Serbest Meslek Makbuzu Düzenlenmesi

calculator

Katkı Sunan Üye
SMMM ücret tarifesinde; 10 ve daha fazla işçi çalıştıran bir A.Ş. için aylık müşavirlik hizmeti bedeli 365 TL olarak düzenlenmiştir.
Serbest meslek makbuzu kesilirken;
Ücret : 456,25
Kdv %18 : 81,12
Toplam : 537,37
Stopaj %20: 91,25

Net Ödenen: 446,12
Bu şekilde yapılan hesaplama doğrumudur? Tarifede belirlenen 365 TL aylık ücret üzerine %20 stopaj ilave edilmeli midir? yoksa sadece 365 TL + %18 üzerinden KDV mi hesaplanacaktır.

775 TL + KDV üzerinden hesaplanması gereken serbest meslek kazancı nasıl olmalıdır?

Ynt: Serbest Meslek Makbuzu Düzenlenmesi

365 TL SMMM Ücreti hesaplaması

Brüt ücret.............................372,45
Stopaj % 20......................... 74,49

Net Ücret..............................297,96
KDV %18............................. 67,04

Tahsil Edilen SMMM Ücreti.......365,00

775 TL SMMM Ücreti hesaplamasıda;

Brüt ücret.............................790,82
Stopaj % 20.........................158,16

Net Ücret..............................632,65
KDV %18.............................142,35

Tahsil Edilen SMMM Ücreti.......775,00

Merhabalar,
Çok basit bir formül yazıyorum mutlaka işinize yarayacaktır,
Net ödenen ücret 500 ytl olsun
KDv %18
stopaj %20

20-18=2
100-2=98

500/0,98=510,2 brüt ücret
510,2*0,18=91.84 kdv
510,2*0,2=102.04
510,2+91,84-102,4=500 net ücret

yani netten brüte formülü 500/0,98

Saygılar,

calculator ' Alıntı:
...
Tarifede belirlenen 365 TL aylık ücret üzerine %20 stopaj ilave edilmeli midir? yoksa sadece 365 TL + %18 üzerinden KDV mi hesaplanacaktır.
....

manasse ' Alıntı:
365 TL SMMM Ücreti hesaplaması

Brüt ücret.............................372,45
Stopaj % 20......................... 74,49

Net Ücret..............................297,96
KDV %18............................. 67,04

Tahsil Edilen SMMM Ücreti.......365,00

Brüt ücret.............................365,00
KDV %18................................65,70
Stopaj....................................73,00
Net Ücret..............................357,70

Olursa ne olur?

calculator ' Alıntı:
Tarifede belirlenen 365 TL aylık ücret üzerine %20 stopaj ilave edilmeli midir? yoksa sadece 365 TL + %18 üzerinden KDV mi hesaplanacaktır.

Ücret üzerinden %20 stopaj hesaplanacak ve bu rakam düşülecektir. Yine ücret üzerinden kdv %18 hesaplanacak ve net tutar bulunacaktır. Net tutar özet olarak anlaşılan ücretin %98 i kadardır.

arkadaşlar bir sürü farklı uygulama var. hesaplamadan ziyade benim takıldığım nokta, meslek mensupları için tarifede belirtilen ücret stopaj düşüldükten sonra kalan ücret mi olmalıdır? yoksa tarife üzerinden mi stopaj kesilmelidir. bunun yasal dayanağı nasıldır. tanıdığım bir meslek mensubu tarifede belirlenen ücreti 80 e bölüp 100 ile çarparak stopaj miktarı oranında artırmaktadır. hangisi doğrudur?

Merhaba, ben mali müşavirim ve serbest meslek makbuzu kesiyorum. İSMMMO sözleşmesinde miktarın alt kısmında KDV dahil değildir ibaresi var. Yani biz müşterilerimize şu+kdv diyoruz. Fakat kdv dahil rakamı da söylemeyip sözleşmedeki ibareyi değiştirmek de mümkün tabi. Öyle olacak ya da böyle olacak diye bir kural yok. İlk başta sorulan soru da buna göre değişir. 365 tl, alınan net ücret mi yoksa 365+kdv olarak mı hesaplanacak ikisi çok farklı.

