Sermaye Artışı

Üyelik
22 Tem 2005
Mesajlar
4
Anonim şirketiz ve Yabancı ortaklı bir firmayız.Sermayemizi 2.5 trılyona çıkartmak istiyoruz.Yabancı ortagımız dışardan parayı transfer edecek.Transfer ederken Sermaye artış bedeli dışında bir ibare koymalı mı.Birde diğer ortaklarımızdan birine şirketin resmi olarak borcu var.Bo borç 331 hs.bakiyesi ve 500 mılyar civarı.Bu borcun çoğu banka girişli hareketlerden oluşuyor.Arada kapamalar yapıyorum ama kalan bakiye bu.Ben şirketin ortaga olan bu borcunu sermaye artırımında kullanabilirmiyim.Kullanmak için neler yapamalıyım.Genel Kurulumuz henüz yapılmadı.Ona gerekli maddeler konulacak ama bu borç saydırılması işlemi genel kurulda yer almalımı.
Acil cevap verebilirseniz sevinirim.
Şimdiden tşk.
 
Sayın jojo

Sermaye artırımı sonucunda yabancı ortağınızın miktarına düşen payı banka, finans kurumları aracılığı ile yapması gerekir değindiğiniz gibi sermaye artırım bedeli olarak yazılması uygun olur.
Şirketiniz ortağınıza olan borcunu yazılı olurunu alarak sermaye borcuna mahsup edebilirsiniz.(Bunu tabiki Genel kurulda belirtmeniz ve genel kurul tutanağında yazıya dökülmesi daha da uygun olacaktır.)
 
Sayın jojo

Örtülü sermayenin kokusu buraya kadar geldi. Siz bu borcu sermayeye katarak bu usulsüz durumdan bir an önce kurtulun. Bunun için karar alıp sermaye artırımı yapmak yeterlidir.

Yabancı ortağın sermaye transferine gelince, bu işlem 32 sayılı Türk Parasının Kıymetini koruma kararı kapsamında bir işlemdir. Bu kararla ilgili (91-32/5) sayılı tebliğin ilgili bölümü aşağıdadır. Görüldüğü gibi bu işlem Hazine Müsteşarlığının iznine tabidir.
İşlem yapmadan önce bahsi geçen Karar ve Tebliğini okumanızı öneririm.

Selamlar
Osman Erol
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
YEDİNCİ BÖLÜM

Sermaye Hareketlerine İlişkin Hükümler

Yabancı Sermaye Mevzuatı ve Petrol Kanun'u Dışında Ticari Faaliyette Bulunma

Madde 37- Dışarıda yerleşik kişilerin, Türkiye'de, yabancı sermaye mevzuatına ve Petrol Kanunu'na göre şirket kurmaları ve şube açmaları dışında, ticari faaliyette bulunmalarına Hazine Müsteşarlığı'nca izin verilir.
Dışarıda yerleşik kişilerin Hazine Müsteşarlığı'nca verilen izinler çerçevesindeki ticari faaliyetlerden sağladıkları karları ile satış ve tasfiye bedellerinden vergi, resim ve benzeri yükümlülükler düşüldükten sonra kalan kısmı bankalar ve özel finans kurumlarınca transfer edilir.
-------------------------------------------------------------------
 
merhaba,

affınıza sığınarak ekleme yapayım. Yabancı sermayede hazineden izin alma kaldırılmıştır. Yalnız sermaye işlemleri için hazine müsteşarlığının sitesini bir incelemenizde fayda var. Çünkü Ek1, Ek2 gibi formlar var, bunlarım 1 ay içerisinde müsteşarlığına gönderilmesi gerek.

Selamlar
 
Soner Tecim' Alıntı:
merhaba,

affınıza sığınarak ekleme yapayım. Yabancı sermayede hazineden izin alma kaldırılmıştır. Yalnız sermaye işlemleri için hazine müsteşarlığının sitesini bir incelemenizde fayda var. Çünkü Ek1, Ek2 gibi formlar var, bunlarım 1 ay içerisinde müsteşarlığına gönderilmesi gerek.

sayın Soner Tecim affımıza sığınmana gerek yok değişiklik yapan mevzuatı bu satırlara koy bizde müteşekkir kalalım
----------------------
selamlar
Osman Erol
 
Herkese verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
İyi Çlaışmalar
 

Benzer konular

Üst