Ynt: Sermaye Artırımı
Merhaba Tamer Başkan
Kuruluş Ve Örgütlenme Gıderleri (262)
262 KURULUŞ VE ÖRGÜTLENME GIDERLERİ
İşletmenin kurulması, yeni bir şubenin açılması, işlerin sürekli olarak genişletilmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir değer elde edilmeyen giderlerin aktifleştirilmeleri durumunda izlendiği hesaptır.
Kuruluş ve örgütlenme giderlerinin aktifleştirilerek amortismana tabi tutulması, kurumlara tanınmış bir seçenektir. Şahsi işletmeler, bu harcamalarını doğrudan gider yazmak durumundadırlar.
(VUK md. 282 ve 326)
Kuruluş sırasındaki aktifleştirilebilecek giderlere örnekler :
- İş ve piyasa etüd giderleri,
- Şirket ana sözleşmesi hazırlık giderleri, mahkeme ve noter
harçları, bilirkişi ve ekspertiz ücretleri,
- Kuruluşla ilgili seyahat giderleri,
- Kuruluş genel kurulu giderleri,
- Hisse senedi ihraç giderleri,
- Tanıtım giderleri,
- İşçi ve personel eğitim giderleri,
- İşletmeye alma (tecrübe imalatı) giderleri,
- Kuruluş dönemi genel giderleri.
Faaliyetine devam eden işletmelerdeki aktifleştirilebilecek giderlere örnekler :
- Sermaye arttırım ve hisse senedi ihraç giderleri,
- Tahvil ihraç giderleri,
- Şube açma giderleri (tahliye, tazminat, reklam, açılış masrafları gibi),
- Yeni bir ürünün tanıtım harcamaları.
Hesabın Bölümleri :
Tebliğ hükümlerine göre defter-i kebir altında açılacak yardımcı hesaplar için bir sınırlama getirilmemiştir. İşletmeler, kendi ihtiyaçlarına göre diledikleri ayırım ve detayda yardımcı hesap açabilirler.
İşleyişi:
Aktifleştirilen kuruluş giderleri, şirket faaliyete geçtikten itibaren, diğer hallerde harcamanın yapıldığı yıldan itibaren beş yıl içinde itfa olunmalıdır. Yıllık itfa payları kayıtlı değerin beşte biri 268 no.lu (Maddi Olmayan Duran varlıklara ait) Birikmiş Amortismanlar hesabının alacağına ve;
7/B seçeneğinde 796 Amortisman ve· Tükenme Payları
7/A seçeneğinde 770 Genel Yönetim Giderleri detayındaki
Maddi olmayan duran varlık Amortisman ve İtfa Payları
hesaplarının borcuna kaydedilir.
Birden fazla kuruluş gideri olduğu takdirde bunların herbiri ayrı ayrı takip edilmelidir.
Aktifleştirme ihtiyari olmakla birlikte, tercih yapıldıktan sonra izleyen yıllarda amortismandan vazgeçilip def 'aten gider yazılması mümkün değildir.