Sgk Emeklisi.

mustafa bayraktar

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Tem 2011
Mesajlar
107
Konum
Rize-çayeli
DEĞERLİ ARKADAŞLAR..
4/A kapsamından emekli olan ve daha sonra başka bir işyerinde sigortasız olarak çalışan emeklinin çalışmaları kurum tarafından tesbit edilirse Gerek işveren,gerekse emekli açısından doğabilecek sonuçlar hakkında bilgilerinizi rica ediyorum...

Teşekkürler..
 
işveren tarafından bakarsak büyük ceza geleceği kesin.
İlgili bildirge ve belgelerin süresinde verilmemiş olması, denetmen veya müfettiş tarafından inceleme yapılması halinde kayıt geçersizliği veya kayıt ibraz etmeme nedeniyle idari para cezası uygulanması, İşçinin hastalanması, iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumunun karşılaştığı maliyet bedelinin işverenden tahsil edilmesi, İşverenin bir yıl süreyle teşvikten yararlandırılmaması, Sigortasız çalıştırılan süreye ait sigorta primlerinin işverenden gecikme zammı ve cezası (faizi) ile birlikte tahsil edilmesi gibi cezalar uygulanır. Ayrıca Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi verilmemesinden dolayı, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi verilmemesinden dolayı, Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri veya müfettişleri tarafından inceleme yapılması halinde kayıt geçersizliği veya kayıt ibraz etmemeden dolayı da idari para cezası uygulanır. Bundan 2 yıl önce bir haberde okumuştum 2 aylık brüt asgari ücret idari para cezası ile 30000 TL'den fazla ceza yiyen işveren olmuştu ve sebebi emekli birini sigortasız çalıştırmaktı.

İşçi açısından herhangi bir değişiklik olmaz. Ancak 01.10.2008 yılından sonra ilk defa sigortalı olup emeklilik koşullarını yerine getirip emekli olanlar (sanırım bugünden itibaren en az 35 yıl sonra :) ) emekli olduktan sonra tekrar çalışırsa emekli aylıkları kesilecek. Yani şu an ki emekli aylığı + çalışıp ücret kazanma uygulaması çift maaş dönemi artık bitti. Emeklilikten sonra çalışan kişi işinden ayrıldıktan sonra primlerine göre emekli aylığı yeniden hesaplanıp aylığı yeniden bağlanacak. Bu nedenle mevcut emeklilerimiz için bir sıkıntı yok ancak sigortasız işçi çalıştıran (emekli olsun olmasın) işverenler çok büyük ceza ile yaptırımlara uğruyor. Bu nedenle sigortasız hiç kimseyi işletmeye almamamız gerekiyor.
 
SGK sigortasız çalıştığını tesbit ederse aktif çalışanlardan farkı yok, ipc kesilir.
 
"İşçi açısından herhangi bir değişiklik olmaz. Ancak 01.10.2008 yılından sonra ilk defa sigortalı olup emeklilik koşullarını yerine getirip emekli olanlar (sanırım bugünden itibaren en az 35 yıl sonra :) ) emekli olduktan sonra tekrar çalışırsa emekli aylıkları kesilecek. Yani şu an ki emekli aylığı + çalışıp ücret kazanma uygulaması çift maaş dönemi artık bitti. Emeklilikten sonra çalışan kişi işinden ayrıldıktan sonra primlerine göre emekli aylığı yeniden hesaplanıp aylığı yeniden bağlanacak. Bu nedenle mevcut emeklilerimiz için bir sıkıntı yok ancak sigortasız işçi çalıştıran (emekli olsun olmasın) işverenler çok büyük ceza ile yaptırımlara uğruyor. Bu nedenle sigortasız hiç kimseyi işletmeye almamamız gerekiyor."



Bu şu anda sadece kafa karıştırmaya yarar. İnanın bana bu uygulama daha bir-iki seneye kalmaz yine değişir. Burası Türkiyedir. Asla uzun vadeli plan yapılamaz.
 
Bu şu anda sadece kafa karıştırmaya yarar. İnanın bana bu uygulama daha bir-iki seneye kalmaz yine değişir. Burası Türkiyedir. Asla uzun vadeli plan yapılamaz.
En son bağkurlu kişininin yanında çalışan sigortalıdan daha az prim ödeyememe şartının yok edildiği gibi.
 
Çok haklısınız Nizam Bey. Sosyal güvenlik sistemimiz gerçekten gün geçtikçe daha da çöküntüye uğruyor. Yurttaşların temel haklarından olan sosyal güvenlik hakkı maalesef temek hak olmaktan çıkıp tam aksine temel bir borç oldu. Umarım başta gss olmak üzere sosyal güvenlik sistemini özelleştirmeyi özendiren uygulamalar en kısa zamanda kalkar.
 

Benzer konular

Üst