Ynt: Sebze Meyve Komisyoncu...
sayın canan,
sorunuzun 1. bendeinde stopajı yanlış hesaplamışsınız şöyleki;
"193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun ?vergi tevkifatı? başlıklı 94.maddesinin birinci fıkrasında, kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin maddede sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları belirtilmiş olup, aynı maddenin (11) numaralı bendinde ise; ?Çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden;
a) Hayvanlar bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için,
i) Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlar için % 1,
ii) (i) alt bendi dışında kalanlar için % 2,
b) Diğer zirai mahsuller için,
i) Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınan zirai mahsulleri için % 2,
ii) (i) alt bendi dışında kalanlar için % 4,
yani siz çifçiden alınan malları borsaya tescil ettirmeden satıyorsanız bu durumda % 4 tevkifat yapmak zorundasınız.sevkiyatı sebze haline kendiniz yaptırdığınız için kendi sevk irsaliyenizi kullanacaksınız bu doğru. sevk sırasında V.U.K. göre sevk irsaliyesini, 522 sayılı yaş sebze ve meyve ticaretinin düzenlenmesi ve toptancı halleri hk.kanun ve sanayi ve ticaret bakanlığı iç ticaret genel müdürlüğünün genelgesinede göre de müstahsil makbuzlarını (yolda denetim yapan V.D. denetim memurlarına ve belediye zabıtasına ibraz etmek üzere) araçta bulundurmanız gerekmektedir.
2. bende belirttiğiniz faturayı kesmeyecekseniz. komisyoncunun size kestiği faturaya göre satış hasılatını gelirlerinize, satış tutarından mahsup edilen komisyonuda giderlerinize yazacaksınız. komisyoncunun sizin malınızın satış bedeli üzerinden % 1 olarak hesapladığı KDV yi hesaplanan KDV ye , aynı faturada gösterdiği komisyon bedeli üzerinden % 18 olarak aldığı KDV yide indirilecek KDV ye atın.
gelen açıklamalara verdiğiniz cevaplarda kar kalmıyor diyorsunuz bürüt karı ve net karı hesaplayın sayın demirkale nin dediği gibi fiyatı kar için fiyatı yükseltin eğer yükseltilen fiayttan satamayacaksanız bu ticareti yapılıp yapılmaması konusunda karar şirkete düşer.
sizin için brüt karı hesaplarsak
limonun alış maliyeti 1000 YTL
limonun satış fiyatı 1050 YTL
brüt karınız .........: 50 YTL
hallerde komisyoncular % 8 den fazla olmamak üzere komisyon bedellerini serbestce tayin ederler. sizin bürt kazancınız % 5 , nakliyeyei düştükten sonra %4 kaldı diyelim Komisyoncu ile komisyon tutarını ona göre anlaşmanız lazım.
Burada % 4 lük zirai ürün stopajı malı satandan kesildiği, % 1 lik KDV de satın alandan tahsil edilip ödeneceği için maliyet unsuru olarak görülmemiştir.
İnşallah yardımcı olabilmişimdir.
iyi günler diliyorum.
İRSALİYE İLE KOMİSYONCUYA SATTIM ÖRNEK 1050YTL KDV %8 DİYE BİLİYOM 84 KDV 1084 YTL FATURA KESTİM. YANİ 50 YTL KARIM VAR DİYE DÜŞÜNÜYOM AMA BURDA O KİŞİ BANA KOMİSYON BELGESİ DÜZENLİYOR.(BU BELGEYİ DEFTERE İŞLENECEKMİ NASIL İŞLENECEK FATURA KESTİĞİM İÇİN) ARTI BİRDE ÖDEYECEĞİM KDV VAR GİDER PUSULASI İLE ALINCA BANA KAR KALMIYOR BİR YERLERDE BİR YALNIŞLIK MI VAR YALNIŞMI YAPIYOM.