Sgk'lı iken mükellef olan kişilerin bağkuru.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan akara
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

akara

Katkı Sunan Üye
sgk lı olarak çalışırken işyeri açan bir kişi için (gece vardiyasında çalışıyor) bagkur mükellefiyeti doğar mı
tuhafiyesini bizzat işletiyor gecede sgklı işyerinde çalışıyor..ilginize teşekkürler

Ynt: sgk'lı ikenmükellef olan kişilerin bağkuru

Önce 4/a (ssk) başladığı ve devam ettiği için 4/b (bağkur) kaydı olmaz. Ne zamanki ssk biter o zaman bağkur başlar.

sgk da başka türlü uygulamalar olduğu yönünde duyumlar alıyoruz bu nedenle hukuki dayanak var mıdır acaba uygulamanın üzerine..

akara ' Alıntı:
sgk da başka türlü uygulamalar olduğu yönünde duyumlar alıyoruz bu nedenle hukuki dayanak var mıdır acaba uygulamanın üzerine..

Merhaba,

Ne gibi duyumlar veya uygulamalar yapıldığı yönünde bilgi vermeniz mümkün mü?

Ynt: Sgk'lı iken mükellef olan kişilerin bağkuru.

yazı gelmiş mükellefe bagkurlu olunması gerekir diye

akara ' Alıntı:
yazı gelmiş mükellefe bagkurlu olunması gerekir diye

Merhaba,

Bu hususta uygulama yukarıda belirtildiği gibidir. Mükellefiniz bizzat başvurarak sgk'lı olarak başka bir işyerinde çalıştığını beyan etsin.

Kurumun 4/b (bağkur) servisi her ne kadar sistemler birbirine bağlı olsada sizin 4/a sigortalılığınızı göremediğinden (bakmaya üşendiklerinden) bağkur kaydolun vb yazı göndermiş olabilir. Siz 4/a (ssk) giriş evrak fot. ile giderseniz durumu düzelttirler/zorundalar.

T U R K O ' Alıntı:
Kurumun 4/b (bağkur) servisi her ne kadar sistemler birbirine bağlı olsada sizin 4/a sigortalılığınızı göremediğinden (bakmaya üşendiklerinden) bağkur kaydolun vb yazı göndermiş olabilir. Siz 4/a (ssk) giriş evrak fot. ile giderseniz durumu düzelttirler/zorundalar.
Gün boşluğu olmamak kaydi ile

konu kurumun inceleme yapması aşamasına gelirse işyerinde sigortalı işçi çalışıp çalışmadığına bakılır. sonuçta işveren başka bir işverenin yanında hizmet akdine tabi çalışıyor. kendi işyerinde kimin çalıştığını sorarlar haklı olarak.

Makul ve mantıklı bir açıklama getirebilir ise sigortalı çalıştırmayabilir. Örn. "ben işte iken eşim bakıyor, iş saati haricide ben duruyorum." diyebilir.

işyerinde eşinin çalışması durumunda eşine sigorta yapılmayacağına dair bir uygulama varmı?

SGK kanununa göre ücretsiz çalışan eş 4/a kapsamı dışındadır.

evet 4/a kapsamı dışındadır. ama teftişe gelen kişilere dert anlatmak bu kadar kolay değil malesef. uygulama derken bunu kastetmiştim. bazen yasada yazanın dışında kendi mantıklarınca uygulamaya giden denetim memurları var malesef.