fonradar

Sgk 2016/29 Genelge

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
544
Konum
Kocaeli
İyi çalışmalar,

Sgk nın yayınladığı genelgeye bir göz attım ve bizde de kod 7 puantaj usulü ile çalışan bir bayan var . İşe başlamadan önce eşi üzerinden sağlık yardımı alıyordu.1 Temmuz itibari ile kod 7 puantaj usulüyle çalışmaya başladı.

"Örnek 5: Kanunun (4/1(a)) bendi kapsamında “06- Kısmi istihdam” eksik gün nedeni ile çalışan E şahsı için 2015 yılı Aralık ayından itibaren ay içinde 15 gün bildirim yapıldığı anlaşılmış olup, aynı zamanda eşinin bakmakla yükümlü olduğu kişi durumunda olduğundan 2016 yılı Ekim ayından itibaren kısmi genel sağlık sigortalılığı başlatılmayacaktır. 2016 yılı Kasım ayının 1’i ile 15’i arasında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan E şahsının 21/11/2016 tarihinde eşinden ayrılması dolayısıyla bakmakla yükümlü olunan kişi durumundan çıkması halinde 21/11/2016 tarihi itibari ile 10 gün (60/g) bendi kapsamında resen genel sağlık sigortası tescili yapılacaktır. 2016 yılı Aralık ayı ve sonraki aylarda genel sağlık sigortalılığı 15 gün üzerinden oluşturulacaktır."

Bu maddeye göre kod 7 puantaj ile çalışan bir bayan bakmakla yükümlü olunan kimse olunduğu için eksik gün tamamlaması yapmayacaktır.

Doğru mudur?
 
[FONT=&quot]anladığım kadarı ile kısmi zamanlı veya puantajusulüyle çalışan kişiler ile ev hizmetlerinde otuz günden az çalışan kişilerbaşka bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişisi ise 1/10/2016 tarihindenitibaren eksik bildirilen sürelerde genel sağlık sigortalısının bakmaklayükümlü olduğu kişisi olarak değerlendirilecek ve eksik süreler için genelsağlık sigortası primi ödemek zorunda kalmayacaklardır.[/FONT]
 
Merhaba
Eski sisteme göre de zaten puantaj kaydı ile çalıştırıyorsan 30 a tamamlamana gerek yoktu. Borç çıkmıyordu personele.
 
Bulmaca gibi bir tebliğ daha..20 gün diye bir süre koymuşlar.Bakmakla yükümlü mü değil mi? Abuk sabuk birşey daha çıktı ortaya.
 
Artık puantaj ile eksik gün bildirilse dahi gss çıkamaya mı başlayacak arkadaşlar ?

Şöyleki;


  • Yapılan yeni düzenlemeyle 4857 sayılı Kanunun 13. ve 14.maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanların yanı sıra, “ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlardan ay içerisindeki prim gün sayısı yirmi gün veya altında olanlar” da zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına dahil edilmiştir.


  • Böylece yeni düzenlemede yer alan “ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar” ibaresi ile eksik gün nedeni 07-Puantaj kayıtları olarak bildirilen kişiler de (başka bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi değil ise) zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.

  • Kısmi zamanlı veya puantaj usulüyle çalışan kişiler ile ev hizmetlerinde otuz günden az çalışan kişiler başka bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişisi ise 1/10/2016 tarihinden itibaren eksik bildirilen sürelerde genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişisi olarak değerlendirilecek ve eksik süreler için genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda kalmayacaklardır.

Yani tam olarak başkasının bakma yükümlü olduğu kişisi ise gss yaptırmayacak, değil ise yaptıracak.
 
Son düzenleme:
Şöyle özetlemek mümkün müdür.
1- 01.01.2012 - 30.09.2016 arası,06 ve 17 koduyla beyan edilenler için,bakmakla yükümlü olunan kişi olsun veya olmasın 30 günden az süren çalışmalarda eksik günler için gss hesaplanacak.
2- 01.04.2015 - 30.09.2016 arasında 17 koduyla beyan edilenler için,bakmakla yükümlü olunan kişi olsun veya olmasın 10 gün ile 29 gün arasında sigortalılığı bulunanların 30 günden az olan eksik günleri için gss hesaplanacak.

