SGK Hizmet Bilgisi Dökümünde İşten Çıkış Görünmesi

Üyelik
27 Eyl 2013
Mesajlar
1
Konum
samsun
Merhabalar,

Çalıştığım işyerinde, bir yıldan uzun süreli çalışan kişilerin kıdem tazminatı almalarını engellemek için kişi yılını doldurduğunda işten çıkışının yapılarak ( llimited ve anonim olmak üzere iki kayıtlı şirket var) anonimdeyse limitedden tekrar giriş, limiteddeyse anonimden tekrar giriş yapıldığını duydum. Kendi hizmet dökümümü inceledim panikle ve temmuz ayı sonu işten çıkış yapmış olarak göründüğümü fark ettim. İşten çıkış tarihim var, işe yeniden giriş tarihim yok fakat temmuz ve ağustos ayları primim-aynı işyeri numarası ile- tam olarak ödenmiş hatta ağustos ayı ne sebeple bilmiyorum ama ufak bi miktar fazla ödenmiş. Kasıtlı olarak işten çıkarılmış olarak gösterilsem tekrar girişin yapılması gerekmez midir? Boşuna mı heyecan yapıyorumdur ufak bi hata mıdır? İlk etapta muhasebe birimine sormak istemedim ve internette benzer sorunlar ararken burayı buldum.Neyse çok uzatmayayım :)Teşekkürler şimdiden.
 
işten çıkış tarihiniz görünüyor ve işe giriş tarihinizde görünmemesine rağmen primleriniz tam yatmış.
muhasebesel bir hata olmuştur muhtemelen.
çekinmeden muhasebe departmanına sorabilirsiniz bence.
belkide yaptıkları hatayı farkedip düzeltecekler.

ayrıca en kötüsünü düşündüğümüzü farzedelim;sizden hiçbir imza almadan kimse çıkışınızı yapamaz,tazminat hakkınızı silemez merak etmeyin.
bu işler o kadar kolay değil :)
 
bir ihtimal de sizi ağustos sonu işten çıkarmak istediler, ancak yanlışlıkla 30 Temmuz olarak yazmış olabilirler.
 
İşi bu kadar çetrefilli yapıyorsun düzgün yap bari. Bir yerden çıkışınızı yapmışlar, diğer firmaya girişinizi yapmadan primlerinizi ödemişler. Ya geriye dönük işe giriş bildirgesi verecekler yada ltd ve aş ortakları aynı ise; ''Naklen ve hizmet akdi ilişkisi sona ermeden aynı işverenin kurumun aynı ya da başka sigorta/il sigorta müdürlüğünce tescil edilmiş diğer işyerinde çalışan sigortalı '' seçeneğiyle cezasız geriye dönük işe giriş yapacaklar. Ancak bu durumda tazminat hakkınız saklı kalıyor:)
 
merhaba arkadaşlar ben bir özel ğüvenlik firmasının site projesinde 6 yıldır ğüvenlik olarak çalışıyorum site şirketi feshetti. ve bana yeni bir proje ğösterdi ben oranın çalışma şartlarının uyğun olmadığını söyledim başka yer istedim oda ayın sonunda çıkışımı vereceğini söyledi ne yapmam lazım. tazminatımıda alamayacağımı söyledi sözkeşmemde haftalık 45 saat ğösterdiği yer 60 saat farkınıda vermiyor.
 
Site yönetimi ile bu iş de sizi çalıştıran güvenlik firması arasındaki hukuki ilişki(yani aralarındaki sözleşmenin sona erme durumu)sizi ilgilendirmiyor.
Site yönetiminin bu güvenlik hizmet alımı işi muayyen bir süreye bağlı ve bu duruma istinaden güvenlik firması da, sizinle belirli süreli iş sözleşmesi imzalamış ise zaten otomatik olarak,işin süresi dolayısyla iş sözleşmesinin de süresi sona ermiş olacağından,güvenlik firmasının size başkaca bir iş önermesi/eklif etmesi gerekmez ANCAK sitenin bu işi her yıl yenilenmiş(yani site yönetimi ile çalıştığınız güvenlik firması aralarında sözleşmeyi her yıl yenilemişler) ise sizin sözleşmeniz de belirsiz süreliye dönüşmüş demek olur ki,bu durumda güvenlik firmasının sözkonusu "yeni proje"kapsamındaki bu yeni işi size önermesi/teklif etmesi ,doğru bir yol/yöntem ve olması gerekendir.
Sonuç itibariyle,sözleşmeniz belirsiz süreliye dönüşmüş ise bu durumun İş Kanunu M.22 kapsamında değerlendirilmesi,yani önerilen/teklif edilen yeni projeye ait iş,çalışma koşulları yönünden esaslı değişiklik içeriyorsa,işveren anılan bu madde de belirtilen hususlara ve süreclere riayet etmeli,işciye yazılı olarak önermeli/bildirmeli,buna uygun olarak yapılmayan işci tarafından 6 iş günü içinde yazılı olarak kabül edilmeyen değişiklikler işciyi bağlamaz.
Anladığım olayın varacağı nokta, ya şikayet yoluna gideceksiniz(şikayetin sonucuna göre duruma bakıp)ya da davacı olmanız gerekecek veya davacı olmanıza gerek kalmayacak,ancak diyelim ki sözlü olarak bunları konuştunuz ve anlaşamadınız,nihayet ay sonu da geldi,ilk yapmanız gereken noter kanalını kullanarak, yasal haklarınız talep etmeniz,vermez ise şikayetci olmanız,daha sonra duruma göre davacı olmanızdır.(not.işlemlerinizi bir avukata danışarak yürütmenizde yarar var)
 

Benzer konular

Üst