Serbest Bölge Üretim İşletmesinin Aldığı Fason Hizmeti

butterfly effect

Tanınmış Üye
Üyelik
4 Ocak 2006
Mesajlar
1,112
Serbest Bölgede üretim yapan bir firma üretiminle ilgili bir işi (tüm üretim değil üretimin parçası) Türkiye'de fason'a veriyor. Bu fason hizmeti üretimin parçası olduğu için Kurumlar Vergisinden muaf. Ancak KDV konusunda görüş farklılıkları var.

KDV'yi muaf tutmak istiyorum ve bu konuda sizlerinde de değerli görüşlerinize ihtiyacım vardır.

Teşekkürler.
 
Ynt: Serbest Bölge Üretim İşletmesinin Aldığı Fason Hizmeti

Sn Buttterfly.


Siz nerelerdesiniz uzun süredir yazmıyordunuz?
 
Ynt: Serbest Bölge Üretim İşletmesinin Aldığı Fason Hizmeti

Sayın butterfly effect merhabalar,

Konuyu hizmet ihracı olarak değerlendiriyorsanız. 5084 sayılı kanun ile bölgede muafiyet uygulaması sonlandırıldı ve bölge vergi uygulamaları alanı içine dahil edilmesi ile hizmet ihracının hareket noktası olan yurtdışındaki müşteriler ifadesinde serbest bölgede faaliyet gösteren mükellefler için tereddüt edecek bir durum kalmamıştır.

Konuyu diğer taraftan değerlendiriyorsanız (17/4-ı). Bildiğiniz gibi hizmetin bölgede yapılması gerekmektedir.
 
Ynt: Serbest Bölge Üretim İşletmesinin Aldığı Fason Hizmeti

Üstad,

5084 sayılı kanuna göre, serbest bögedeki firma üretim yaptığı için Kurumlar Vergisinden Muaf.

Serbest bölgede fason üretim de üretimin ayrılmaz bir bütünü niteliğiyle Kurumlar Vergisinden muaf.

Ancak aynı fasonun KDV'si KDV'den muaf değil görüşü hakim (Hizmet ihracatı sayıldığı için).

Aynı şekilde gümrük hizmeti üretimin bir parçası sayılarak KDV'den muaf tutulmuş.

Sonuçta Kurumlar ve KDV aynı olaya paralel bakmıyorlar.
 
Ynt: Serbest Bölge Üretim İşletmesinin Aldığı Fason Hizmeti

Sayın butterfly effect,

KDV Kanununun 17/4-ı maddesi gereği serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV' den istisnadır. Gümrük müşavirliği hizmetine ilişkin istisna bu maddeye ilişkindir. Müşavirin bölgede verdiği hizmetler (bölgede verdiği kabul edilen hizmetler) KDV' den istisnadır.

Diğer taraftan hizmet ihracı açısından ise;

Türkiye'de yapılan hizmetler KDV' ye tabidir. Yapılan fason işçiliğin 11 madde kapsamında değerlendirilebilmesi için yurt dışındaki müşteriye (ikametgâhı, işyeri, kanunî ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar, yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubeleri) yapılmış olmalıdır.
 
Ynt: Serbest Bölge Üretim İşletmesinin Aldığı Fason Hizmeti

Sayın butterfly effect,


Serbest bölge konusundaki isyanınızı sanırım MB duymuş ve serbest bölgelere yapılan fason hizmetleri 5766 sayılı kanun ile 11 maddede değişiklik yapmak suretiyle istisna kapsamına alınmıştır.

Yeni düzenleme ile;

"e) 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 12 nci maddesine aşağıdaki (3) numaralı fıkra eklenmiştir.

"a) İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye'de verilen roaming hizmetleri,"

"3) Fason hizmetlerin serbest bölgelerdeki müşterilere yapılmış sayılması için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.

a) Fason hizmet serbest bölgelerde faaliyet gösteren müşteriler için yapılmış olmalıdır.

b) Fason hizmetten serbest bölgelerde faydalanılmalıdır."
 
Ynt: Serbest Bölge Üretim İşletmesinin Aldığı Fason Hizmeti

Sevgili formdaş belki faydalı olur diye

İstisna Kapsamındaki Fason İmalat
İstisna uygulaması açısından, imalat faaliyetinin serbest bölgede yapılması gerekmekte olup imalatın belli safhalarında dışarıdan fason hizmet satın alınması istisna uygulamasına engel teşkil etmemektedir.
Ancak,
- Fason imalatın sadece, sanayi sicil belgesi veya faaliyet ruhsatında yazılı üretim kapsamında yaptırılması,
- Söz konusu istisna serbest bölgelerde yapılan imalata tanınmış olduğundan imalatın fason imalattan çok işletmenin kendi imalatından oluşması,
- imalat faaliyetleriyle ilgili olarak istisnadan yararlanacak kazanç tutarının fiili kapasite kullanımı ile sınırlı olması,
- iş riskinin ve organizasyonunun üstlenilmesi,
- Ham madde ve yardımcı maddelerin temin edilmesi,
gerekmektedir.
Serbest bölgede imalat faaliyetinde bulunan bir mükellefin ticaretle de uğraşması durumunda, imalat faaliyetlerinden elde edilen kazançlar istisna kapsamında değerlendirilecek; faaliyet ruhsatının 06.02.2004 tarihinden önce alınmış olması hali saklı kalmak kaydıyla, ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar ise istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Örnek 1- 06.02.2004 tarihinden sonra imalat faaliyetinde bulunmak üzere ruhsat almış ve serbest bölgedeki şubesinde ayakkabı imalatıyla uğraşan bir mükellefin aynı zamanda bölge dışında bulunan fabrikasında imal ettiği malları da serbest bölgedeki şubesi üzerinden ihraç etmesi durumunda; serbest bölgede imal edilen emtianın satışından elde edilen kazanç istisna kapsamında değerlendirilecek, serbest bölge dışında imal edilen emtianın satışı dolayısıyla şubede oluşan kazanç istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Örnek 2- 06.02.2004 tarihinden sonra ruhsat alan ve serbest bölgede oyuncak imalatı ile uğraşan bir mükellefin aynı zamanda ham bez ithal edip yurt içine veya yurtdışına satış yapması durumunda, oyuncak imalat faaliyetinden elde ettiği kazanç istisna kapsamında değerlendirilecek, ham bez ticaretinden sağladığı kazanç ise istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Örnek 3- Serbest bölgede konfeksiyon imalatı ile uğraşan bir mükellefin, imal ettiği gömleklere ilişkin bitim işi olarak tabir edilen düğme dikimi, ütüleme vb. işleri fason olarak yaptırması halinde; fason olarak yaptırılan bu tür işlerin toplam işçilik maliyetindeki payı, işletmenin kendi imalatları dolayısıyla yüklendiği işçilik maliyetinden daha az oranda olacağından, söz konusu imalat faaliyetinden elde edilen kazancın tamamı istisna kapsamında değerlendirilecektir.
 

Benzer konular

Üst