Serbest Bölgede SSK...

gulpembe

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 May 2010
Mesajlar
134
Konum
istanbul
Arkadaşlar ağustos ayı içinde Serbest Bölgede ana yüklenici olarak bir inşaat işi aldık, SGK dosya açılışı ve işçi girişi yaptık. Şimdi ilke kez SSK bildirgesini vereceğim. Serbest Bölgede SSK ile ilgili bir teşvik var mı? Yoksa bildirgeyi normal düzenledğimiz bildirge gibi mi vereceğim? Üretim işi yapılmıyor. Sadece inşaat işi.
Acilen yorumlarınızı bekliyorum.
 
SGK açısından bir teşvik yok diye biliyorum.Vergi yönünden teşvikler var.Kurumlar vergisinden muaf olma , muhtasarda personel maaşlarının gelir vergisinden muaf olma vs. gibi.Ama belli şartları var.
 
Arkadaşlar ağustos ayı içinde Serbest Bölgede ana yüklenici olarak bir inşaat işi aldık, SGK dosya açılışı ve işçi girişi yaptık. Şimdi ilke kez SSK bildirgesini vereceğim. Serbest Bölgede SSK ile ilgili bir teşvik var mı? Yoksa bildirgeyi normal düzenledğimiz bildirge gibi mi vereceğim? Üretim işi yapılmıyor. Sadece inşaat işi.
Acilen yorumlarınızı bekliyorum.

Serbest Bölgelerde Ücret İstisnası Uygulaması İle İlgili 1 No.lu Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği Yayınlandı.

12 Mart 2009 tarih ve 27167 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 1 Seri No.lu 3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği ile, 01.01.2009 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun Geçici 3. maddesinin ikinci fıkrası (b) bendinde yer alan, bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85’ini yurt dışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretlerin gelir vergisinden istisna edilmesi ile ilgili örnekli detay açıklamalar yapılmıştır. Tebliğ ekinde 2 adet tevkifat tutarları bildirim formu yer almaktadır.

Serbest Bölgede üretim yapan firmalar, tebliğ ekinde yer alan formları doldurmak suretiyle, istisnadan yararlanacakları Gelir Vergisi Stopajlarını aylar itibariyle önce tecil ettirecekler, şartlar gerçekleştiğinde terkin işlemi yapılarak istisna hükmünü yerine getireceklerdir. İhracatın gerekli şartı %85 oranı sağlanmadığında ise tecil edilen vergiler cezasız gecikme zammı ile tahsil edilecektir.

Serbest bölgelerde istihdam edilen personele ödenen ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtlar da damga vergisinden istisna edilmiştir.

Tebliğde söz konusu Gelir Vergisi stopaj istisnasının uygulaması ile ilgili özet açıklamalar aşağıdaki gibidir.

1. Üretilen Ürünlerin FOB Bedeli Hesaplaması


Serbest bölge içinde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin, üretime ilişkin istihdam ettikleri tüm personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden istisna edilecektir. Üretim faaliyeti ile birlikte başka konularda da faaliyette bulunan mükelleflerin satış, pazarlama, muhasebe, lojistik vb. departmanlarında çalışan personelleri de istisna kapsamında değerlendirilecektir.


· İstisna uygulaması bakımından üretilen ürünlerin toplam FOB bedelinin aşağıdaki tarif ve formüle göre tespiti gereklidir.

Birim FOB Bedeli: Üretilen mallardan satışı yapılanların satış tutarı toplamının, satılan ürün miktarına bölünmesi ile elde edilen tutardır.

Toplam FOB Bedeli = Birim FOB Bedeli X Toplam Üretilen Ürün Miktarı

Üretilen ürünlerin aynı yıl içinde satılması halinde istisna için yukarıdaki formüle göre bulunan toplam FOB bedelinin %85’inin ihraç edilmiş olması şarttır. Bunun için aşağıdaki formül kullanılacaktır.