Tarife olarak bakıp kafanızı karıştırmayınız.Şöyle ki; meslek mensubunun eline geçecek rakam örneğin 500 ise bu net ücrettir.Bunun üzerine stopaj ve kdv ekleyip smm düzenlemek gerekiyor.Bunun formülüde net/0,98=brit ücret' dir.Yok brüt 500 diye anlaşırsanız 500*0,18 kdv , 500*0,2=stopaj olur ve net ücret 490 a denk gelir.

mes_ar ' Alıntı:
Merhaba, ben mali müşavirim ve serbest meslek makbuzu kesiyorum. İSMMMO sözleşmesinde miktarın alt kısmında KDV dahil değildir ibaresi var. Yani biz müşterilerimize şu+kdv diyoruz. Fakat kdv dahil rakamı da söylemeyip sözleşmedeki ibareyi değiştirmek de mümkün tabi. Öyle olacak ya da böyle olacak diye bir kural yok. İlk başta sorulan soru da buna göre değişir. 365 tl, alınan net ücret mi yoksa 365+kdv olarak mı hesaplanacak ikisi çok farklı.

tarifede yazılan ücret 365 TL, mali müşavir arkadaşımız da 365 TL / 80= 4,5625 * 100= 456,25
yaparak tarifede belirtilen ücreti 456,25' e yükseltiyor. bunun üzerinden kdv ve stopaj kesintisi yapıyor. benim öğrenmek istediğim meslek mensupları için tarifelerinde belirlenen tutara stopaj ilave edilmeli midir?

Mali müşavirlik bürosu şirket olmadığı için gelirini serbest meslek geliri olarak beyan edecektir.Ve size kestiği evrak serbest meslek makbuzudur.Serbest meslek makbuzundada tarifede yazan rakam üzerinden kesinlikle stopaj kesintisi yapılmalıdır.Arkadaşınızın yaptığı hesaplamayı açıkçası tam anlayamadım kdv yi dikate almamış gözüküyor.Yukarıda yazdığım gibi yapılması uygundur.....

calculator' Alıntı:
tarifede yazılan ücret 365 TL, mali müşavir arkadaşımız da 365 TL / 80= 4,5625 * 100= 456,25
yaparak tarifede belirtilen ücreti 456,25' e yükseltiyor. bunun üzerinden kdv ve stopaj kesintisi yapıyor. benim öğrenmek istediğim meslek mensupları için tarifelerinde belirlenen tutara stopaj ilave edilmeli midir?

Ücret üzerinden %20 stopaj hesaplanacak ve bu rakam düşülecektir. Yine ücret üzerinden kdv %18 hesaplanacak ve net tutar bulunacaktır. Net tutar özet olarak anlaşılan ücretin %98 i kadardır.

Tarifenin üzerinde ücret alabilir ve makbuz kesebilirsiniz. Tarife tatbikatı veya daha doğru bir deyimle makbuz kesimi benim izah ettiğim gibidir.

ÖRN: 500 + KDV ANLAŞILDI.
BRÜT : 625
STOPAJ : 125
NET: 500
KDV : 112,50
TOPLAM : 612,50

KDV BİZİM CEBİMİZE GİRMİYOR....

ben şeyi anlamıyorum sanırım diğer forumlarda bir yerde okudum..müşteriden kdv tahsil etmek haksızlık gibi vurgulanmış..İyi de her ay KDV beyannamesi veriliyor ve devlete tahsil etmediğimiz KDV yi ödüyoruz..

GVK ya göre Serbest meslek Kazancı Tahsil esası geçerli, KDV açısından Tahakkuk.. bu ikircikli olayı nasıl çözümleyecekler? senelerdir bununla ilgili herhangi bir çalışma yok Bakanlıktan..

Tahsil edilmeyen KDVyi yani müşteriden tahsil etmediğim KDVyi ben her ay devlete tahsil etmişim gibi ödüyorum..

Diyeceksinizki tevkifat yapılıyor mahsup yapılır nasıl ödüyorsun..Ben her müşterime makbuz kesiyorum..yeri geliyor KDV ödemem çıkıyor. Bazı meslek mensupları hiç kesmiyor mesela..

Yani ben anlamıyorum..Müşterilerimizden KDV tahsil etmek haksızlık..İyide ben mal alıp mal satmıyorumki..Hizmet veriyorum..Bence bu yanlış..

Arkadaşlar mali müşavir değilim ama, sorulan soruda yapılan hesaplama yanlış.
365+kdv ise burada brüt tutar kısmı yerine 365 tl gelip ona göre stopaj ve kdv hesaplanacaktır. Zaten serbest meslek makbuzunda yer alan stopaj zaten sizin adınıza karşı taraf ödüyor ve siz onu verginizden düşüyorsunuz yada iade alıyorsunuz, yani sizin olan birşey; doğru hesaplama şöyle olmalı,
365 brüt tutar
73 stopaj %20
292 net tutar
65,70 kdv
357,70 toplam tutar sizin gelirimiz 357,70+73=365+%18 kdv ye zaten gel.

Sn.uğursa
yukardaki hesaplamayla sizinki aynıdır, neresi yanlış anlayamadım.Brüt ücretten stopaj çıkartılıyor ve brüt üzerinden hesaplanan kdv ekleniyor sonuç aynı rakamlar farklıdır,
İyi çalışmalar.