATURA KESTİM DİYELİM. öRNEK BEN LİMONLARI 1000 YTL ALDIM %2 STOPAJ 20 YTL NET BANA 980 YTL GELDİ.
İRSALİYE İLE KOMİSYONCUYA SATTIM ÖRNEK 1050YTL KDV %8 DİYE BİLİYOM 84 KDV 1084 YTL FATURA KESTİM. YANİ 50 YTL KARIM VAR DİYE DÜŞÜNÜYOM AMA BURDA O KİŞİ BANA KOMİSYON BELGESİ DÜZENLİYOR.(BU BELGEYİ DEFTERE İŞLENECEKMİ NASIL İŞLENECEK FATURA KESTİĞİM İÇİN) ARTI BİRDE ÖDEYECEĞİM KDV VAR GİDER PUSULASI İLE ALINCA BANA KAR KALMIYOR BİR YERLERDE BİR YALNIŞLIK MI VAR YALNIŞMI YAPIYOM.

Sn. Canan,

Tabiki komisyoncunun size kestiği faturayı kayda alacaksınız. Komisyoncuya ödeyeceğiniz "komisyon giderleri" de maliyetiniz içinde olacak. Sn. nane' nin de belirttiği gibi Konsinye mal olarak komisyoncuya teslim ettiğiniz malın faturasını alıcaya keseceksiniz. Bir yerde yanlış olduğunu, karınızın kalmadığını düşünüyorsanız satış fiyatını yükseltin. İşleminizde bunun dışında bir yanlış yok.

canan internet ortamında büyük harf "bağırma" anlamındadır. bağırmanıza gerek yok. forum kurallarına aykırı davrandığınızı da hatırlatırım.

Sn nane büyük harf için dikkat siz kalmışım baştan özür dilerim.
Şimdi bir kaç kişi ile konuşmamda şu fikir üzerinde bileşiyorlar.Hal yasası diye bir şey varmış bulamadım. Ben hal'deki 20 numaralı komisyoncuya bıraktığımda örneğin kişi o malı benim adıma komisyon belgesi hemde müstasil olan o belge ile girişini kendi adına zaten yapıyormuş. Zaten satığı kişilere haldeki 20 numara kendi faturalarından çıkışını yapıyor.
Yani haldiki 20 numara köylüden mal aldığında onun %1 bağkurunu ve stopajını komisyonunu o komisyon belegesinden giriş yapıyor. Ama benden aldığında tücar olarak vergi kaydım olduğundan sevk irsaliyesi ile malı alıyor.Karşılığında kaçtan saatıysa ona göre komisyon belgesinde bağkur ve stopaj haric diğer kesintileri tücar kesintisi varmış örnek %1 onları keserek bana belge veriyor o belgeyide ben gelireme kayıt ediyormuşum.Yani benim gelirim onun kestiği komisyon belgesi oluyor.Onunda o belge malın girişi oluyormuş.
zaten komisyon karşılığıda versem ordaki komisyoncu kime sattıysa zaten kendi faturasından çıkış yapıyor. Benim fatura kesmem
anlamı kalmıyor. Tabi içimde halatam bir fikir sahibi değilim.

siz şirketsiniz ve vergi mükellefisiniz. sevk irsaliyesi mal satışı için kullanılmaz. sadece bir yerden başka bir yere mal nakli için kullanılan resmi belgedir. haldeki kişi malı kendi üzerine alıyor ise sizin mutlaka ona ft kesmeniz gerekir. anlattığınıza göre iki tarafta hatalı işlem yapıyor.
552 nolu KHK - 5652 nolu Kanun

sayın nane;
İnan baştan banada saçma geldi. :Haldeki kişeye ben sevk irsaliyesi ile malı yollamam şirket olsam da müstasille girişini yapmam ama karşılığında fatura kesmemek ama sonra bir kaç muhasebeci arkadaş ve uygulama yapan diğer arkadaşlarda aynı fikirdeler.Sebze halindeki benim malımı satan komisyoncu onun kestiği faturayı ben hasılatıma işliyormuşum. Ordaki malı satışını 600
kdv sinide 391 e onu bana aynı faturada kestiği komisyonuda 760 örnek olsun kdb sinide 191 e işliyorum. Vergi dairesi bir kayıp yok sonuç olarak ama benim faturamla değil onun faturası ile gelire kayıt etmem biraz bana da uygulamada saçma geldi.
-Şimdi ben kendi faturamı kesmem imkansız haldeki benim malımı satacak kişiye getirdim 10 gün içinde satamadı düşünün ben o zaman fatura olayından ceza yerim. Çünkü fatura kesemem kaça satacağını bilmiyom.Karınada satar zararına.Düşündüğümde bu mantıklı geliyor karşı tarafın faturasını gelir yazmak. Bu biraz sy nane milli piyango faturalından gelir yazmaya benziyor. Sonuçta milli piyango satıyoz ama fiş fatura kesilmiyor gelen fatura üzerinden gelir yazıyoruz.
-gene yalnışlık varsa düzeltmenizi isterim. kolay gelsin.
- bsmmo nın hal muhasebesi ile ilgili canlı seminer kaydı var onu izlemenisi isterim.