Üretilen emtia ihraç bedeli

İstisna Uygulaması için ----------------------------------- = %85 ve daha büyük olması gerekir.

Toplam FOB Bedeli

Örnek 1

Samsun Serbest Bölgesinde emtia üretimi faaliyetinde bulunan (A) A.S., ürettiği ürünleri yurt dışına ihraç etmekte ve 80 isçi çalıştırmaktadır. İsçilerle ilgili olarak Ocak-Aralık 2009 döneminde aylar itibarıyla ücretler üzerinden hesaplanan gelir vergisi, tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil edilmiştir. Mükellefin bölgede ürettiği emtianın 270.000 TL'lik kısmının yurt dışına ihraç edildiği tespit edilmiş olup üretilen ürün toplam FOB bedeli 300.000 TL'dir.

Buna göre, mükellef (A) A.S. ürettiği ürün toplam bedelinin, (270.000 TL/300.000 TL=) %90'ını yurt dışına ihraç ettiğinden istihdam ettiği personel ücretleri üzerinden hesaplanan ve yıl içinde aylar itibarıyla tecil edilen gelir vergisi terkin edilecektir.

· Üretilen ürünlerin aynı yıl içinde satılmaması durumunda ortalama FOB bedeli bulunacak ve buna göre toplam FOB bedeli tespit edilecektir.

Ortalama FOB Bedeli = Birden fazla yıla ait birim FOB bedellerinin ortalamasıdır

2. Serbest Bölgede Üretilen Ürünlerin Satışı

2.1. Serbest Bölgede Üretilen Ürünlerin Aynı Yılda Satışı

Serbest bölge içinde üretim yapan mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretlere gelir vergisi istisnası uygulamasında, mükelleflerin bölgede ürettikleri ürünlerin toplam FOB bedelinin en az %85’ni yurt dışına ihraç etmeleri, yıllık satış tutarının bu oranın altında olmaması gerekmektedir.

Örnek -2

Örneğimizdeki şirket, ürettiği ve toplam FOB bedeli 300.000 TL tutarında olan ürünlerin 40.000 TL’lik kısmını serbest bölge içine satmış, diğer kısmını ise ihraç etmiştir.

Buna göre, mükellefin (300.000 TL-40.000 TL=) 260.000 TL tutarındaki yurt dışı ihracatı (260.000 TL/300.000 TL=) %86,6 oranında gerçekleştiğinden kanuni şart yerine getirilmiş olup istihdam ettiği personel ücretlerine ilişkin yıl içinde aylar itibarıyla tecil edilen vergi terkin edilecektir.

2.2. Serbest Bölgede Üretilen Ürünlerin Bir Kısmının veya Tamamının Sonraki Yıllarda Satılması

Serbest bölgede üretilen ürünler ile satın alınan malların ihracının birlikte yapılması halinde, sadece bölge içinde üretilen ürünlerin toplam FOB bedelinin en az %85’nin yurt dışına ihraç edilmesi kaydıyla istisnadan yararlanılacaktır.

Yurt dışı satışa ilişkin %85 şartının gerçekleştirilmesinde,

- Bölge içinden satın alınan mal bedelleri,

- Türkiye’den satın alınan mal bedelleri,

- Bölgeye satılan mal bedelleri,

- Türkiye’ye satılan mal bedelleri

dikkate alınmayacaktır. İstisna uygulamasında, bölgede üretilen ürünlerin kayıtları ile alınıp satılan mallara ilişkin kayıtlar ayrı hesaplarda takip edilecektir.

Örnek - 3

Örneğimizdeki (A) A.Ş., bölge içinde toplam FOB bedeli 500.000 TL tutarında yıllık üretim yaptığı, bölge içindeki bir firmadan 100.000 TL ve Türkiye’den de 50.000 TL olmak üzere toplam 150.000 TL tutarında mal satın aldığı, üretilen mallardan toplam FOB bedeli 450.000 TL olan kısmını yurt dışına ihraç ederken, 80.000 TL tutarındaki malı Türkiye’ye, 70.000 TL’sini de bölge içine sattığı, ürettiği mallardan 50.000 TL tutarında kalan kısmı ise 2010 yılında serbest bölge içine sattığı tespit edilmiştir.

