Serbest Meslekte Eşe Ödenen Ücret

nizo

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
179
serbest meslek erbabı yanında çalışana ödediği ücreti ve işveren payını gider yazabilirmi?bu konuda çok çeşitli görüşler ortaya atılmış doğrusu nedir?gider yazıp kkeg mi yazmalıyım.kayıtların doğruluğu açısından yoksa yazmamak gibi bir seçenekmi var?
özellikle bu konuda yazılmış birşey varmı?
 
Eşe ödenen ücret K.K.E.G niteliğindedir. Önce gider olarak kaydedip daha sonra beyannamede K.K.E.G olarak dikkate alınmalıdır.
 
sayın yelda cevabınız için teşekkürler ben de öyle uyguluyorum fakat çeşitli söylentilerden çelişkiye düştüm.
 
Nedir bu korku içinizdeki arkadaşlar.

Eşiniz yanınızda fiilen çalışıyor ve serbest meslek erbabı olarak işinin ehli ve ona ödediğiniz ücreti gider yazmıyorsunuz üstelik KKEG yazarak bir de vergi ödüyorsunuz. O zaman neden eşimi yanımda çalıştırayım otursun evde onun yerine aynı paraya dışarıda kişi çalıştırıp giderimi yazayım.

Esprisi bir yana.

İşin özü gerçekse bu tip işlemleri gider yazarsınız tabiki. Teamüle sınırları içerisideki ücret 1. derecede yakına bile olsa gider yazılabilir.

Kayıtları temizlemek, az vergi çıkarmak...gibi kavramlar sebebiyle ilkokul mezunu işle uzaktan yakından ilişkisi olmayan akrabalarına ücret ödemek isteyenler yüzünden gerçek işi yapanlarda karalanıyor. Yani kurunun yanında yaş da yanıyor.
 
Merhaba ;

Sayın butterfly effect ;

Belki haftanın son günü olmasından belki ince bir dokunuş var ondan dolayı ama inanın tam olarak anlayamadım .

Yazmış olduğunuz yanıt ile gider yazılabilir mi diyorsunuz ?
 
Eşin yaptığı işi fiilen icra ediyorsa ve teamül sınırları içerisinde ücret ödeniyorsa gider yazılabilir.
 
Merhaba ;

Aynı görüşte değilim.

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 25.06.1996

SAYI : B.07.4.DEF.0.35.11/176200-1390/4028

KONU :

Ödevlinin eşine ödemiş olduğu ücretlerden, ticari kazancın tespitinde gider olarak indiremeyeceği, eşine ödenen ücretlerden tevkif edilen gelir vergisini kendi adına tahakkuk eden gelir vergisinden mahsup edemeyeceği hk.

(Gelir Vergisi Kanunu'nun 41/2. maddesinde, "Teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komisyonlar ve tazminatlar..."in ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilemeyeceği, hükme bağlanmıştır. Diğer taraftan aynı Kanunun 94. maddesine göre tevkif suretiyle ödenen vergilerin yıllık beyan esasına göre hesaplanan vergiden düşülebilmesi için, yıllık beyannameye dahil edilen kazanç veya iratlardan kesilmiş ve ödenmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle ödevlinin eşine ödemiş olduğu ücretleri ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilemeyeceği gibi eşine ödenen ücretlerden tevkif yoluyla ödenen gelir vergisini de kendi adına tahakkuk eden gelir vergisinden mahsup etmesi mümkün bulunmamaktadır.)

...
(Defterdarlık: Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğüne)
Yazınızda, daireniz mükelleflerinden (...) in 1998 takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesini 26.03.1999 tarih ve (...) kayıt nolu dilekçesi ile dairenize vererek tarh ve tahakkukunu yaptırdığı, ödevlinin söz konusu dilekçesinde 1998 takvim yılında eşini yanında ücretli olarak çalıştırdığı ve ödediği ücretten Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesi gereğince vergi tevkifatı yaptığı ve bu vergileri de muhtasar beyannameyle yasal süresinde dairenize ödediği, dolayısıyla bu gelirin vergilendirildiği; ancak Gelir Vergisi Kanununun 41. maddesinin 2. bendi gereğince eşe ödenen ücretin gider olarak kabul edilmemesinden dolayı 1998 takvim yılında eşine ödediği ücret ve işveren SSK hissesi toplamını teşkil eden (...) TL'm vergi matrahına dahil ettiği, bu nedenle çifte vergilendirme olduğunu belirterek yıl içinde eşine ödediği ücretten dolayı kesilen vergilerin tahakkuk eden vergiden mahsup edilmesi ve gerekli düzeltme işleminin yapılmasının talep edildiği belirtilerek yapılacak düzeltme işlemine esas teşkil etmek üzere eşe ödenen ücretten dolayı kesilen vergilerin mükellef adına tahakkuk eden gelir vergisinden mahsup edilip edilmeyeceği hakkında mükteza verilmesi istenilmektedir.