sayın canan,
sorunuzun 1. bendeinde stopajı yanlış hesaplamışsınız şöyleki;
"193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun ?vergi tevkifatı? başlıklı 94.maddesinin birinci fıkrasında, kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin maddede sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları belirtilmiş olup, aynı maddenin (11) numaralı bendinde ise; ?Çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden;

a) Hayvanlar bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için,

i) Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlar için % 1,

ii) (i) alt bendi dışında kalanlar için % 2,

b) Diğer zirai mahsuller için,

i) Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınan zirai mahsulleri için % 2,

ii) (i) alt bendi dışında kalanlar için % 4,
yani siz çifçiden alınan malları borsaya tescil ettirmeden satıyorsanız bu durumda % 4 tevkifat yapmak zorundasınız.sevkiyatı sebze haline kendiniz yaptırdığınız için kendi sevk irsaliyenizi kullanacaksınız bu doğru. sevk sırasında V.U.K. göre sevk irsaliyesini, 522 sayılı yaş sebze ve meyve ticaretinin düzenlenmesi ve toptancı halleri hk.kanun ve sanayi ve ticaret bakanlığı iç ticaret genel müdürlüğünün genelgesinede göre de müstahsil makbuzlarını (yolda denetim yapan V.D. denetim memurlarına ve belediye zabıtasına ibraz etmek üzere) araçta bulundurmanız gerekmektedir.

2. bende belirttiğiniz faturayı kesmeyecekseniz. komisyoncunun size kestiği faturaya göre satış hasılatını gelirlerinize, satış tutarından mahsup edilen komisyonuda giderlerinize yazacaksınız. komisyoncunun sizin malınızın satış bedeli üzerinden % 1 olarak hesapladığı KDV yi hesaplanan KDV ye , aynı faturada gösterdiği komisyon bedeli üzerinden % 18 olarak aldığı KDV yide indirilecek KDV ye atın.

gelen açıklamalara verdiğiniz cevaplarda kar kalmıyor diyorsunuz bürüt karı ve net karı hesaplayın sayın demirkale nin dediği gibi fiyatı kar için fiyatı yükseltin eğer yükseltilen fiayttan satamayacaksanız bu ticareti yapılıp yapılmaması konusunda karar şirkete düşer.

sizin için brüt karı hesaplarsak
limonun alış maliyeti 1000 YTL
limonun satış fiyatı 1050 YTL
brüt karınız .........: 50 YTL

hallerde komisyoncular % 8 den fazla olmamak üzere komisyon bedellerini serbestce tayin ederler. sizin bürt kazancınız % 5 , nakliyeyei düştükten sonra %4 kaldı diyelim Komisyoncu ile komisyon tutarını ona göre anlaşmanız lazım.

Burada % 4 lük zirai ürün stopajı malı satandan kesildiği, % 1 lik KDV de satın alandan tahsil edilip ödeneceği için maliyet unsuru olarak görülmemiştir.

İnşallah yardımcı olabilmişimdir.
iyi günler diliyorum.

İRSALİYE İLE KOMİSYONCUYA SATTIM ÖRNEK 1050YTL KDV %8 DİYE BİLİYOM 84 KDV 1084 YTL FATURA KESTİM. YANİ 50 YTL KARIM VAR DİYE DÜŞÜNÜYOM AMA BURDA O KİŞİ BANA KOMİSYON BELGESİ DÜZENLİYOR.(BU BELGEYİ DEFTERE İŞLENECEKMİ NASIL İŞLENECEK FATURA KESTİĞİM İÇİN) ARTI BİRDE ÖDEYECEĞİM KDV VAR GİDER PUSULASI İLE ALINCA BANA KAR KALMIYOR BİR YERLERDE BİR YALNIŞLIK MI VAR YALNIŞMI YAPIYOM.