İstisna uygulamasında, bölgede üretilen toplam FOB bedeli 500.000 TL olan üründen yurt dışına ihraç edilen 450.000 TL kısmı arasındaki oran esas alınacaktır. Yurt dışı ihracata ilişkin %85 şartının gerçekleştirilmesinde, bölge içinden ve Türkiye’den alınan mal bedelleri olan (100.000 TL+50.000 TL=) 150.000 TL ile aynı yılda bölgeye ve Türkiye’ye satılan (80.000 TL+70.000 TL=) 150.000 TL dikkate alınmayacaktır.

Buna göre, şirketin bölgede ürettiği toplam FOB bedeli 500.000 TL tutarındaki emtianın 450.000 TL’lik kısmını (%90) yurt dışına ihraç ettiğinden, yurt dışı ihracata ilişkin %85 şartının gerçekleştiği görülmektedir. Bu nedenle, istihdam edilen personel ücretlerine ilişkin tecil edilen vergi terkin edilecektir.

Mükellef ürettiği toplam ürünün %90’lık kısmını yurt dışına ihraç ettiğinden, 2009 yılında satılmayıp 2010 yılında serbest bölgede satılan 50.000 TL ürün nedeniyle herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

Öte yandan, üretimin yapıldığı ve istisnanın uygulandığı yılda stokta kalan ürünlerin, sonraki yıllarda toplam FOB bedeli bazında takip ve tespiti gereklidir. Bunun için serbest bölgede üretim yapan mükellefler, üretim yaptıkları yılda stoklarında kalan ürünleri sonraki yıllarda satmaları durumunda, üretimin yapıldığı yıla ilişkin FOB bedeli ile satışların yapıldığı yıllardaki FOB bedeli dikkate alınarak üretilen ürünlerin toplam FOB bedelini tespit edeceklerdir. İhraç edilen ürünlerin toplam FOB bedelinin üretilen ürünlerin toplam FOB bedeline oranı, %85 ve üzerinde gerçekleşmesi halinde istisnadan yararlanılacak, aksi durumda istisnadan yararlanılamayacaktır. Takip eden yıllarda da ihracat tutarları, yurt içi ve bölge içi satışları ile stok miktarları esas alınarak kanuni şartın gerçekleşme durumu benzer şekilde kontrol edeceklerdir.

Üretilen ve istisna uygulanan ürünlerin sonraki yıllarda da üretiminin yapılması ve yıllık olarak stok takibinde, ilk giren ilk çıkar yöntemi uygulanacaktır.

Serbest bölgede üretilen ve üretimin yapıldığı yıldan sonraki yıl veya yıllarda bu ürünlerin toplam FOB bedelinin %85’inin yurt dışına ihraç edilmemesi durumunda, üretimin yapıldığı yılda tahakkuk ettirilerek tecil edilen gelir vergisi tevkifatı gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecektir. Ancak, daha sonra asgari %85 ihracat şartının gerçekleştiği yılda gerekli koşulların yerine getirilmesi halinde ilgili vergi dairesi tarafından söz konusu işçi ücretlerine ilişkin vergi, 213 sayılı Kanun hükümlerine göre düzeltme işlemi yapılarak bu Tebliğle belirlenen koşullarla mükellefe red ve iade edilecektir. Tahsil edilen gecikme zammı ise iade konusu olmayacaktır.