Bilindiği üzere, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesinde ücretin tanımı yapılmış, aynı Kanunun 94. maddesinde ise yaptıkları ödemelerden vergi tevkifatı yapmak zorunda olan vergi sorumluları belirtilmiş olup, 1. bendinde de, hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104'üncü maddelere göre tevkifat yapılacağı, açıklanmıştır. Öte yandan, anılan Kanunun 41/2. maddesinde,


"Teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komisyonlar ve tazminatlar..."in ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilemeyeceği,"
hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 121. maddesinde;


"yıllık beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan (4369 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli) bu Kanuna göre kesilmiş veya götürü usulde tespit edilmiş olan kazanç ve ücretler dolayısıyla ödenmiş bulunan vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan Gelir Vergisine mahsup edilir,"
denilmiştir.

Buna göre, kazanç ve iratlardan yıl içinde Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesine göre tevkif suretiyle ödenen veya kesilen vergilerin, yıllık beyan esasına göre hesaplanan vergiden düşülebilmesi için, mahsup edilecek vergilerin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre yıllık beyannameye dahil edilen kazanç veya iratlardan kesilmiş ve ödenmiş olması gerekmektedir.

Yukarıda açıklanan hükümler uyarınca, adı geçen mükellefin eşine ödediği ücretleri Gelir Vergisi Kanunu'nun 41/2. maddesine istinaden ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün olmayıp, bu ücretlerden sorumlu sıfatı ile gelir vergisi tevkifatının yapılması gerekmektedir. Ayrıca tevkif edilen bu vergiler eşine ödediği ücretlere ilişkin gelir vergisi tevkifatı olduğundan, kendisi adına tahakkuk eden gelir vergisinden aynı Kanunun 121. maddesine göre mahsup edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
 
İşletme sahibinin eşine, küçük çocuklarına... diye başlayan kanun hükmünde eşin işyerinde fiilen çalışıp çalışmaması durumu belirtilmemiştir. Zaten küçük çocuklar iş yerinde çalışmayacağına göre ücret de alamayacaktır.

Aynı zaman da örtülü kazanç maddesinde ise teamülü aşan ücret lafzı vardır. o zaman teamülü aşmayan kısım ne olacaktır.

Ayrıca bir araştırın türkiyenin önde gelen firmalarında çalışan patron çocuklarının durumları onlara ödenen maaşlar ne yazılmış.
 
Merhaba ;

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası var iken örn;Ali Bey'in kırmızı ışıkta geçmesi ile bu ceza, ceza olmaktan çıkmıyor.

Ama pazartesiden itibaren patron çocuklarının durumunu araştırmaya başlayacağım.
 
Sayın nizo,
GVK’da ticari kazanç mükel­lefleri ile zirai kazanç mükelleflerinin işletmeden eşine veya çocuklarına ödediği ücretlerin ticari ve zirai kazancın tespitinde gider olarak indirilemeye­ceğine ilişkin hükümler mevcuttur.
Ancak, GVK’nın 68. maddesinde, ser­best meslek kazanç mükelleflerinin işletmeden eşine veya küçük çocuğuna ödediği ücretlerin, serbest meslek ka­zancının tespitinde gider olarak indi­rilemeyeceğine ilişkin hüküm bulun­mamaktadır.
Bu nedenle, serbest meslek kazanç mükelleflerinin, serbest meslek faaliyeti nedeniyle yanında çalıştırdığı eşi veya çocuklarına ödeyeceği ücretlerin, mesleki kazancın tespitinde gider olarak indir­mesi mümkün bulunmaktadır.
 
Merhaba,
Konu oldukça dağıldı biraz toparlamak istiyorum.

