Serbest Meslek Erbabının Kayıt Düzeni

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MAYA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba Sayın Meslektaşlar;

1-Serbest meslek geliri elde edenlerin kazançlarını 602.DİĞER GELİRLER hesabında mı izlemeleri gerekir?

2-Fatura yerine yazarkasa fişi alındığında(fatura istemek unutulmuş veya tutar çok düşük olduğundan fatura istemeye gerek görülmemiş) bu yazarkasa fişi gider olarak kayıtlara işlenebilir mi?

3-Mesleki işlemlerimiz için kullandığımız kontörlü cep telefonumuzun kontör faturasını gider olarak işleyebilirmiyiz? Yaparsak kontör kdv'si %0 olduğundan giderleştirirken kdv hesaplayabilirmiyiz, hesaplarsak oranı ne olur?

Bu konuda bazı uygulamalar duydum. Araştırmalarım sonucu bir kanıya varamadım. Mümkünse bana yasal dayanakları ile cevap verebilrseniz gerçekten çok sevinirim. Şimdiden yardımcı olan herkese teşekkürlerimi sunarım. :)İyi çalışmalar.

Ynt: Serbest Meslek Erbabının Kayıt Düzeni

merhaba

bu konularda görüşü olan hiç bir meslektaşımız yokmu? cevap alana kadar sizleri bekleyeceğim. Teşekkürler.

MAYA ' Alıntı:
merhaba

bu konularda görüşü olan hiç bir meslektaşımız yokmu? cevap alana kadar sizleri bekleyeceğim. Teşekkürler.

Serbest Meslek erbapları, Bilanço usulüne göre defter tutmazlar.

1-Serbest meslek erbabı, serbest meslek kazanç defteri tutar. Defter üzerinde 600-602 hesapları kullanabileceği bir düzenleme ve zorunluluk yoktur. (kolaylık olması açısından proğram üzerinde ayrıca takip ve toplam için kayıt yapılıyorsa 600'de takip edebilirsiniz.)
2-İşlenebilir.
3-KDV'sini iç yüzde ile hesaplayarak inidirim konusu yapabilirsiniz. Genel toplam bedeli içersinde ÖİV bedeli de vardır, bunu gözardı etmeyelim.

Sn Türk_bey sanırım sormu yanlış değerlendirdiniz. Serbest meslek erbebının, serbest meslek kazanç defteri tutacağını tabiki biliyorum. Benim sormak istediğim serbest meslek defterine kayıt sırasında en doğru hesabın hangisi olacağı idi. Zaten soruma sayın smmmkaraman çok açık bir şekilde yanıt vermiş. Kendisine buradan teşekkürlerimi sunuyorum. İyi Çalışmalar.

MAYA ' Alıntı:
Sn Türk_bey sanırım sormu yanlış değerlendirdiniz. Serbest meslek erbebının, serbest meslek kazanç defteri tutacağını tabiki biliyorum. Benim sormak istediğim serbest meslek defterine kayıt sırasında en doğru hesabın hangisi olacağı idi. Zaten soruma sayın smmmkaraman çok açık bir şekilde yanıt vermiş. Kendisine buradan teşekkürlerimi sunuyorum. İyi Çalışmalar.

Serbest Meslek Defterine Kayıt Esasında HESAP KODLARINI kullanamazsınız.