3.Vergi Dairesine Aylık ve Yıllık Olarak Üretim ve İstihdam Bildirimlerinin Yapılması


3.1 Her Ay Muhtasar Beyanname İle Verilecek Bildirim (Ek:1 Gelir Vergisi Tevkifat Tutarlarına İlişkin Bildirim)


Serbest bölgede faaliyette bulunan mükelleflerden üretim faaliyetinde bulunanların çalıştırdıkları tüm personelin, üretim faaliyetiyle birlikte başka faaliyetleri de bulunanların sadece üretim konusundaki faaliyetlerinde çalışanlara ait ücretleri ve yararlanılan gelir vergisi tevkifat tutarına ilişkin Ek:1'de yer alan “Gelir Vergisi Tevkifat Tutarlarına İlişkin Bildirim”i, her aya ait muhtasar beyannamenin verilme süresi içinde, e-beyanname şeklinde verenler tarafından elektronik ortamda, diğer mükelleflerce kağıt ortamında yetkili vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.

3.2 Aralık Ayı Muhtasar Beyannamesi İle Verilecek Bildirim (Ek:2 Gelir Vergisi Tevkifatı Tutarları İle İade Edilecek Tutarlara İlişkin Bildirim)


Öte yandan, yıl içinde gelir vergisi istisna hükümlerinden yararlanmayan ve yıl sonunda istisna şartlarını yerine getiren mükelleflerle ilgili olarak, Ek:2'de yer alan “Gelir Vergisi Tevkifat Tutarları ile İade Edilecek Tutarlara İlişkin Bildirim”i, Aralık ayına ait muhtasar beyannamenin verilme süresi içinde e-beyanname şeklinde verenler tarafından elektronik ortamda, diğer mükelleflerce kağıt ortamında yetkili vergi dairesine vermeleri durumunda tebliğde belirlenen koşullarla istisna uygulamasından yararlanılabilecektir.

Üçer aylık beyanname verenler ise tebliğ ekindeki bildirimleri üçer aylık muhtasar beyannamelerinin verilme süreleri içinde vereceklerdir.

4. Aylık Muhtasar Beyannamenin Verilmesi ve Tecil Terkin Uygulaması


4.1 Aylık Olarak Verilen Beyannameler İle Tecil Terkin


İstisna kapsamında değerlendirilen ücretler üzerinden hesaplanan gelir vergisi, muhtasar beyannameyle genel hükümlere uygun olarak beyan edilecektir.

3218 sayılı Kanun kapsamında istisna edilecek tutar, Ek:1’de yer alan “Gelir Vergisi Tevkifat Tutarlarına İlişkin Bildirim”in “İstisna edilecek tutara ilişkin bilgiler” Tablosunun (g) sütununda gösterilecektir. Bu sütunda yer alan tutar, Muhtasar Beyannamenin “TABLO-2 Tahakkuka Esas İcmal Cetveli” bölümünün “3/b- Tecil Edilecek Tutar” satırına aktarılacak ve vergi dairesince bu tutarlar tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil edilecektir.


Aylık olarak beyan edilen bilgilere göre tarh tahakkuk ve tecil edilen vergiler, istisna uygulamasından

yararlanan mükelleflerin yurt dışı ihracat tutarının toplam satış tutarına oranı % 85 veya üzerinde gerçekleştiğinin, “YMM Faaliyet Raporu” ile tespit edilmesi halinde, vergi dairesince terkin edilecektir.

Bu işverenler EK 1 Bildirimini vereceklerdir.

4.2 Yıl Sonu İtibariyle % 85 Oranın Gerçekleşmesi Halinde Tahsil Edilen Vergiler Mükellefe Red ve İade Edilir


Serbest bölgede üretim faaliyetinde bulunan işletmelerde çalıştırılan ve yıl içinde gelir vergisi tevkifatı yapılmış olan işçi ücretleri de, işverenin yıl sonu itibarıyla ürettikleri ürünlerin %85'ini yurt dışına ihraç etme şartını gerçekleştirmesi halinde, gelir vergisi istisnasından yararlanabilecektir.

