Serbest Meslek Makbuzunda Stopaj Gösterilmemesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aslanm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aslanm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
100
Konum
34
merhabalar,

işletme anahtar teslimi yeni bir araç almıştır.plaka işlerimleri ile ilgili olarak da tafik müşaviri serbest meslek mabuzu kesmiş. fakat makbuz takip ücreti + kdv. olarak gözüküyor. makbuzda stopaj hesabı yapılmamış. firmanın gvk 94/1 maddesi ne göre bir sorumluluğu olur mu?
burada ödenen para yine aynı fakat kesinti ile ilgili olarak yükümlülük bizde. makbuzda gösterilmemiş ve hesaba katılmamış olmasının sorumlusu olup bize usulsüzlük ile ilgili bir işlem yapılabilir mi?

saygılar.
 
Arkadaşlar,

Trafik Takip işleri faaliyeti bir serbest meslek faaliyeti değildir ve serbest meslek makbuzu yerine fatura düzenlenmesi gerekir.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

Trafik Takip işleri faaliyeti ise tamamen bir hizmet işletmesidir. Hiç bir ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanmayan ve ticari mahiyette olan bir iş koludur.

Bu nedenle, Trafik takip işleri bir hizmet işletmesi olduğundan serbest meslek defteri yerine işletme defteri tasdik edilmesi ve fatura kullanılması gerekmektedir.

saygılarımla;
 
Üst