fonradar

Serbest Meslek Mensubunun Minübüs Satın alması

bayramalikubilay

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2009
Mesajlar
128
Sayın Üstadlar.. Bir Mimar yanında 12 personel çalıştırmaktadır. hepside sgk'lıdır. Bu mimar 92.000 TL değerinde bir Mercedes minibüs (Rusatında minübüs yazmaktadır) satın almaktadır.
1)Minibüs personel servisinde kullanılacaktır.
2)Minibüsün KDV'sini indirim konusu yapabilir mi?(Faaliyet Serbest Meslek olduğu için tereddüt ettik) Bu ve bunun gibi aracı avukat, muhasebeci,inşaat mühendisi,doktor alsa yanında çalışan işçi sayısı da 5 -10 arası olsa işyeri personelin servisi için kullanacağından KDV'si indirim konusu yapılabilri mi..? Saygılarımla
 
Ynt: Serbest Meslek Mensubunun Minübüs Satın alması

Aracın G.T.İ.P bakınız.

87.03 ise kdv indirimi yapılamaz
87.04 ise kdv indirimi yapabilirsiniz.
 
Ynt: Serbest Meslek Mensubunun Minübüs Satın alması

KDV yi maalesef indirim konusu yapamazsınız.
 
Ynt: Serbest Meslek Mensubunun Minübüs Satın alması

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
Diğer Vergiler ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü




SAYI : B.07.4.DEF.0.07.12/KDV.OZG.04.62/

KONU : Serbest muhasebecilik faaliyetinde bulunanın almış olduğu kapalı kasa kamyonet için ödediği katma değer vergisini indirim konusu yapıp yapamayacağı.

İLGİ : .... tarihli dilekçeniz

İlgi dilekçenizde, serbest muhasebecilik faaliyetinde bulunduğunuz belirtilerek, almış olduğunuz kapalı kasa kamyonet için ödediğiniz katma değer vergisini indirim konusu yapıp yapamayacağınız konusunda özelge talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 68'inci maddesinin 5'inci bendinde "Kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin yine aynı maddenin 4'üncü bendi "mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş veya envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar (amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328'inci maddesine göre hesaplanan zararlar dahil)" serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak yazılabileceği, hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 313'üncü maddesinde; işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle,

269'uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlendirilen iktisadi kıymetlerin .............. değerleme

esaslarına göre tespit edilen değeri üzerinden amortisman ayrılması hükmü yer almaktadır.

Yine aynı Kanunun, 269'uncu maddesinde, iktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkullerin maliyet bedeliyle değerlemesi öngörülmüş ve gayrimenkullerin mütemmim cüzleri ve teferruatı, tesisat ve makineler, gemiler ve diğer taşıtlarla, gayri maddi hakların da gayrimenkuller gibi değerlemeye tabi tutulacağı hükmü yer almaktadır. Konu ile ilgili olarak yayımlanan 333 ve 339 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri ve amortisman oranları belirlenmiştir.

Bu açıklamalara göre; envantere dahil edilmek ve işte kullanılmak şartıyla satın alınan kamyonetin maliyet bedeli üzerinden ayrılacak amortismanın, serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29/1-a maddesi hükmüne göre, mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilirler.

Ayrıca, aynı Kanunun 30/b maddesi ile faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi, mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği belirlenmiştir.

Bu Kanunun uygulamasına yönelik olarak yayımlanan 10 Sıra Numaralı Katma Değer Vergisi Sirkülerinde;

"Fabrika çıkışı kapalı kasa kamyonet olarak imal edilen motorlu araçlar, 87.04 tarife pozisyonunda belirtilen "eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar" kapsamına girmektedir. Bu araçların iktisabında yüklenilen KDV genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.

Bu araçlara koltuk konulması ve binek otomobil olarak ruhsat değişikliği yapılması halinde Dünya Gümrük Örgütünün 1977 yılında yaptığı 19. dönem toplantısında aldığı karara ve buna dayalı olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 12.03.1998 tarih ve 1998/9 sayılı genelgesi çerçevesinde araçların değişiklikten sonra sahip olduğu yük ve yolcu kapasitelerinin karşılaştırması yapılacaktır. Bu karşılaştırmada kişi başına 70 kg'lık ağırlık esas alınacaktır. Buna göre aracın değişiklikten sonra şoför hariç 4 kişilik yolcu koltuğu bulunması halinde yolcu taşıma kapasitesi (5x70kg) = 350 kg olarak kabul edilecektir. Değişiklikten sonra araç için öngörülen yük taşıma kapasitesinin 350 kg'dan fazla olması halinde taşıt 87.04 tarife pozisyonu kapsamındaki "eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar" olarak mütalaa edilecek ve aracın iktisabında yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilecektir. Yolcu kapasitesi yük kapasitesinden fazla olan taşıtlar ise 87.03 tarife pozisyonundaki "binek otomobil" kapsamında değerlendirilecek ve bunların iktisabında yüklenilen vergi indirim konusu yapılamayacaktır." denilmektedir.

Dolayısıyla söz konusu araçlara ilave koltuk konulmak suretiyle ruhsat bilgilerinin değiştirilmesi halinde, aracın yük ve yolcu taşıma kapasitesinin mukayesesi yapılarak, yük taşıma kapasitesinin yolcu taşıma kapasitesinden fazla olması halinde 87.04 tarife pozisyonunda ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıt olarak, yolcu taşıma kapasitesinin yük taşıma kapasitesinden fazla olması halinde ise 87.03 tarife pozisyonunda ve binek otomobil olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, 23 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin I bölümünde, indirim konusu yapılamayan bu verginin Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabileceği belirtilmiştir.

Buna göre, kapalı kasa kamyonet alımında ödenen katma değer vergisinin yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı - Bilgi İşlem - 2009


Burada Kdv nin indirilip indirelemeyeceğini belirleyecek unusr Gtip Nosu GTip Nosu 87.03 değilse indirilebilir...
 
Üst