Bu işverenler, Ek:2'de yer alan Bildirimi, Aralık ayına ait muhtasar beyannamenin verilme süresi içinde ilgili vergi dairesine vereceklerdir. Bunun üzerine, yıl içinde verilen muhtasar beyannameler üzerinden hesaplanan ve ödenen ücretlere ilişkin gelir vergisi tevkifat tutarları, tebliğde belirlenen koşullarla ilgili vergi dairesi tarafından 213 sayılı Kanun hükümlerine göre düzeltme işlemi yapılarak mükellefe red ve iade edilecektir.

5. İhraç kaydıyla Mal Teslimlerinde İstisnadan Sadece Üretici Firmalar Yararlanacaktır


Serbest bölgede üretim faaliyetinde bulunan üretici firmaların ürünlerini, aynı veya başka bir serbest bölgede faaliyette bulunan ihracatçılara, yurt dışına satılması kaydıyla teslim etmeleri de yurt dışına satış olarak değerlendirilecektir.

İhracat kaydıyla yapılan teslimlerde, üretici firmalar istisnadan yararlanacağından, ihracatı gerçekleştiren firmaların istisnadan yararlanması mümkün değildir.

Söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi zorunludur. Bu sürede ihraç edilmemesi halinde, bu mallara ilişkin yurt dışı satış gerçekleşmemiş olarak değerlendirilir.

İhraç Kayıtlı Teslimlerde YMM Faaliyet Raporu Teslim Süresi

Tamamen veya kısmen ihraç kaydıyla mal satanlar ihracatın fiilen gerçekleştirildiğine ilişkin belgeler de dahil olmak üzere YMM raporuna ek yapılmak ve ayrıntıları YMM raporunda belirtilmek suretiyle düzenlenecek faaliyet raporunu, dönemin kapandığı ya da faaliyetin son bulduğu veya toplam satışın yapıldığı tarihi izleyen aydan sonraki dördüncü ayın 15. günü (yıl sonuna ilişkin olanlar Nisan ayının 15. günü) vergi dairesine teslimi gerekir.

6. Yazılım Faaliyetleri de Gelir Vergisi İstisnasından Faydalanacaktır.

Yazılım: Bir bilgisayar, iletişim cihazı veya bilgi teknolojilerine dayalı bir diğer cihazın çalışmasını ve kendisine verilen verilerle ilgili gereken işlemleri yapmasını sağlayan komutlar dizisinin veya programların ve bunların kod listesini, işletim ve kullanım kılavuzlarını da içeren belgelerin ve hizmetlerin tümünü ifade eder.

Tanıma uygun bir programın ticari amaçla CD şeklinde hazırlanması ve fiziki mal olarak fiilen ihraç edilmesi halinde, bu yazılım faaliyeti kapsamında serbest bölgede fiilen istihdam edilen personele ödenen ücretler Kanunda belirtilen şartları taşıması koşuluyla gelir vergisinden istisna edilecektir.

Yazılım faaliyetinin istisna kapsamında değerlendirilebilmesi için;

- Söz konusu faaliyetin münhasıran ve fiilen serbest bölgede yapılması,

- İşyeri alt yapısının ve teknik donanımının bu faaliyetin yapılmasına müsait olması,

- Ürünün, gümrük çıkış beyannamesi ve YMM faaliyet raporu ile fiili ihracatın gerçekleştiğinin tevsik edilmesi

gerekir.

Ancak, uygulamada aşağıdaki faaliyetler istisna kapsamında değerlendirilmez:

- Bilimsel ve/veya teknolojik ilerlemeler veya teknolojik belirsizliklerin çözülmesini içermeyen olağan ve tekrarlanan faaliyetler,

- Programlama dilleri ile işletim sistemleri hariç olmak üzere internet sitelerinin ve benzerlerinin hazırlanmasına yardımcı mevcut yazılımların kullanılması suretiyle yapılan yazılım geliştirme faaliyetleri,

- Bölgede faaliyette bulunan mükelleflerin, bölge dışında gerçekleştirdikleri yazılım faaliyetleri.

