Ser.Mes.Men.Ait.Binek Otom.İşletmeye Kaydı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muhsin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
20 Şub 2006
Mesajlar
11
merhaba arkadaşlar;
2002 yılında almış olduğumuz hususi otoyu 01.02.2006 tarihinden itibaren işletmemizde kullanacğız diye satış senedinide dilekçeye ekleyerek vergi dairesine verdik.vergi dairesi ise demirbaşa kaydedebilmemiz için gider pusulası kesilmesi görüşünü savunmakta ve geç bildirimden dolayı da cezayı işlem uygulamayı düşünmekte.bense noter satış senedi ile demirbaşa kayıt yapabileceğimizi gider pusulasına gerek olmadığını savunmaktayım.01.02.2006 yılında işletmemde kullanacağım için geç bildiriminde olmadığı görüşündeyim.
bu konuda sizlerin görüşleri nedir ve bu konuyla ilgili ustadların açıklamalarıyla ilgili yazı ve görüş varsa bildirirseniz sevinirim.
 
Sayın Muhsin,

Gider Pusulası düzenliyecektiniz.Şahsınızdan fimanıza satışını yapacaktınız.Fakat Hususi Otomobile ait giderleri işlemiş miydiniz ? ki geç kalmış oluyorsunuz onu anlıyamadım.2006 /Şubat tarihi itibariyle satın almış oluyorsunuz.o tarihten sonra masrafı yazabilirsiniz.Geç kalmayı anlayamadım.Sayın M.Kemal Ekici eski bir Vergi Dairesi Müdürü olarak bu soruya en doğru cavabı noktalayacaktır sanırım.
 
Sayın Muhsin,

Serbest meslek erbabının evvelce edindiği taşıtı sonradan işinde kullanmak istemesi halinde envantere dahil etme işlemini ne şekilde yapacağı vergi yasalarımızda açık olarak düzenlenmemiştir.Ancak 213 sayılı VUK.nun geçici 5.maddesinde bu şekilde sonradan işletmeye dahil edilen amortismana tabi iktisadi kıymatlerin nasıl değerleneceği açıklanmıştır.Bu maddeye göre taşıtı maliyet bedeli ile envanterinize dahil edebilir ve kalan süre için amortisman ayırabilirsiniz.

Gider pusulasının ise hangi hallerde düzenleneceği yine VUK.nun 234.maddesinde açıklanmıştır.Maalesef Maliye İdaresinin noter satış senedi ile alınan araçlar için gider pusulasıda düzenlenmesi yönünde muktezaları bulunduğu gibi aksi yöndede muktezaları mevcuttur.Ancak 234.madeden anlaşılacağı üzere gider pusulası düzenlenmesi gerekli değildir.

Diğer yandan hangi hallerde ve ne şekilde-hangi sürelerde bildirimde bulunulacağı VUK.nun İkinci Kitap,Birinci Kısım,Beşinci bölümünde yer alan 153-170.maddelerde açıklanmıştır.Bu bölümde yer alan hükümlere göre serbest meslek erbabının satın aldığı veya evvelce edinip sonradan işine dahil ettiği araç için vergi dairesine bildirimde bulunacağına dair bir düzenleme yoktur.

Yani sözünü ettiğiniz türde bir envantere alma işlemi için vergi dairesine bildirimde bulunma zorunluluğu olmadığı gibi geç bildirim nedeniyle ceza kesilmesi doğru değildir.Ceza kesmeyi düşünen görevlinin hangi yasa hükmüne göre bunu yapacağını araştırması hatasını anlamasına yetecektir.
 
Ynt: Ser.mes.men.ait.binek Otom.işletmeye Kaydı

Sn. M. Kemal,
Aynı şekilde 2004de aldığım aracımı Şubat 2007 itibari ile serbest meslek erbabı olarak kullanmak istiyorum. Bildirim ve aktife alma ile ilgili bilgilerinize teşekkür ederiz. Ancak amortisman ayırma veya ayırmama durumlarını da değerlendirmenizi istirham edeceğim.

Amortisman ayırırsan 2 yıllık amortismanı kaldığını düşünerek işlem yapacağız.
Ancak otomobilin satışında amortisman ayırırsak satış bedeli gelir olarak mı yazılmalı?
Veya amortisman ayırmazsak, otomobilin satışında sadece (belirtilen miktar - satış) tutarı kar/zarar olarak mı yazılmalı?

Bundaki durumla ilgili yardımınızı bekliyorum.
 
Üst