Sevk İrsaliyesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aday

Katkı Sunan Üye
şirketimiz her gün plastik hammadde satıyor ve 2 cilt sevk irsaliyeleri var A olan depoda B olan da burada bazen depodan direk gidiyor mal onlar kendi irsaliyelerini kesiyor bazen de buradan kesiliyor ama biri A serii diğeri de B serisi ve irsaliye numaraları farklı ayrıca bazen depo ile buraası arasında baağlantı kopukluğu oluyor irsaliyeler karışıyor mükerrer oluyor sıralama şaşıyor PEKİ BU DURUMDA BİR SORUN OLURMU çoğu zamann mallar irsaliyesiz gitmiş sonradan fatura düzenliyoruz ve irsaliyede kesiyoruz mal zaten ulaşmış şart mı irsaliye kesmemiz yada fatura ile tarih ve sıra numaraları uyumlu gitmek zorunda mı teşekkürler

Ynt: Sevk İrsaliyesi

İki ciltte kendi içinde yani ayrı ayrı tarih sırasında kesilirse hiç bir sorun olmaz. Mal gönderilirken irs. kesilip yanında gitmesi zorunluluktur. İrs. kesmeden ve yakalanmadan gön. mal için sonradan irs. keserek kanuni zorunluluğu bertaraf etmiş oluyorsunuz. İrs. 7 gün içinde ft etmeniz şartı ile sorun çıkmaz. Örn: a irs. 10/05/2009, b irs. 11/05/2009 kesilmiş olsun, 13/05/2009 tarihine önce b irs. sonraki ft ise a irs. karşılık ft kesebilirsiniz.

Sonradan irsaliyeli faturanız varsa düzenlesenizde olur.Yada fatura düzenleyip üzerine müessesede teslim edilmiştir kaşesi basılmasıda yeterlidir.Sonuçta malın sevkiyatı alıcının sorumluluğundadır.

Aynı adreste bulunan şirketin deposunda farklı bir seri cilt irsaliyenin olması dogrumudur farklı bir adres gösterip benim bu adresttede depom war burdan da sevkiyat yapıcagım demek gerekmiyormu farklı adresteki depodaki seri farklı olabilir ama aynı adreste farklı seri irsaliye olamaz diye biliyorum??

Evet hasan bey haklısınız o kısmını atladık.Firmanın farklı adreste tescil edilmiş bir şubesi var ise farklı bir seri irsaliyesi olması çok doğaldır.Ancak yok ise farklı seriyi neden bastırdın diye sorarlar adama.

Sercan bey bende bizim sirketten biliyorum sirketimizin deposundaki ambarda irsaliye cilt aynı ama farklı yer ve adrestede depomuz var fakat orda farklı biz böle kesiyoruz yeminlimizde yaptıgınız uygulama dogrudur dedi ama idda etmek de istemiyorum bisey olurmu olmazmı ama sunu biliyorum farklı seri farklı adreste farklı subede olması gerekir diye biliyorum..

Evet uygulama doğru.Zaten düz mantık düşünmek lazım.Nekadar şube o kadar seri no :)

Ecza koop gibi ecz ilaç temin eden yerleri düşünün. Her bir görevli ayrı ayrı siparişi alır ve kendi yazıcısı ile irs çıktısı alarak sevk işlemini tamamlar. Bu gibi iş yoğun olan yerlerde tek seri-sıra irs ve ft kulanılamayacağı aşikardır. Zaten irs amacı sevk edilen malı resmi kayıtlara alınmasını sağlamaktır. a iline a cildi, b iline b cildi kullanılarak belli bir düzen sağlanabilir ve ft kesilirken 7 gün şartı yerine getirdiği müddetçe sorun olmaz.

Sn.Turko
Ecza sektöründe çalışmadım ama dediğiniz işlemi satıcı arkdaşlar depodan çıkarken araçlarına koydukları mallara muhtelif müşteri diye irsaliye düzenleyip, araçlarından sattıkları mallarada irsaliyeli fatura düzenliyorlar ve depolarına döndüklerinde muhtelif müşteri diye kestikleri irsaliyeleri iptal ediyorlar diye biliyorum.Müşterilere tek tek irsaliye kesmeye gerek varmıdırki?

II. Sevk İrsaliyesini Düzenleyecek Olanlar

Sevk irsaliyesini düzenleyecek olanlar Vergi Usul Kanunu?nun 230. maddesinin 5 numaralı bendinde belirtilmiştir. Buna göre; malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi zorunludur. Ayrıca taşınan veya taşıttırılan mallar için düzenlenen sevk irsaliyesinin araçta bulundurulması da şarttır.