7. Üretim ve Satış Tutarlarının YMM Raporu ile Tespit Edilmesi

7.1 Raporun Konusu ve İbraz Süreleri

İstisna uygulamasında;

- Serbest bölgede üretilen ürünlerle bölge içinden, Türkiye’den veya dışarıdan alınan ürün tutarları,

- Bölge içine, Türkiye’ye veya yurt dışına satış tutarları,

- Bölgede üretilen ürünlerin toplam FOB bedelinin en az % 85'inin yurt dışına ihraç edildiği,

hususlarının bu Tebliğde açıklanan usul ve esaslara uygun olduğunun yeminli mali müşavirler tarafından düzenlenecek faaliyet raporu ile tevsik edilmesi üzerine, tecil edilen vergi terkin edilecektir.

YMM faaliyet raporuna, Gümrük Çıkış Beyannamesi, Faaliyet Ruhsatı ile Kapasite Raporu örnekleri de eklenecektir.

Mükelleflerin sözleşmeli yeminli mali müşavirlerinin bulunması halinde, faaliyet raporunun sözleşmeli müşavirler tarafından düzenlenmesi yeterli olacaktır.

7.2 YMM Raporu İbraz Süreleri


YMM Raporu, faaliyette bulunulan takvim yılını takip eden yılın şubat ayının 15’inci günü akşamına kadar muhtasar beyannameyi verdikleri vergi dairesine verilir.

- Yıl içinde faaliyetine son veren ya da ürettiği ürünü sonraki yıl içerisinde tamamen satan veya kısmen satışla %85 şartını gerçekleştiren mükellefler ise, söz konusu raporları faaliyetlerine son verdikleri ya da ürünü sattıkları veya %85 şartını gerçekleştirdikleri ayı takip eden ikinci ayın 15 inci günü akşamına kadar muhtasar beyannameyi verdikleri vergi dairesine teslim edeceklerdir.

- Kamu kurumu niteliğindeki kurumların ise bu tebliğ esaslarına göre düzenlenmiş ve kurum yetkililerince imzalanmış raporu ilgili vergi dairelerine teslim etmeleri halinde YMM raporu aranmayacaktır.


7.3 Ek Süre Talebi


Yukarıda belirtilen YMM raporlarının süresi içerisinde ibraz edilemeyeceğine ilişkin, mükellefler veya YMM'ler tarafından makul mazeret bildirilmesi halinde, vergi dairesince 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 17. maddesine göre bu Tebliğ’de belirlenen sürelerin bir katını geçmemek üzere ek süre verilebilecektir.



8. Ücret İstisnasının Uygulama Süresi

İstisna, 01.01.2009 tarihinden geçerli olmak üzere Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar uygulanacaktır.


9. İstisna Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Özellik Arz Eden Hususlar


- Yıl İçinde Faaliyetine Son Verenler


Bölge içinde faaliyette bulunan mükelleflerden yıl içinde faaliyetine son verenlerin söz konusu istisnadan yararlanıp yararlanamayacaklarının tespitinde, faaliyette bulunulan süreye ait üretim ve satış tutarı esas alınacaktır.

- Üretim Faaliyetleri Dışında Diğer Faaliyetleri de Olan Mükellefler


Birden fazla konuda (üretim, mal satışı vs. ) faaliyette bulunmak üzere izin alan mükellefler, sadece üretim faaliyetini yürüttükleri işyeri itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna verdikleri aylık prim ve hizmet belgesinde yer alan işçiler için söz konusu istisnadan yararlanabilirler.

- İstisna Edilen Ücretlerde Üst Sınır Yoktur


Gelir vergisinden istisna edilen ücretlerde üst sınır bulunmadığından, ücretler üzerinden hesaplanan vergi tutarının tamamı istisna edilecektir.

