Sermaye Artırımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cigdem007
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
C

cigdem007

Ziyaretçi
sermaye arttırmına gidilidi.50 000 ytl iken 80 000 ytl ye çıkarıldı.100+kdv ghider yapıldı.taahüt edilen sermayenin yarısı ödendi.arttırılan sermayenin binde 2 si tüketici fonuna yatırıldı.muhasebe kaydı nasıl olacak.

Ynt: sermaye arttırımı

Merhaba,
Sermaye artışı ile ilgili ilk kayıt;
Üç ortak olduğu ve artırıma eşit katıldıkları varsayımıyla
501 Ortak x 10.000,00
501 Ortak Y 10.000,00
501 Ortak Z 10.000,00
500 Ortak x 10.000,00
500 Ortak x 10.000,00
500 Ortak x 10.000,00

Tüm ortakların aynı oranda ödediği varsayımı ile;
102 Banka x 5.000,00
102 Banka x 5.000,00
102 Banka x 5.000,00
501 Ortak x 5.000,00
501 Ortak Y 5.000,00
501 Ortak Z 5.000,00

Giderleri harcama yapıldıkça 770 hesap altında giderleştirebilirsiniz. Ayrıca şimdi bakmadım ama, Tüketici fonu ödemesini binde 2 değil onbinde dört olarak hatırlıyorum. Onun muhasebeleştirilmeside aşağıdaki kayıtla aynı şekilde olacak.
770 xxxxxx 100,00
100 Kasa 100,00

Ynt: Sermaye Artırımı

tüketici fonun nasıl muhasebeleştirilmesini öğrenmek isitiyorum.549 hesap kullanılacakmı?

tüketici fonu ile 549 hs alakası yok. sermaye artırımında ödediğiniz masraflar sy "Tamer Başkan"ın yazdığı gibi gider hesaplarına yazmalısınız.

sermaye arttırımı için yapılan harcamalar 262-Kuruluş ve örgütlenme giderleri hesabında izlenmesi gerekmektedir.

TAMER00 ' Alıntı:
sermaye arttırımı için yapılan harcamalar 262-Kuruluş ve örgütlenme giderleri hesabında izlenmesi gerekmektedir.
Merhaba,
Bana kalırsa yorum yaparken "gerekmektedir" gibi zorunluluk içeren ifadelerden kaçınmalıyız. Sermaye artışı veya şirket kuruluşu için yapılan harcamaların, 262 hesap altında muhasebeleştirilmesini zorunlu kılan herhangi bir yasa veya tebliğ biliyorsanız bizimle de paylaşmanız halinde bu güne kadar yaptığımız hatadan bizde döneriz.

Neden tüketici fonuna %02 yatırıldı anlamadım. Rekabet Kurulu hesabına artırılan tutarın onbinde dördünü yatırmanız yeterliydi. tüketici fonuna para yatırmanız gerekmiyor.

nonself ' Alıntı:
Neden tüketici fonuna %02 yatırıldı anlamadım. Rekabet Kurulu hesabına artırılan tutarın onbinde dördünü yatırmanız yeterliydi. tüketici fonuna para yatırmanız gerekmiyor.
Merhaba,
Haklısın o anda "Rekabet Kurulu" olarak aklıma gelmedi ama, onbindedört rakamını çok iyi hatırlıyordum. Doğrusu "Rekabet Kurulu" olacaktı. Hatırlatma için teşekkürler.

Merhaba Tamer Başkan

Kuruluş Ve Örgütlenme Gıderleri (262)

262 KURULUŞ VE ÖRGÜTLENME GIDERLERİ

İşletmenin kurulması, yeni bir şubenin açılması, işlerin sürekli olarak genişletilmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir değer elde edilmeyen giderlerin aktifleştirilmeleri durumunda izlendiği hesaptır.

Kuruluş ve örgütlenme giderlerinin aktifleştirilerek amortismana tabi tutulması, kurumlara tanınmış bir seçenektir. Şahsi işletmeler, bu harcamalarını doğrudan gider yazmak durumundadırlar.

(VUK md. 282 ve 326)

Kuruluş sırasındaki aktifleştirilebilecek giderlere örnekler :

- İş ve piyasa etüd giderleri,

- Şirket ana sözleşmesi hazırlık giderleri, mahkeme ve noter

harçları, bilirkişi ve ekspertiz ücretleri,

- Kuruluşla ilgili seyahat giderleri,

- Kuruluş genel kurulu giderleri,

- Hisse senedi ihraç giderleri,

- Tanıtım giderleri,

- İşçi ve personel eğitim giderleri,

- İşletmeye alma (tecrübe imalatı) giderleri,

- Kuruluş dönemi genel giderleri.

Faaliyetine devam eden işletmelerdeki aktifleştirilebilecek giderlere örnekler :

- Sermaye arttırım ve hisse senedi ihraç giderleri,

- Tahvil ihraç giderleri,

- Şube açma giderleri (tahliye, tazminat, reklam, açılış masrafları gibi),

- Yeni bir ürünün tanıtım harcamaları.

Hesabın Bölümleri :

Tebliğ hükümlerine göre defter-i kebir altında açılacak yardımcı hesaplar için bir sınırlama getirilmemiştir. İşletmeler, kendi ihtiyaçlarına göre diledikleri ayırım ve detayda yardımcı hesap açabilirler.

İşleyişi:

Aktifleştirilen kuruluş giderleri, şirket faaliyete geçtikten itibaren, diğer hallerde harcamanın yapıldığı yıldan itibaren beş yıl içinde itfa olunmalıdır. Yıllık itfa payları kayıtlı değerin beşte biri 268 no.lu (Maddi Olmayan Duran varlıklara ait) Birikmiş Amortismanlar hesabının alacağına ve;

7/B seçeneğinde 796 Amortisman ve· Tükenme Payları

7/A seçeneğinde 770 Genel Yönetim Giderleri detayındaki

Maddi olmayan duran varlık Amortisman ve İtfa Payları

hesaplarının borcuna kaydedilir.

Birden fazla kuruluş gideri olduğu takdirde bunların herbiri ayrı ayrı takip edilmelidir.

Aktifleştirme ihtiyari olmakla birlikte, tercih yapıldıktan sonra izleyen yıllarda amortismandan vazgeçilip def 'aten gider yazılması mümkün değildir.

Merhaba,
Neden bana hitaben yazdığını anlayamadım. Sanırım yanlış anlaşıldım. 262 hesabın kullanılamayağını veya hesabın nasıl kullanılacağını bilmediğim şeklinde bir açıklamam olmadı. Ben sadece zorunlu olmadığını ve zorunlu olduğu anlamı çıkarılacak şekilde yazılmaması gerektiğinin altını çizmek istemiştim.

Tamer Başkan ' Alıntı:
Merhaba,
Neden bana hitaben yazdığını anlayamadım. Sanırım yanlış anlaşıldım. 262 hesabın kullanılamayağını veya hesabın nasıl kullanılacağını bilmediğim şeklinde bir açıklamam olmadı. Ben sadece zorunlu olmadığını ve zorunlu olduğu anlamı çıkarılacak şekilde yazılmaması gerektiğinin altını çizmek istemiştim.
Sakın yanlış anlaşılmasın, Tamer00 la olan yazışmanıza istinaden mevcut düzenlemeleri gönderdim, sizin görüşünüzde haklılığınızı göstermesi açısından. Bilgiyi paylaşmak amacıyla. Yoksa hiç kimsenin bilgisini sorgulamak haddim değil. Sanırım burada yazışma amacımız bilgiyi paylaşmak. Size hitaben yazmamı hoş görün.