Şehir Dışına Geçici Göreve Gitmek İstemeyen Personel

Üyelik
25 Eki 2006
Mesajlar
3
personelimiz 2-3 günlüğüne de olsa başka bir il'e gitmek istemiyor.bu elemanlara ne gibi bir yaptırımlarda bulunabiliriz.not:iş akitlerinde böyle bir şey yazmıyor.
 
personeli orada geçici veya daimi olarak oradaki işyerlerinizde çalıştırmak isterseniz yazılı rıza aranır. bunun dışındaki 2-3 günlüğüne iş takibi için gönderirseniz bu kanımca işverenin yönetim hakkına girer. dolayısıyla savunma alınabilir. dolayısıyla aynı davranışları tekrarlaması halinde madde 18 göre işten çıkarabilir
 
Ben de sn Muro ya katılıyorum.
Bu yönetimdir devamlılık arz etmemek kaydıyla iş için şehir dışına gidilebilir. Çalışma koşullarında asli değişiklik değildir. Savunması alınıp ihtar verilebilir.
 
Benim kanaatimce de işçinin yazılı rızası olmadan departmanı bile değiştirilmez.

Yetki ve Sorumluluk belgesinde ya da Hizmet Aktinde arada bir şehir dışına çıkacak diye bir ibare yoksa iş koşullarının değiştirildiği hükmü çıkar. Tabi bu benim yorumum.



Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi

MADDE 22. - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.

Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.
 
eğer personelin çalıştığı firma birazcık olsun kurumsallığı yakalamışsa, daha doğrusu atölye tarzı bir işletmeden daha ciddi çalışıyorsa, işe giriş esnasında kendisine bir form doldurtulmuştur. bu formda da: işverenin bana vereceği her işi, şehiriçi veya şehirdışı farkı gözetmeden kabul etmeyi peşinen kabul ediyorum diye bir ibare de vardır. eğer işgören bu maddeyi evet diye işaretlediyse veya altına imza attıysa yapılacak pek de bir şey yok diye düşünürüm.

yani işverenin verdiği görevi kabul etmesi gerekir. işçinin işe itiraz etmesi halinde işveren sözleşmesini fesh edebilir. ancak burada da şöyle bir durum söz konusu: işçi durumu iş mahkemesine intikal ettirirse ve hakim takdirini işçiden yana kullanırsa, bu sefer işveren işçiyi işe alır, çalıştırmadığı ayların parasını da kuruşuna kadar öder. ancak şunu da unutmamak gerekir, işe giriş sözleşmesindeki bahsettiğim ibare oldukça bağlayıcıdır.
 

Benzer konular

Üst