Sevk (Yol) İrsaliyesi

Üyelik
6 Nis 2011
Mesajlar
1
Konum
izmir
merhaba arkadaşlar,

fatura edilen malin veya ürünlerin teslimi veya sevki daha sonraki bir tarihte gerçeklesen mal veya ürünler için düzenlenecek olan sevk (yol) irsaliyelerini fatura tarihinden kaç gün sonra düzenlenme zorunlulukları vardir.
örneğin faturasi çikmiş bir mal veye ürünü fatura tarihinden 2 gün sonra sevk (yol ) irsaliyesiz teslim edebilirmiyim bu fatura ile ürün tasinilabilirmi veya tasitilabilir mi.
fatura tarihi sadece günlük sevk ve teslimatlar için geçerlidir yoksa fatura tarihin yoksa belli bi süre geçerlilik tarihi varmidir.

ilginize simdiden tesekkür ederim.

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: Sevk (Yol) İrsaliyesi

mal irsaliye olmadan gönderilemez yani fatura ile malı gönderemezsiniz
irsaliye malın hareketini gösterir fatura ise malı alanın borçlandığı tutarı göstermek içindir birbirlerinin yerlerini alamazlar
Ayrıca fatura önce kesilmiş ve mal sonra gönderilirse mal gönderildiği zaman irsaliye kesilir , eğer mal gönderilmeden önce fatura kesilmişse malın gönderilmesinde bir kısıtlama yoktur
 
Ynt: Sevk (Yol) İrsaliyesi

Önce sevk irsaliyesi düzenlenir mal ile birlikte gönderilir. İrsaliye tarihinden itibaren 7 gün içinde de faturayı düzenlemeniz gerekir. Önce irsaliye sonra fatura yada ikisi aynı anda.
 
Ynt: Sevk (Yol) İrsaliyesi

Tahakkuka ilişkin bir belge olan ve ödeme ile ilişkisi olmayan faturanın, malın teslimi veya hizmetin ifasını müteakip, ödeme yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın yedi gün içinde düzenlenmesi gerektiği, ancak yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte, müşterinin talep etmesi halinde teslimden önce de fatura düzenlenmesinin mümkün olduğu ve malın tesliminden önce fatura düzenlenmesi halinde bu belgede gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere satışa konu malın tesliminden önce düzenlenen belgede KDV hesaplanması gerektiği hk.

Dilekçenizde; ? Vergi Dairesi Müdürlüğü?nün ? T.C. kimlik no.lu mükellefi olduğunuz, yapmış olduğunuz mal satışlarında mal tesliminden önce tahsilat yaptığınız, ancak ürünlerin fabrikadan müşteriye ulaşma sürecinin asgari 25 gün sürdüğü ve ürün tesliminde sevk irsaliyesine istinaden fatura düzenlediğiniz, bu durumun da müşterilerinizce şikayet konusu yapıldığı belirtilerek, ürünün tesliminden önce bedelini tahsil ettiğiniz satış işlemlerinde, ürünlerin müşteriye teslimi sırasında sevk irsaliyesine istinaden fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu?nun 229. maddesinde, faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu, 230. maddesinde, malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesinin ve taşıtta bulundurmasının zorunlu olduğu, 231. maddesinin (5) numaralı bendinde ise, faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, tahakkuka ilişkin bir belge olan ve ödeme ile ilişkisi olmayan faturanın, malın teslimi veya hizmetin ifasını müteakip, ödeme yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, müşteriye teslim edilmek üzere taşınan veya taşıttırılan mallar için Vergi Usul Kanunu?nun 230. maddesine göre sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir.

Buna göre mezkur olayda, satışı yapılan ürünler için yasal olarak ürünün teslimini müteakip fatura düzenlenmesi icap etmektedir. Ancak, yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte, müşterinin talep etmesi halinde teslimden önce de fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.
Malın tesliminden önce fatura düzenlenmesi halinde ise bu belgede gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere katma değer vergisi doğacak olup, anılan satışa ilişkin satışa konu malın tesliminden önce düzenlenen belgede KDV hesaplanması gerekmektedir.

Ancak, her halükarda satışa konu malın fabrikadan müşteriye ulaştırılması safhasında, bahsi geçen hükümler çerçevesinde sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve düzenlenen irsaliye ile faturanın ilişkilendirilmesi icap etmektedir.

??????????????????????????????????????????

Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih : 17.02.2011

Sayı : B.07.1.GİB.4.06.18.02-32231-7942-81

VUK Md. 231
 

Benzer konular

Üst