Malın alıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı durumda sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğu alıcıya aittir. Ancak, tarafların (alıcı-satıcı) bu konuda uzlaşmaları halinde, sevk irsaliyesi satıcı tarafından da düzenlenebilecektir. Bu durumda alıcının ayrıca sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmemektedir.

Yine, malın bir mükellefin birden çok iş yerleri ve şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği durumda malı gönderen tarafından sevk irsaliyesi düzenlenmesi gereklidir.

III. Sevk İrsaliyesinin Düzenleme Şekli ve İrsaliyede Bulunması Zorunlu Bilgiler

Vergi Usul Kanunu?na göre mal sevkinde kullanılması zorunlu belgelerden olan sevk irsaliyesi 206 Sıra No?lu V.U.K. Genel Tebliği uyarınca en az üç nüsha olarak düzenlenecek ve iki nüshası mutlaka emtiayı taşıyan taşıtta bulundurulacaktır. En az üç nüsha düzenlenmeyen sevk irsaliyesi hiç düzenlenmemiş sayılacaktır. Yoklama ve denetimlerde sevk irsaliyesinin iki nüshası da denetim elemanına ibraz edilecektir. Denetim elemanı ibraz edilen sevk irsaliyesinin bir nüshasına adını, soyadını ve ünvanını yazdıktan sonra tarih belirterek mühürleyip imzalayacak ve ilgiliye iade edecektir.

Aynı müessesenin muhtelif şube veya kısımlarından her biri, ayrı ayrı irsaliye kullandığı takdirde bu irsaliyelere şube veya kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması zorunludur.

sercan "muh. müş." yazılarak kesilen irs karşılığı irs.ft kullanılamaz, mutlaka ft ile ve satış anında kesilmeli.

İlgili tebliğ yada kanun maddesi elinizde varmı acaba.Sonuçta mal müessesede teslim ediliyor.Belli bir kişi adına çıkmış bir mal yok.İrs.fat. değilde sadece fatura bile kesilmiş olsa müessesede teslim kaşesi gerekecektir.Sonuç itibari ile incelemede malların gerçekten teslim edilip edilmediğinin ispatlanması için irs.fat.ın daha sağlam bir delil olduğunu düşünüyorum.Aksini idda eden bir tebliğ yada kanun maddesini görmek isterim açıkçası.

Simdi bu sorunun cevabı farklı seri olsada aynı adresteki depoda irsaliye kesmesinde sorun olmaz mı oldu yani kanunun yazdıgı önemli degil herhalde?

Ben şunu izah etmek istiyorum.firmanın şubesi yoksa başka seri nolu irsaliyesi var ise neden var diye sorarlar.İzah edebilmeniz gerekir.Edemezseniz ceza yersiniz.

Malın işyerinde teslimi konusunda bir şey yazmadım ki! İşyerinde teslim edilen malda irs. alıcı düzenler ve malı alır gider. Siz ister o an isterseniz 7 gün içinde ft kesersiniz ve üzerine malın işyerinde teslim edildiğini ve alıcı tarafından taşındığını şerh düşersiniz ve irs kesmessiniz.
-/-
İrs mal gönderdiniz ve bu mala ilişkin irs ft kullandınız diyelim. İncelemede " aynı miktar aynı maldan göndermişsiniz irs. karşılığı ft kesmeyerek suç işlemişsiniz. Bunun iki ayrı mal sevki olmadığını ispat edin." derlerse nasıl kanıtlayacaksınız?
-/-
Aynı müessesenin muhtelif şube veya kısımlarından her biri, ayrı ayrı irsaliye kullandığı takdirde bu irsaliyelere şube veya kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması zorunludur.

Muessesenin icinde bir tane ambar yada stok yeri varsa zaten onun sevkiyatındaki irsaliyeyi muessenden kesiyorsun bole bi durum soz konusuyken neden farklı bi seri kullanmak gereksinki ordanda kesiliyorsa cok yogunsa sevkiyat aynı seriden kesebilir ama birden baska stok ambarın varsa o zaman bunuda belitmek zorundasın ben burdanda sevkiyat yapacagım demek zorundasın. Müessesen sınırları icinde adresinde bile olsa ama tek ambarın ve stok yerinin oldugu yerde zaten muessenden kesitign irsaliye var farklı seri kullanmak dogru olmaz.