Eşe ödenen Ücretin gider yazılıp yazılmayacağını doğrudan söylememek lazımdır. Her kazanç ve mükellefiyet açısından ayrı ayrı incelemek gerekli.
Ticari Kazanç Açısından
Gelir Vergisi Kanununun "Gider Kabul edilmiyen ödemeler" balıklı 41. maddesine göre gider olarak dikkate alınamaz.
Kod:
                     Gider Kabul edilmiyen ödemeler  
     Madde 41 - Aşağıda yazılı ödemelerin gider olarak indirilmesi
kabul olunmaz:
     1. .....
     2. Teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına
işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komüsyonlar ve
tazminatlar;
     3. .....

Kurum Kazancı Açısından
Kurumlar Vergisi Kanununda safi kazancın tesbitinde Gelir Vergisi kanununun Ticari Kazancın tesbitine yönelik hükümlerinden bahsedilmiştir.

Fakat yukarıya alıntı yaptığım GVK 41. maddesindeki hüküm tüzel kişi kurumun evlenmesi mümkün olmadığı ve bir eşi olamayacağı için uygulanması mümkün değildir. Bu nedenle Kurumlar Vergisi Kanununda "Kabul Edilmeyen İndirimler" başlıklı 15. madde hükmü konmuştur. Kanunda
Kod:
                       Kabul Edilmeyen İndirimler   
    Madde 15 - Kurum kazancının tesbitinde aşağıda yazılı indirimlerin yapılması kabul edilmez:
     1. ....
     2. ....
     3. Sermaye şirketlerince dağıtılan örtülü kazançlar.
hükmü getirilerek "Örtülü Kazanç" başlıklı 17. maddesinde ise Örtülü Kazancın tarifi yapılmıştır.

Kod:
                              Örtülü Kazanç
     Madde 17 - Aşağıdaki hallerde, kazanç tamamen veya kısmen örtülü olarak dağıtılmış sayılır:
     1. ....
     4. Şirket, ortaklarından veya bunların eşleri ile usul ve füruundan ve 3 üncü dereceye kadar (dâhil) kan ve sıhri hısımlarından şirketin idare meclisi başkan veya üyesi, müdürü veya yüksek memuru durumunda bulunanlara emsaline göre göze çarpacak derecede yüksek aylık, ikramiye, ücret verir veya benzeri ödemelerde bulunursa.
Madde ile göre eşlerinin ücretlerinin sadece emsali aşan kısmının gier olarak kabul edilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Yani eğer bir sermaye şirketine ortaksanız ve eşiniz diyelimki sekreter olarak çalışıyor olsun. Piyasadaki Eşinizle aynı şartlarda çalışan sekreterler 100 YTL alırken siz 200 YTL ücret öderseniz burada "Örtülü Sermaye Kazancı" söz konusu olacak, fakat sizde emsali kadar ücret verirseniz herhangi bir tereddüte yol açmayacak şekilde gider olarak dikkate alacaksınız.

Şimdi gelelim esas soruyu soran arkadaşımızın problemine, yani Serbest Meslek Erbabının eşine ödediği ücrete.
Gelir Vergisi Kanununun Serbest Meslek Kazancının tesbiti ve İndirilemeyecek giderleri düzenleyen 68.maddesinde maddesinde ücretlerle ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamakta ve 41. maddeye atıf yapılmamaktadır. Buradan hareketle Serbest Meslek Erbabının eşine ödediği ücreti gider olarak dikkate alabiliriz diye düşünüyorum.
Kod:
                            Mesleki giderler
 
     Madde 68. - Serbest meslek kazancının tespitinde aşağıda yazılı giderler hasılattan indirilir:
     1. .....
     2. Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatındaki iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (bu primlerin ve aidatın geri alınmamak üzere Türkiye'de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartıyla) ile 27 nci maddede yazılı giyim giderleri.
     3. .....
     4. .....
     10. 
     Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile serbest meslek erbabının suçlarından doğan tazminatlar gider olarak indirilemez.
 
Sayın Başkan, çok güzel toparlayarak hepimize yardımcı oldunuz teşekkür ederim.

Topic de iyi bir beyin fırtınası yaratmış olduk. Benim bu konuyu espri, örnekler vs. ile buraya getirmemdeki amaç çoğumuza işlemiş ezberci, işin özüne girmeme ve işi farklı boyutlarıyla düşünmeme alışkanlığımızı eleştirmekti bir nevi.

