Seyyar Pazarcılık Faaliyetinde Sevk İrsaliyesi Kullanımı

Üyelik
21 Ağu 2006
Mesajlar
11
seyyar pazarcılar her gün satacakları ticari mallarını aracları ile bir yerden bir yere nakil etmekteler.
bu durumda sevk irsaliyesi kullanımı hakkında bilgi verirmisiniz ?
şimdiden teşekkürler. iyi çalışmalar.
 
Sevk İrsaliyesi

Satılsa veya satılmasa emtianın işyerinden başka bir yere taşınması mutlaka sevk irsaliyesi tanzimini gerektirir. ( Fatura anında düzenlense dahi)

Nihai tüketicilere yapılan satışlarda fatura veya perakende satış fişi düzenlenmiş ise ayrıca sevk irsaliyesi aranmaz.

Sevk İrsaliyesindeki fiyat ile bedel hariç olmak üzere, faturadaki bilgiler ve esasların hepsinin bulunması gerekir.(En az 3 örnek düzenlenir.)

Sevk İrsaliyesi bulunmayan mallara bu belgenin ibrazına kadar el konulur.

Anında fatura veya perakende satış fişi düzenlemek kaydıyla alıcısı belli olmayan mallar için “Muhtelif Müşteriler” ibaresi kullanmak suretiyle tek bir sevk irsaliyesi düzenlenebilir.

İşyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın alınan (Kırtasiye, Büro Mlz.vb.) ufak hacimli ve değeri 250.000.000.-TL’yı geçmeyen mallar için faturada “Bu mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmemiştir.” İbaresi bulunmak kaydıyla sevk irsaliyesi aranmaz.

İşyerinde satılan malları eğer satıcı taşımıyor ise, satıcı tarafından anında kesilecek faturaya, alıcı tarafından taşındığı şerhi koyulacak ve,

Alıcı defter tutan mükellef ise alıcı tarafından düzenlenmiş sevk irsaliyesi olup olmadığı araştırılacaktır.

Alıcı vergiden muaf esnaf yahut nihai tüketici ise fatura veya perakende satış fişi görülmesi gerekecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca tanzim edilecek belgelerinde V.U.K. nunda belirtilen bilgilerin bulunması halinde sevk irsaliyesi gibi itibar edilecektir.

Tanzim tarihi ile fiili sevk tarihi sevk irsaliyeleri üzerinde ayrı ayrı yer alacaktır. Her hangi birine yer vermeksizin düzenlenen sevk irsaliyeleri hiç düzenlenmemiş sayılarak özel usulsüzlük cezası kesilecek ve işyeri kapatma cezasının uygulanmasında dikkate alınacaktır.
 
pazarcılar sevk irsaliyesi fatura ve müstahsil makbuz kesmek zorundalar ama bu konuda kendileri pek fazla aydınlatılmadığından bunları çoğu pazarcılar uygulamıyor
 
...yani seyyar pazarcı sabah yola çıkarken envanterini sevk irsaliyesine dökecek ve gün boyu yaptığı satışları sabah çıkardığı envanterinden çıkararak dönüş için yeni bir sevk irsaliyesi düzenlemek zorundadır.
 
Bunu hangi pazarcı yapar acaba? Yani öyle bir zorunluluk ki . :( Bunu çıkaranlar sanki hayatlarında hiç pazara gitmemişler. Bakanlığın gerçek hayattan iyice tecrit edilmiş odalarında bilgisayar başında oturup ahkam kesmek de bu olsa gerek. :oops:
 
Arkadaşlar , 28.02.2005 tarihli ve 345 sayılı VUK tebliğine bakarsanız aşağıdaki yazandan anlaşılacağı gibi toptan olarak bir sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğu kalkmıştır. Mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinden iştigal konusunu açıkça pazar usulü olduğunu gösteren belgeyi arabasında bulundurması ve yol incelemesinde bunu ibraz etmesi yeterli. Malı indirip sattığı yerde gereken evrakı müşterisine vermesi yeterli.

D- PAZAR TAKİBİ YOLUYLA EMTİA SATANLARIN SEVK İRSALİYESİ DÜZENLEME ZORUNLULUĞU

173 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, [9] alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacaklarının belli olmaması durumunda satıcı tarafından kendi nakil vasıtası ile mal gönderilmesi halinde, nakil vasıtasına yüklenen tüm mallar için tek bir sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve düzenlenen sevk irsaliyesinin müşterinin adı ve adresi bölümüne "Muhtelif Müşteriler" ibaresi ile nakil vasıtasının plaka numarası ve sürücünün veya araçta bulunan satışa yetkili kimsenin adının yazılmasının mümkün olduğu; bu tür sevk irsaliyesi ile alıcılara gönderilen ve alıcının talep ettiği miktarda teslim edilen malların faturalarının malın teslimi anında düzenleneceği ve bu faturalara sevk irsaliyesinin numarasının da kaydedileceği, bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy-köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin de sevk irsaliyesi düzenlemeleri ve taşıtlarında bulundurmaları, malın teslimi anında ise fatura veya perakende satış fişi düzenlemeleri gerektiği bildirilmişti.

Bakanlığımıza yansıyan olaylardan, bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy-köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin sattıkları malların çok çeşitli olması ve emtia satışının da pazar takibi yoluyla yapılması dolayısıyla uygulamada sıkıntılar yaşandığı anlaşılmıştır.

Bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy-köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin, bağlı bulundukları vergi dairesinden alacakları faaliyet durumlarını gösteren bir yazıyı taşıtlarında bulundurmaları kaydıyla, sevk irsaliyesi düzenleme zorunlulukları Vergi Usul Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin verdiği yetkiye istinaden kaldırılmıştır.
 
Üst