SGK ya Verilmesi Gereken Dilekçeler

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sofist
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sofist

Katkı Sunan Üye
iyi günler; sgk ile ilgili bir kaç durumda neler yapmam gerektiğini çözemediğim için siz değerli forum üyelerinin düşüncelerini öğrenmek istiyorum.
1 - 01/09/2008 tarihinde işveren tarafından işyerinden çıkartılan bir kişinin 10.ayına ilişkin Aylık Prim ve Hizmet Listesi verilmeyeceğini sgk ya dilekçe ile göndermiş bulunmaktayım. 11.ay içinde Aylık Prim ve Hizmet Listesi verilmeyeceğini de bildirmek zorunda mıyım acaba _? Birde 15/12/2008 tarihine kadar da 10.ayda işçi çalışmadı diyerekten bir dilekçe daha verilecek mi _?
2 - 15/10/2008 tarihinde işveren tarafından bir işçiye çıkış verilmiştir. 15/11/2008 tariihine kadar sgk ya gönderilmesi gereken dilekçe gönderilmemiştir(unutulmuş bulunmaktadır.) 11.ayın Aylık Prim ve Hizmet Listesi verilmeyeceğini sgk ya dilekçe ile göndereceğim. Ayrıca da 15/12/2008 tarihine kadar işçi çalışmadı diye bir dilekçe daha da vermem gerekiyor mu_?
vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Ynt: SGK ya Verilmesi Gereken Dilekçeler

Son işçi çıktıktan sonraki yasal süre içinde işçi çaştırmama dilekçesi bir kere verilir. Bildirim verilmeyeceğine dair dilekçeye gerek yok onun yerine işçi çalıştırmadı dilekçesi verilecek.

2. Sorunuzda sanırım bi karışıklık olmuş.

15/10/08 de işçiniz çıktıysa 15/11/08'e kadar SGK'ya ne dilekçesi göndercektiniz ki unuttunuz? 10.ayda işçi çıktığına göre 11.ayda 10. ayın prim hizmet belgesini zaten gönderiyorsunuz. 15/11/08'e kadar dilekçeyle bildirim yapmanıza gerek yok.

12.Ayın 15'ine kadar da SGK'ya 11. aydan itibaren işyerimizde işçi çalıştırmadığımızdan ötürü sigorta numaramızın dondurulmasını arz ederiz diye bir dilekçe göndermeniz yeterli olur. Bir sefere mahsus göndermeniz yeterli. Her ay göndermeniz gerekmez. Sonraki aylarda işçi çalıştırmaya başladığınızda SGK'ya işçi çalıştırmaya başladığınızı bildiren dilekçe vermeniz gerekir. Diye düşünüyorum....

öncelikle vermiş olduğunuz cevap için tşk ederim. diğer meslek mensubu arkadaşlardan bazıları işyerinde son işçi çıkış tarihinden itibaren aylık prim ve hizmet listesinin verileceğini ayrıca da her ayın 15'ine için de sgk işçi çalışmadı diyerekten de dilekçe verilmesi yönünde bir tez savunuyorlar.İlgil kanun maddesinde (5510/86madde) ise işçi çıkış tarihinden itibaren 15 gün içinde kuruma bildirmekle yükümlüdür diye bir ibare yazıyor. Birkez yada her ay tekrarlanacaktır diye bir şey yazmadığı için benim kafam iyice karıştı.
sizin cevaplarınızdan anladığım son işçi çıkış tarihi itibariyle 15gün içinde kuruma işçi çalışması olmadığını belgeyen bir dilekçe ile bu iş tek sefer de sona eriyor
peki ben her ay işçi çalıştırmayacağız diye bir dilekçe versem kuruma saçmalık mı olur acaba _?

dilekçede bildirgeyi işçi çalıştıracağımız döneme kadar vermeyeceğiz dersiniz olur biter

sofist ' Alıntı:
...
peki ben her ay işçi çalıştırmayacağız diye bir dilekçe versem kuruma saçmalık mı olur acaba _?
Kendine iş çıkarmak istiyorsan ver. Bizler angarya işlere isyan edip azalmasını isterken sen kendine yenisini çıkarıyorsun.

Merhaba

İşçi çıkışı için hiç dilekçe vermemiş olmanın herhangi bir cezası var mı? Zaten aylık prim bildirgesinde işçinin çıktığı ve hiç işçi kalmadığı görülüyor. Ayrıca 10 gün içinde işçi çıkış bildirimide veriyoruz ve ayrıca Bakanlığa da ek-2 gönderiyoruz. Firmada hiç sigortalı kalmadı ise ve sigorta kaydımızın dondurulmasını talep ediyoruz diye dilekçe verilmediyse ve aradan üç ay geçti ise bir ceza gelirmi ne yapmalıyız? (aylık prim bildirgeleri zamanında verilmiştir.)Teşekkürler.

Tekrar ediyorum sorumu:

Eğer yasal süresi içerisinde sigorta numaramın dondurulmasını talep ediyorum şeklinde dilekçe kuruma verilmedi ise cezai müeyyide uygulanır mı? Yani son aylık prim bildirgesini verdik işçi çalışmayacak şeklindeki dilekçeyi hiç vermedik. Aylık bordroda zaten işçikalmadığı çok açık görülüyor sigorta kurumunun hiçbir zarara uğrama durumu yok cezai müeyyide yinede var mı?

deniz_80 ' Alıntı:
Tekrar ediyorum sorumu:

Eğer yasal süresi içerisinde sigorta numaramın dondurulmasını talep ediyorum şeklinde dilekçe kuruma verilmedi ise cezai müeyyide uygulanır mı? Yani son aylık prim bildirgesini verdik işçi çalışmayacak şeklindeki dilekçeyi hiç vermedik. Aylık bordroda zaten işçikalmadığı çok açık görülüyor sigorta kurumunun hiçbir zarara uğrama durumu yok cezai müeyyide yinede var mı?
deniz_80 ' Alıntı:
Merhaba

İşçi çıkışı için hiç dilekçe vermemiş olmanın herhangi bir cezası var mı? Zaten aylık prim bildirgesinde işçinin çıktığı ve hiç işçi kalmadığı görülüyor. Ayrıca 10 gün içinde işçi çıkış bildirimide veriyoruz ve ayrıca Bakanlığa da ek-2 gönderiyoruz. Firmada hiç sigortalı kalmadı ise ve sigorta kaydımızın dondurulmasını talep ediyoruz diye dilekçe verilmediyse ve aradan üç ay geçti ise bir ceza gelirmi ne yapmalıyız? (aylık prim bildirgeleri zamanında verilmiştir.)Teşekkürler.

Soruma kimseden yanıt alamadım bunun üzerine sgk'yı aradım ve onlar dilekçe vermeye gerek olmadığını hiçbir cezai müeyyidesininde bulunmadığını söylediler güvenemediğim için 3 farklı memurla görüştüm hepsi aynı konuda hemfikir. Merak edenlere duyuurlur.

Memurlara güvenme. Sorunun cevabını 5510 sayılı kanunun bildirim ve ipc maddelerine bakarak bulabilirsin.