fonradar

Serbest Meslekte Demirbaşların Envantere Kaydı

NUR ARSLAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
367
Merhaba,
Sayın arkadaşlar,
2.sınıf serbest meslek erbabı; işinde kullandığı otomobili, bürosundaki demirbaşı nereye kaydetmeli ki; gider ve amortismanını kazancından düşebilsin?
Envantere kayıtlı olmak şartıyla dediğimiz ibareyi sizler uygulamada nasıl yapıyorsunuz?
VUK.182.md. ve GVK 68.mad.4.bendini de dikkate alarak yorumlarsanız soru daha netleşecek...

Herkese iyi çalışmalar dileklerimle saygılarımı sunuyorum.
 
Sayın Arslan,

Öncelikle Serbest Meslek'te 1. veya 2.sınıf ayrımı olmadığını gözöünde bulundurmalıyız.

VUK.da serbest meslekte tutulacak defterlerle ilgili hükümlerde açıkça yer almamakla birlikte 211.maddeile ile 189.maddeye yapılan atıf gereği Serbest meslke erbabının amortisman kayıtlarını dolayısı ilede ATİK kayıtlarını isterlerse ayrı bir amortisman defteri tasdik ettirerek burada isterlerse "Amortisman Listeleri"nde izleyebilecekleri anlaşılmaktadır.Uygulamada bizler serbest meslke defterinin sonuna bu kayıtları yapıyoruz böylece defterle birlikte "Amortisman Listesini"de kolayca muhafaza etmiş oluyoruz.Buna engel bir hükümde yok.
GVK.nun 68/4.maddesindeki "Envantere dahil" şartıda gerçekleşmiş oluyor.Zira Serbest meslek erbabının envanter defteri tutma zorunluluğu yok ve serbest meslek defterine kayıt bir bakıma bu açığıda kapatmış oluyor.
 
sn. arslan;

büroya aldığımız demirbaşların zaten faturaları olduğu için kayıtlarını amortisman vb. yapıyoruz.. Ancak örneğin büro açmadan önceki tarihte alınmış şahsımıza ait arabayı nasıl kaydedebiliriz.. Eski tarihli fatura vb. olamayacağına göre??

Selamlar
 
Sizin adınıza eski tarihli bir bilgisayar var ve bunu büronuzda kullanacaksınız
Gider Pusulası alıp noterden tasdik ettiriyorsunuz ve kendi kendinize stopajSIZ satıyorsunuz.Yani kendi kendinize satış yapıyorsunuz.
Toplam ve ödenecek net tutara aynı rakamı yazıyorsunuz.
Ayrıca Gider Pusulasının üzerine GVK 94 Madde ve V.U.K 234 madde gereğince tevkifat yapılmamıştır şerhini düşüyorsunuz.
 
Sayın fugenç,

213 Sayılı VUK.nun geçici 5.maddesinde gerekli açıklamaları bulacaksınız.

Sayın Sinangil yazdıklarınız yani kendi kendisine satış ve gider pusulası düzenlemek hatta bu gider pusulasını notere tasdikletmek ban biraz garip geldi fakat siz yazıyorsanız bir dayanağınız vardır bir iç genelge mukteza varsa paylaşabilirmisiniz?
 
Envantere alınan taşıtı ayrıca vergi dairesine bildirmek gerekir mi? Taşıtın diğer sabit kıymetlerden farkı var mı?
 
Sayın Ekici,

2003 Senesinde bir arkadaşımla ortak büro açmaya karar verdim.
Evimde 1996 yılında almış olduğum bilgisayar, ve yazıcılar vardı.
Bunları büroya kaydedebilmem için gider pusulasıyla satışını yaptım.
Çünkü önceden Vergi mükellefi değildim.Kendi adıma alınmış demirbaşlardı.Bunları çalınmaya karşı sigorta ettirebilmem ve çalınma sonunda pürüz çıkmadan parasını alabilmem için büroya kayıtlı olması gerekiyormuş.
Bağımlı çalıştığım şirketin YMM si Gider pusulasıyla büroya satışını yapabileceğimi söyledi ve aşağıdaki Maliye Bakanlığı özelgesini sakladım.
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 16.11.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.44/4422-33/49938

KONU : Şirket tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak tevkifat yapılmaması hk.

İLGİ : 04.10.1999 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden; şirketinizde kullanılmak üzere vergi mükellefiyeti olmayan (nihai tüketici) kişiden aldığınız binek otomobil için gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği ile bu taşıt alımı için kesinti uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 234 üncü maddesinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa; yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde olduğu belirtilmiştir.
Buna göre, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemeleri ve bu belgeyi işi yapana veya emtiayı satana imza ettirmeleri gerekmektedir.
Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 13 numaralı bendinde, 4108 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle "diğer kişilerden" satın alınan mal ve hizmet için yapılan ödemeler vergi tevkifat’ının kapsamı dışına çıkartıldığından esnaf muaflığı kapsamı dışında kalan diğer kişilere yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.
Bu nedenle, şirketiniz tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak, vergi tevkifat’ının yapılmaması gerekmektedir

Arkadaşta yeni büro açıyor aracının giderini indirebilmesi için demirbaşlarına kaydetmesi gerekiyor.Eskiden vergi mükellefi olmadığına göre böyle yapabilir diye düşündüm.
 
Sayın Öğrenci,

Haklısınız Taşıtın diğer sabit kıymatlarden bir farkı yok.Ancak Yolcu ve Yük taşımacılığı yapanlarda ilk taşıtın alınması vergi idaresince (VUK.da böyle bir hüküm olmamakla beraber) işe başlama olarak kabul ediliyor ve diğer taşıtlarda sanki işyeri sayısında bir artış olarak kabul edildiğinden (VUK.Md.159) bunların bildirmesi isteniyor.Uygulama böyle.

İşi yük ve yolsu taşımacılığı olanların işlerinde kullanmak üzere edindikleri taşıtlar için vergi dairesine bilgi vermelerine gerek yoktur.Tabiki vergi idaresinin her zaman vergi ile ilgili işlemler hakkında yazılı olarak bilgi isteme hakkı vardır.
 
Üst