Ynt: Sermaye arttırımı
Sayın furkan yaşar;
Aşağıya konu ile ilgili İSMMMO danışma birimi tarafından cevaplanmış bir soruyu alıntılıyorum. Doğrusu bende bağımlı SMMM yim ve herşey aleyhimize kullanılıyor.Umarım bu sorunda hallolur. İyi çalışmalar...
Soru : ben 2007 yılında çalıştığım şirkete ve yine ortağı aynı olan başka bir şirkete yani 2 şirkete ortak oldum.ancak çalıştığım şirketten ssk lı olarak da çalışmaya devam ediyorum. Ortak olduktan sonra defterlerimizi kendim tutmaya başladım.Vergi dairesine başvurarak şifre talebinde bulundun.Vergi dairesi benim oda kimlik numaramı alarak şirket ortağı olduğum için bize mükellef olarak e-beyanname şifresi verdi iki şirket içinde.yani beyannameyi gönderen mükellef olarak geçiyor sistemde. Şimdi 1.sorum Bu durum benim için ilerde sorun yaratır mı?Yeni meslek mensubu kan.göre 2.sorum Ben kaşe alabilir miyim? 3.sorum 2 şirket içinde Ocak ayında sermaye arttırımı yapıcaz.Ben mali müşavir olduğum için ve aynı zamanda şirketlerin ortağı olduğum için sermaye arttırımı yapabilir miyim?yapabilirsem de raporların altına smmm kaşesi vurulması gerektiğinden benim de kaşem olmağından ne yapmam gerekir
Cevap : Sayın Gürkan, Bağımlı çalışan meslek mensupları, bağlı olarak çalıştıkları mükellefler için şirket adına alınan e beyanname şifresini sadece o şirket için kullanırlar. Serbest çalışmayan. ticari bir şirkette ortak olan meslek mensupları ortak oldukları bu şirketin defterlerini tutabilir. Şirket adına alınacak bu şifreyle beyanname gönderebilirler. Bağımlı çalışan veya ticari bir şirkette ortak olan meslek mensupları sermaye tespit raporu düzenleyemezler. Mesleki kaşe alabilirsiniz. Kaşenizi bağımlı olarak çalıştığınız ya da ortak olduğunuz ticari firmadaki mesleki konular için kullanabilirsiniz, başka maksatla kullanamazsınız. Danışma Birimi