Soruyu sorulduktan sonra gelen cevaplara bakınız hepsi birer hap. "eşe ödenen ücret KKEG'dir" sonra başka bir hap herkes böyle ezberleye. Sonra Nizo arkadaş bunu KKEG yazacak mükellefine vergi ödetecek.


Aslında topiclerde soru sorma ve cevap yazma standartı koyarak bu ezberciliğin önüne geçebiliriz.
 
!!!

5035 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 68’inci maddesinde yer alan mesleki kazancın tespitinde indirilecek giderler genişletilmiş ve bu değişiklik 1.1.2004 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Böylece ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılan ancak serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılamayan birçok genel giderin indirimi mümkün hale gelmiştir.


68’inci maddenin 1 numaralı bendine göre, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler hasılattan indirilebilmektedir. Genel giderler kapsamına giren bazı giderler şöyledir;

-işyeri kirası, aydınlatma, ısıtma (havagazı, doğalgaz ve elektrik vb.),

-su, telefon (cep ve araç telefonu dahil),

-mükellef tarafından işyerinde kullanılan, ancak aboneliği başkası adına olan telefon, su ve elektrik giderleri,



-hizmetli ve işçi ücretleri,

-ihbar ve kıdem tazminatları,

-sigorta giderleri,

-hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan ve ücret olarak değerlendirilen, ancak 23/8’üncü maddeye göre gelir vergisinden istisna edilen menfaatler,

-kırtasiye giderleri (kalem, kağıt, cetvel, dosya, klasör, vb.),

-temsil ve ağırlama giderleri,

-reklam giderleri, ((3568 'lerin dikkatine))

-işle ilgili olmak şartıyla bilgisayar, bilgisayar yazılım ve internet giderleri,

-işyeri ile ilgili normal tamir, bakım ve temizlik harcamaları,

-işle ilgili şehir içi ulaşım, otoyol gişe ücreti, posta ve kargo giderleri,

-mesleki kurslara ödenen giderler,

-işle ilgili çay-kahve-meşrubat giderleri,

-işle ilgili veya taşıt alımlarında kullanılan krediler için ödenen kredi faizleri,

-değeri amortisman ayırma sınırını geçmeyen demir- baş alımları,

-banka teminat mektubu ile ilgili masraflar ile oluşan faiz giderleri,

-mesleki faaliyetle ilgili davalarda ödenen vekalet ücreti,

-meslek lisesinde okuyan öğrencileri çalıştıran serbest meslek erbabı tarafından ücret bordrosuna dayanarak yapılan ücret ödemeleri,


serbest meslek faaliyeti ile ilgili olan eşyanın işyerine nakli ile ilgili olarak ödenen hamal iye ve diğer nakliye giderleri,[/color]
-işyerinde çalıştırılan serbest meslek erbabının eşine ve çocuklara ödenen ve GVK’nın 61, 94, 103’üncü maddeleri uyarınca vergilendirilen ücretler,

-işyerinde kullanılan ofis malzemeleri (masa, koltuk, vb).
 
Günaydın,


Sn. Butterfly Sn. Başkan çok güzel bir konu . Size katılıyorum . Kanun koyucu nun amacı belli emsalin çok üstünde ücret gösterek karını azaltma diyor. Yasaları yorumlarken lafzi yorumlardan kaçınmak hepimiz için ileriye dönük ufukların açık olmasını sağlar.
 
Sayın nizo Serbest meslek sahibinin eşine bordro karşılığında ödediği ücretler gider olarak yazılır. Çünkü Teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komisyonlar ve tazminatlar..."in ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilemeyeceği,"
hükme bağlanmıştır. diyor kanun fakat burda ticari kazanç değil önemli olan serbest meslek kazancıdır.

Mesleki Giderler
Madde No 68
Kapsam
(5035 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle değişen madde; Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004) Serbest meslek kazancının tespitinde aşağıda yazılı giderler hasılattan indirilir:
1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.).

2. Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatındaki iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (bu primlerin ve aidatın geri alınmamak üzere Türkiye'de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartıyla) ile 27 nci maddede yazılı giyim giderleri.

3. Mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri (seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla).

4. Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar (amortismana tâbi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328 inci maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil).

5. Kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.

6. Alınan mesleki yayınlar için ödenen bedeller.

7. Mesleki faaliyetin ifası için ödenen mal ve hizmet alım bedelleri.

8. Serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatları ile mesleki teşekküllere ödenen aidatlar.

9. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçlar.