- Fason İmalat ve Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında Olan Maddeler İstisna Hesaplamalarında Dikkate Alınmayacaktır

Yurt içinden serbest bölgeye fason imalat kapsamında getirilen veya dahilde işleme rejimi kapsamında yurt dışından bölgeye getirilen maddelerin bölge içinde çeşitli işlemlere tabi tutulduktan sonra ülke içine geri gönderilen veya bu ürünlerden yurt dışına ihraç edilen ürün bedelleri, %85 ihracat tutarının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Bölgedeki işletmelerin fason imalat yanında ayrıca bölge içinde üretim ve ihracat yapmaları durumunda ise, Kanunda belirtilen şartları taşıyıp taşımadıklarının tespitinde fason imalat dışında üretim yapılan ve ihraç edilen ürün bedelleri dikkate alınacaktır.

- Birden Fazla Takvim Yılında Tamamlanan İşlerde İstisna

Birden fazla takvim yılında tamamlanan imalat işlerinde, imalatın tamamlanıp satışın yapıldığı yılda ürün toplam FOB bedelinin %85'ini yurt dışına ihraç eden mükellefler, imalat süresi içinde istihdam ettikleri personel ücretlerine ilişkin istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.

- Serbest Bölge Dışında Üretilen ve Bölgede Paket ve Ambalaj İşlemlerine Tabi Ürünlere İlişkin Olarak İstisna Hükümleri Uygulanmaz

Serbest bölge dışında üretilerek bölgeye getirilen ve bölgede sadece paketleme ve ambalajlama gibi bir takım işlemlere tabi tutulan ürünlerin daha sonra serbest bölgeden yurt dışına ihraç edilmesinde, ürün esas olarak bölge içinde üretilmediğinden, söz konusu ürünle ilgili olarak istisna hükümleri uygulanmayacaktır.

- 06.02.2004 Tarihinden Önce veya Sonra Ruhsat Alan Mükellefler de İstisnadan Yararlanacaklardır.

Serbest bölgede faaliyette bulunmak üzere 6/2/2004 tarihinden önce veya sonra ruhsat alan mükelleflerden bu Tebliğde belirtilen şartları yerine getirenler de istisnadan yararlanacaklardır.

- FOB Bedelin (TL) Cinsinden Tespiti Satış Belgesinin Defter Kayıt Tarihindeki Merkez Bankası Döviz Alış Kuru ile Hesaplanacaktır

Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin toplam FOB bedelinin tespitinde, satışa ilişkin belgenin yasal defterlere kayıt edildiği tarihteki T.C. Merkez Bankasınca ilan edilen döviz alış kurları esas alınacaktır.

- İstisna Şartlarının İhlali

İstisna şartlarının ihlal edilmesi halinde, yıl içinde işten ayrılan personel dahil uygulanan gelir vergisi tevkifatı istisnası nedeniyle tecil edilen vergiler cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte işverenden tahsil edilecektir.

10. İstisna Şartlarının Gerçekleşmemesi Halinde Tecil Edilen Vergi Cezasız, Sadece Gecikme Zammı İle Tahsil Edilecektir


Serbest bölgede faaliyette bulunan mükelleflerin imal ettikleri ve yurt dışına ihraç ettikleri ürün satış tutarlarının ürün toplam satış tutarlarına oranı, Kanunda öngörülen oranda gerçekleşmemesi halinde, yıl içinde vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil edilen gelir vergisi işverenden cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecektir.

Bu durumdaki mükellefler tarafından Ek:1’de yer alan ve aylık muhtasar beyanname ekinde ilgili vergi dairesine verilerek vergi dairesince tecil edilen gelir vergisi tutarı, vergi cezası uygulanmadan 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde yer alan oranda gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecektir.

213 sayılı Kanun hükümlerine göre düzeltme işlemi yapılarak mükellefe gelir vergisi kesintisinin red ve iade edilmesi durumunda, tahsil edilen gecikme zammı iade konusu olmayacaktır. Ancak, gecikme zammı ödemek durumunda kalmamak için mükelleflerin yıl içinde gelir vergisi kesintisini beyan ederek ödemeleri ve %85 ihraç şartını gerçekleştirmeleri halinde, yıl sonunda istisnadan faydalanmaları mümkün bulunmaktadır.

