uyumsoft

SGDP Kesintisi

logo isbasi
Üyelik
25 Nis 2006
Mesajlar
14
Değerli üstadlarım;
17.08.1999 tarihinde ticareti terk eden bir eski bir mükellefimiz var.Ticareti terk tarihinde emekli olan bu şahıs Ticaret Odasından kaydını 03.05.2000 tarihinde Esnaf odasından 15.10.2002 tarihinde kapatmıştır.Fakat Esnaf Sicile olan kaydını sildirmeyi unutmuş.Esnaf sicilden de kaydını 01.02.2007 de sildirmiştir.
Bağkur il müdürlüğü bu kişinin oda kayıtlarının devam etmesinden dolayı, mükellefiyetinin bitip bitmediğine bakılmaksızın , SGDP kesilmesi gerektiğini ve 01.02.2007 tarihinden önceki yıllara ait alınmış olunan emekli maaşlarına SGDP primi hesaplayıp bunlara gecikme faizi hesaplanması suretiyle ilk emekli maaşından başlamak suretiyle kesinti yapılacağını tarafımıza bildirmiştir.
Sizce yapılan bu işlem kanuna uygun mu?Herhangi bir odaya kayıtlı olmak SGDP kesilmesini gerektirir mi?
Bu konu ile ilgili daha önce yargıya giden ve olumlu/olumsuz sonuç alan mükellefler var mı?
Hepinize teşekkür ederim.
Saygılarımla...
 
Ynt: Sgdp Kesintisi

Sayın turgutbaşar,

Bağkur, vergi mükellefiyet kaydı sona erdirilmesine rağmen, esnaf oda ve sicil kayıtları devam ettiği sürece, sigortalılığın sona ermediğinden hareketle SGDP ödenmesini/kesintisini istemektedir.

İlgili emeklinin bağkura kayıt, giriş, sigortalılığı ve emekliliği oda, sicil kayıtlarına dayandırıldığından vergi kaydının sona ermesi yeterli görülmemekte, oda ve sicil kayıtlarının da sona erdirilmesi istenmektedir.

Oda kaydının sona erdirilmesi aşamasında sicil kayıtları da eşzamanlı olarak sona erdirilmektedir.
Sicil kaydının da sona ermesi gerekirdi.?!


Kanun No. 4956 Kabul Tarihi : 24.7.2003

MADDE 15. — 1479 sayılı Kanunun 25 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Sigortalılığın başlangıç ve bitiş tarihi
...
Bu suretle sigortalı olanların hak ve yükümlülükleri sigortalı sayıldıkları tarihte başlar.

Bu Kanuna tâbi sigortalılık;
a) Gelir vergisi mükellefi olanların, mükellefiyetlerini gerektiren faaliyetlerine son verdikleri,
b) Gelir vergisinden muaf olanların, Esnaf ve Sanatkâr Sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşlarındaki üye kayıtlarının silindiği,


Uygulamalarında, sanırım yukardaki b bendinin içeriği ve anlamını zorlamakta, gelir vergisinden muaf olmakla gelir vergisi mükellefiyetini sona erdirmiş sigortalıyı aynı kategoride görmekteler. Geçmiş yıllarda sigortalılık ile ilgili bir sorundan dolayı, gelir vergisi mükellefiyeti sona ermiş bir sigortalıyı, gelir vergisinden muaf esnaf durumunda değerlendirmişlerdi.
Sicil kayıtları üçüncü kişiler bakımından önem arzettiğinden, sicil kayıtlarının devam ettiğinden hareketle SGDP ödenmesini istemektedir.

Yargıya gidilme ve alınan sonuç bakımından ise bir bilgim yok.

Kolay gelsin...
 
Üst