10. Mesleki faaliyetle ilgili olarak kanun, ilam ve mukavelenameye göre ödenen tazminatlar.

Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile serbest meslek erbabının suçlarından doğan tazminatlar gider olarak indirilemez.(*)
 
Sn. Nizo;

Sorunuz serbest meslek erbabının yanında çalışanlara ödenen ücretler ve ssk işveren payları gider yazılır mı? şeklinde ise; sorunun yanıtı yukarıda meslekdaşların da belirttiği gibi GVK nun 68. maddesine göre; Evet tir.

Bu sorudan ayrı olarak serbest meslek erbabının eşine ödediği ücretlerin gider yazılıp yazılmaması konusuna da değinilmiş.

Buna da bir engel yok. GVK nun 41.maddesi ticari kazanç elde edenlerin eşlerine ödedikleri ücretlerin vergisel yönden gider kabul edilemeyeceğini belirtmiş ancak; serbest meslek giderlerini belirleyen 68. maddesinde mesleki kazançla ilgili maddelerde bu giderin KKEG olacağına dair herhangi bir hüküm mevcut değildir. Demek oluyorki serbest meslek kazançları açısından böyle bir engel yoktur. Olsaydı bunun kanunda açıkça belirtilmesi gerekirdi.

Buna ek olarak serbest meslek erbabının eşine ödediği ücretleri serbest meslek kazancının tespitinde gider yazabileceğine dair Maliye Bakanlığı'nın bir de özelgesi mevcuttur. Özelge şöyle diyor;


Serbest meslek erbabı eşine ödediği ücretleri, serbest meslek kazancının tespitinde gider kaydedebilir.



Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih : 10.07.1996

Sayı : B.07.GEL.0.42/4215481/31158

Serbest meslek erbabı eşine ödediği ücretleri, serbest meslek kazancının tespitinde gider kaydedebilir.

Bilindiği üzere, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65. maddesinde; «Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır» denilmektedir’

Bu hüküm uyarınca, (H.U.)’nün göz doktoru olarak yapmış olduğu faaliyetin serbest meslek faaliyeti, elde ettiği kazancında serbest meslek kazancı olarak değerlendirilmesi gerekir.

Öte yandan, anılan Kanunun 61. maddesinde, «Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar île sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı, (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetim değiştirmez.» hükmü yer almıştır.

Bu hükme göre, (H.Ü.)’nün açacağı muayenehanesinde esini hizmet akdine dayalı olarak çalıştırması ve karşılığında belli bir ücret ödemesinde bulunması halinde adı geçenin eşine yapacağı sözkonusu ödemelerin ücret olarak kabul edilmesi gerekir.

Bu nedenle, hizmet akdine dayalı olarak yapılan ve ücret niteliği taşıyan sözkonusu ödemelerin serbest meslek kazancı olarak değil, Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104. maddeleri uyarınca ücret olarak vergiye tabi tutulması gerekir.

Diğer taraftan, adı geçenin serbest meslek faaliyeti nedeniyle, yanında çalıştıracağı eşine ödeyeceği ücretin mesleki kazancının tespitinde gider olarak indirmesi mümkün bulunmaktadır.
 
herkese bilgi ve yorumları için teşekkür ederim.,
kolay gelsin
 
Ynt: Serbest Meslekte Eşe Ödenen Ücret

Öncelikle yararlı bir forum olmuş teşekkürler,
Gecenin bir vakti müşterimin birisi arayıp; eşimin sigortası ile ilgili giderleri yazıyormusun diye bir soru yöneltti
biraz irdeleyince GV 41.maddeye istinaden birileri bir şeyler söylemiş ; Başımız ağrımasın eşimin sigorta masraflarını vergiden düşme dedi. Ben de hemen hz. google a sordum....
Bahsettiğim kişi Limited şirket ortağı , Ortağı olduğu şirketin faaliyeti lokantacılık, 3-5 kişi sigortalı çalışıyor
bunlardan birisi de Ortağın Eşi;ASGARİ ücret üzerinden sigortalı
Zaman zaman da gerçekten gelip kasa da duruyor ;
Ben gider yazabileceğini söyledim Örtülü kazanç tanımında emsallerine göre yüksek ücret ,prim ...vs. ödenirse KKEG dir diyor. diye yorumladım Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum
 
Üst