11. Ücret İstisnasının Uygulamayacağı Durumlar


Serbest bölgedeki ücret istisnası, bu bölgelerde üretilen ürünlerin toplam FOB bedelinin en az %85'inin yurt dışına ihraç edilmesi halinde mümkün olup, aşağıda belirtilen hallerde ücret istisnasından yararlanılamayacaktır.

- Serbest bölgede üretilen ürünlerin toplam FOB bedelinin %85'inden az bir kısmın yurt dışına ihraç edilmesi halinde çalışanlara ödenen ücretler,

- Serbest bölgede çalışan personelin çeşitli nedenlerle serbest bölge dışında çalıştığı sürelere ilişkin ödenen ücretler,

- Serbest bölgede üretim faaliyeti dışında hizmet veya mal satışı faaliyetlerinde bulunan mükellefler nezdinde çalışanlara ödenen ücretler,

- Tebliğ ekinde yer alan belgeleri belirtilen süreler içinde ilgili vergi dairesine vermeyen mükelleflerin istihdam ettikleri çalışanlara ödenen ücretler

istisnadan yararlanamaz.

12. İstisna Uygulamasında Önce Asgari Geçim İndirimi Mahsup Edilecek Kalan Tutar Tecile Konu Edilecektir


İstisnadan yararlanacak mükellefler, öncelikle asgari geçim indirimini Gelir Vergisi Kanunu’nun 32. maddesi ile 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde belirtilen usul ve esaslara göre hesaplayarak aylık olarak verilen Ek 1’de yer alan tablonun asgari geçim indirimine ilşkin satırında gösterecekler ve Muhtasar Beyannamenin ilgili sütununa aktaracaklardır.

13. Bakanlar Kurulu Yetkisini Kullanarak İstisna Maddesinde Yer Alan Oranı Değiştirdiğinde Yeni Belirlenen Oran Esas Alınacaktır


Kanuna göre, bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85'ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesna tutulmuş olup, bu oranı % 50'ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.

Bakanlar Kurulunca, maddede yer alan oranın indirilmesi veya kanuni seviyesine kadar yükseltilmesi halinde, %85 oranı yerine yeni belirlenen oran esas alınacaktır.

14. Vergi Dairelerince 2009 Yılı Ocak ve Şubat Aylarına İlişkin Tecil İşlemleri Birlikte Yapılacaktır

Ücret istisnasından yararlanmak isteyen mükellefler, Ocak-2009 vergilendirme dönemine ait olup Şubat ayı içinde beyan edilmesi gereken gelir vergisi tevkifat tutarını, bu Tebliğde açıklanan usul ve esaslar dahilinde Şubat ayına ait olup Mart ayında verilecek muhtasar beyannameye dahil edeceklerdir. Vergi dairesince Ocak ve Şubat 2009 vergilendirme dönemlerine ait tutarlar birlikte tecil edilecektir.

15. Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması

Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin 5810 sayılı Kanunla değişik ikinci fıkrasının (c) bendi uyarınca, serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflerin, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar, bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetler ile ilgili olmak kaydıyla yaptığı işlemler harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır.

Buna göre, 3218 sayılı Kanun kapsamında serbest bölge sınırları içerisinde faaliyet gösteren firmaların, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar, münhasıran serbest bölgelerdeki faaliyetleriyle ilgili olarak istihdam ettikleri personele ödenen ücretlere ilişkin düzenlenen kâğıtlardan da damga vergisi aranılmaması gerekmektedir.

Tebliğde, istisna hesaplamaları ile ilgili 10 adet örnek yer almaktadır.

Konuya ilişkin tebliğ ve eklerine aşağıda bulunan linkler vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.


· 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği (1 Seri No.lu)

· Tebliğ Ekleri

Yukarıda yer verilen konuyla ilgili ek bilgiye ihtiyaç duyduğunuzda lütfen tarafımızla irtibata geçiniz.

Saygılarımızla,

Deloitte Türkiye.
 

Benzer konular

Üst