fonradar

Serbest Meslek Kazanç Defteri

Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
57
Serbest meslek kazanç defterini yazarken örnek Turk Telekom faturasını fatura tarihine göremi yoksa ödeme tartihine göremi yazmamız gerekli.Teşekkürler
 
değerli egemen,
diğer defterlerde ne zaman yazıyorsanız bunda da aynısını yazabilirsiniz.
 
BİLGİYE CEVAP

İŞLETMENİN ASIL FAALİYET KONUSUYLA İLGİLİ OLARAK YAPMIŞ OLDUĞU GİDER VE HARCAMALARDA TAHAKKUK ESASI VARDIR. ÖRNEĞİN İŞLETME TELEFON PARASINI BİR SENE YATIRMAYABİLİR. BU DURUMDA İŞLETMENİN YAPMIŞ OLDUĞU TELEFON GİDERİNİ MUHASEBELEŞTİRMEMESİ GİBİ BİR DURUM OLMAZ. GİDERİ TAHAKKUK ETTİRİR.ÖDEMESİNİ NE ZAMAN YAPARSA OZAMAN TAHAKKUK EDEN BORCUNDAN DÜŞER. SERBEST MESLEK KAZANCI İŞLETME DEFTERİNE GÖRE TUTULUYOR İSE BU DURUMDA TAHAKKUK YETERLİDİR. BORCUN ÖDENME ZAMANI ARANMAZ.
İŞLEMLERİN TUTARLILIĞI BAKIMINDAN YA ÖDEME TARİHİ YADA TAHAKKUK ESASININ BENİMSENMESİ KEYFİDİR.
HAYIRLI ÇALIŞMALAR DİLERİM.
 
daha önce benzer bir forumda tartışılmış aşağıdaki yazıyı göndermiştim.

sayın meslektaşlarım


serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyle yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır. dolaysıyla kazancın tesbitinde tahsil esası geçerlidir.giderinde hangi dönemde yapıldığı değil ödenmiş olması şartı gereklidir.
dönemsellik ilkesinin tanımın incelediğimizde

Dönemsellik kavramı, işletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her döneminin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi, hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir Dönemsellik kavramının, işletmeler açısından geçerliliğinin bulunmadığı veya ortadan kalktığı durumlarda bu husus mali tabloların dipnotlarında gösterilir.


serbest meslek kazancını tanımını incelediğimizde hasılatın tahsil döneminde gelir kayıt edilmesi esası geçerli olduğuna göre giderinde dönemselik ilkesi gereği değil ödenmesi halinde ve ödendiği dönemde gider yazılması gerekliliği ortaya cıkar bu durumda s.m.k.tesbitinde dönemsellik ilkesi geçerli olmadığı daha doğrusu dönemsellik ilkesiyle örtüşmediği sonucuna ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

celal elibuyuk
smmm-ist
----------------------------------------------------------------------------------------
Serbest meslek kazançlarının tespitinde mutlak kasa yöntemi geçerli olduğundan, tahsil edilen hâsılat; faaliyetin ifa edildiği döneme bakılmaksızın gelir kaydedilecek, bunun karşılığında da ödenmiş olması koşuluyla giderler de yine dönem farkı gözetilmeksizin hâsılattan indirilecektir.

Yukarıda da belirtildiği gibi, serbest mes-lek kazancının saptanmasında tahsil esası cari olduğundan, bu faaliyet çerçevesinde yapılan giderlerin hâsılattan indirilebilmesi için mutlaka ödenmiş olması gereklidir. Buna göre örneğin, bir döneme ait kira, ertesi dönemde ödendiği takdirde, kira ilgili olduğu değil fakat ödemenin yapıldığı dönem giderlerine intikal ettirilecektir. Kiranın peşin ödenmesi halinde de, ilerki yıllara ait kiranın tamamı ödeme yılında gider yazılacaktır.
(alıntı Gürol ÜRELYMM SERBEST MESLEK KAZANCININ TESPİTİNDE İNDİRİLECEK GİDERLER)
 
Sayın Elibüyük,

Serbest meslek kazancında tahsil esası var demek yerinde ve tartışmasızda ödeme esası var demek biraz zor.Giderlerinde ödenme şartına bağlanmsı yönündeki yorum fena değil ancak kanun metninde "Ödenen Giderler" değil "Yapılan Giderler"den bahsedilmektedir.
Bir boşluk vardır ancak "gider kaydı için ödeme şarttır" demek için yeterli dayanak yoktur.
 
sayın EKİÇİ


tahsil esasının geçerli olduğu sm kazancını tesbitinde indirilecek giderlerle ilgili maddede

dikkat ederseniz aşağıdaki maddede ödenen giderler diye ifade ediliyor.

Madde No 68
Kapsam
(5035 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle değişen madde; Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004) Serbest meslek kazancının tespitinde aşağıda yazılı giderler hasılattan indirilir:
1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler

celal elibuyuk
smmm-ist
 
Ynt: Serbest Meslek Kazanç Defteri

merhabalar sayın meslektaşlarım

Benim sorum kendi büromun kirası ile ilgili :) ben büro kiramı 2 aylık ödemekteyim ve aralık 2008 ocak 2009 kirasını bu ay ödedim serbest meslek de ödeme-tahsil esası geçerli olsa da ödediğim 01/2009 kirasını aralıkta mı yoksa ocakta mı giderleştireyim bir türlü kara veremedim hani riske atmayım ocak ayı gideri yapayım diyorum ama bu sefer de dekonta bakıp bu 2008 tarihine ilişkin ödeme 2009 yılını kapsamaz demesinler :) sanırım ödediğim tarihte beyan etmem en doğrusu

saygılarımla....
 
Üst