Sevkten Önce Fatura Düzenlenmesi

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
325
Dostlar merhaba,

Sıcağı sıcağına tartıştığım bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim... Müşteriyle anlaşma yapılıyor.. Müşteri , kardeşim bana ayın başında faturanızı kesin diyor..malı ay sonuna kadar peyder pey gönderin(sevkedin)... Başta herhangi bir ödeme söz konusu değil (sipariş avansı) Faturanın önce düzenlenmesinde VUk göre sorun yok... Kesilebilir, ancak faturaya ve sonra gidecek irsaliyelere şerh düşülmek suretiyle.... buraya kadar tamam..ancak bir meslektaşım bunun gelir tahakkuklarında takip edilmesi gerektiğini ifade ediyor... siz ne dersiniz.... kolay gelsin....
 
Sn. halican-28 merhaba,

Teslimden önce fatura kesilebilmesi konusunda mutabıkız. (KDV ve hasılat kaydının fatura dönemi içerisinde olması ve beyanı şartıyla)
Ama bu işlemin gelir tahakkuku olarak düşünülmemesi gerekir. Çünkü gelir tahakkuku; gelecek dönemlere ait peşin olarak tahsil edilen gelirler içindir. Sizin olayınızda böyle bir peşinat olmadığı zaten bildirilmiş.
İşlerinizde kolaylıklar dilerim.
 
teşekkürler

Sayın Demirkale,


Yanıtınız için teşekkürler... Ancak sizinde ifade ettiğiniz gibi (KDV ve hasılat kaydının fatura dönemi içerisinde olması ve beyanı şartıyla) sevk işlemi bir sonraki aya sarkarsa, durum ne olacaktır... Maliyet kaydı nasıl olacaktır... Teşekkürler
 
Sn. halilcan tekrar merhaba,

Eğer teslime konu fatura sevkten önce kesildi ve faturada KDV gösterildi ise fiili sevkiyatın sonraki aya sarkmasının önemi yoktur. Bilindiği gibi KDV fatura üstünde hesaplandığı an beyanı ve ödemesi gerekir.

Satılan malın maliyetine de aynı dönemde işlemeniz yani hasılat yazdığınız dönemde giderleştirmeniz gerekir diye düşünüyorum. Zamanından önce gelir kaydettiğiniz işlem için maliyetide bu dönemde yazmanız netleştirme açısından daha doğru olacaktır.

T.C.
Maliye Bakanlığı
Gelirler Genel Müdürlüğü
Özelgesi
Tarih : 10.04.1996
Sayı : B.07.0.GEL.0.53/5310-228/15164[/color]1996 yılında yapılacak mal teslimine ait faturanındı995 yılında düzenlenmesi halinde faturada gösterilen bedel üzerinden katma değer vergisi hesaplanıp, düzenleme tarihinin ait olduğu dönemde beyan edilmesi gerekmektedir.
(S) Bağımsız Dış Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Anonim Şirketi tarafından Bakanlığımıza verilen bîr örneği ilişik 03.01.1996 tarihli dilekçelerinde 1996 yılında yapılacak mal teslimi için 1995 yılında fatura kesilmesi halinde yapılacak işlemler hakkında tereddüde düşüldüğü belirtilmektedir.
Bilindiği üzere, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 231. maddesinin 5. bendinde "Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten azami on gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmü yer almaktadır.
Bu hükme göre, faturanın malın teslimine ve hizmetin ifasına bağlı olduğu bu tarihten itibaren de on gün içinde düzenlenmesi bir zorunluluktur.
Buna göre, müşavirliğini yaptığı belirtilen adı geçen şirketin tesliminin 1996 yılında yapılacağının bildirilmesine rağmen faturanın tesliminden önce 1995 yılında düzenlendiği anlaşılmıştır. Belge düzeni açısından Vergi Usul Kanunu yönünden bir sakınca bulunmayıp faturanın 1995 yılı muhasebe kayıtlarına intikal ettirileceği tabiidir.
Öte yandan, Katma Değer Vergisi Kanununun 10/b maddesinde, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi halinde vergiyi doğuran olayın meydana geleceği hükme bağlanmıştır.
Bu nedenle 1996 yılında yapılacak mal teslimlerine ait faturanın 1995 yılında düzenlenmesi halinde faturada gösterilen bedel üzerinden katma değer vergisi hesaplanıp, düzenleme tarihinin ait olduğu dönemde beyan edilmesi gerekmektedir.
 
Üst