Şu açıklama ise bana biraz karışık geldi.Kafam yoğun toparlayamıyorum :)
1/10/2016 tarihi itibarıyla sigortalı çalışmama şartı hariç Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alan şartları taşıyan 06- Kısmi istihdam 7- Puantaj 17- Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma eksik gün seçeneği ile bildirilen ve ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan kişilerin eksik günlerinde sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsü devam edecektir. Buna göre; 1/10/2016 tarihi itibarıyla 06- Kısmi istihdam 7- Puantaj 17- Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma eksik gün seçeneği ile bildirilen ve ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan aynı zamanda sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunmayan ve prim ödeme gün sayısı ay içerisinde yirmi gün ve daha az olanlar, eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini gelir testi sonucuna göre Kanunun (60/c-1) alt bendi veya (60/g) bendi kapsamında 30 güne tamamlayacaklardır.

Bunu da biri bana yorumlasın rica edeyim.

 
Değişiklik öncesinde ev hizmetlerinde çalışan ve ay içindeki prim gün sayısı 30 günden az olan sigortalıların tamamı zorunlu GSS kapsamına alınmış iken, 6745 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle Ek- 9 uncu maddenin yalnızca birinci fıkrasına tabi olanlardan (ev hizmetlerinde ayda 10 gün veya üzerinde çalışanlardan) ay içerisindeki prim gün sayısı 20 gün veya altında olanlar kapsama dahil edilmiştir.

Dolayısıyla ev hizmetlerinde;

1-Ay içinde 9 gün veya altında çalışan kişiler,
2- Ay içinde 21 gün veya üzerinde çalışan kişiler,
3- Ay içinde 10 ila 20 gün arasında çalışmakla birlikte başka bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişisi olanlar 1/10/2016 tarihinden itibaren zorunlu GSS kapsamına dahil edilmeyeceklerdir.
 
merhaba, ben stajyerim ve patronum benden bu genelgeyi yorumlamamı istedi ancak hiçbir şekilde kafam basmıyor neredeyse belli başlı şeyleri anladım ancak benden biraz daha detay istedi yardımcı olabilir misiniz acaba?
 
Konuyu takip et arkadaşım...
Bu konuya daha çok yorum yapılır.Ancak bilgileriniz bu konuda kısırsa,fazlada sınırları zorlamayın derim.Yanlış bilgi aktarmaktansa hiç aktarmamak daha iyidir.
 
valla kafa karışıklığı için ancak bu kadar uğraşılır. Saçma sapan uzunlukta ve yok öyle, öyle olmadı yok böyle, böyle olmadı yok şöyle denilebilecek cinsinden örnekler vermişler. Umarım bir tercüman aracılığıyla en yakın zamanda sadeleştirirler :)
 
Şimdi arkadaşlar 7 kodu ile ve 10 gün çalışır şekilde bildirilen bir kişi var.Bu kişi bakmakla yükümlü olunan kişi de değil.
Yani bu kişi 9 güne kadar çalışırsa gss olmayacak
ya da bu kişi 21 günden fazla çalışırsa gss olmayacak.
10 gün ile 20 gün arasında bir süre çalışırsa eksik günler için gss hesaplanacak.
Doğru mu anlıyoruz.
 
Başka bir siteden alıntıladığım soru ve cevap..

Soru:
Yani diyelim ki 07 puantaj kayıtları kullanılıyorsa işçi 9 gün çalışıyorsa ya da 21 gün çalışıyorsa gss borcu çıkmıyor doğru mu anladım ?

Cevap:
07 puantaj kodu ile 30 günden az bildiriliyorsa ve anne, baba, eş ve çocuk üzerinden güvencesi varsa GSS borcu çıkmaz.
Ama sağlık güvencesi yoksa GSS borcu çıkar.

Son durum nedir? Bu mudur?
 
Arkadaşlar ssk ile görüştüm.
Kabaca şöyle bir bilgi aldım. 06 veya 7 kodu ile bildirilenlerde GSS hesaplanmaması için;
En az 21 gün ssk'lı ise gss hesaplanmaz.
Eğer hem ssk hemde bağkur ödeniyorsa gss hesaplanmaz.
Eşi de ayrıca çalışıyorsa gss hesaplanmaz.
 
Yürürlük tarihi: 01.10.2016

"Eşi, anne ve babasından dolayı sağlık hizmeti alabilecekse GSS hesaplanmaz"
bunun tespiti nasıl olacak? ...
 

Benzer konular

Üst