Sıfır Bilanço

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aykut111
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aykut111

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Ocak 2007
Mesajlar
552
Feshi tamamlanacak olan konut koop.na ait sıfır bilanço istiyor ticaret odası.
Burada kastedilen, bilançodaki her kalemin "0" olması mı? Ve aktif ile pasifte rakamın "0" gösterilmesi mi?
Şaşkınım yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler
 
Ynt: Sıfır Bilanço

Kanaatimce, ortada bir yanlış anlama vardır.

Tasfiye sonu bilançosunda, muhtemelen bulunabilecek hesaplar, sermaye, varsa geçmiş yıl karları yada zararları, tasfiye dönemi kar yada zararı, kasa veya bankalar hesabı.

Tasfiyeden maksat alacakların, boçların ve mevcutların paraya çevrilmesi olduğuna göre, bunun sonrası;
?Son bilanço?, maliyeye verilecek en son bilanço nasıl olacaksa, öyle olmalıdır.

?Sıfır Bilanço? bir anlamda, ?kapanış maddesi?nden sonra, yapılmaya çalışılan bilanço anlamına gelmezmi? Bana göre artık ?KAPANIŞ MADDESİ?nden sonra bilanço düzenlenmez.

------------------------
Devletin yayınladığı Tekdüzende ?Bilanço ilkeleri? nin altında yer alan şu bölüme bakacak olursak,

?c) Özkaynaklara İlişkin İlkeler :
1. İşletme sahip veya ortaklarının sahip veya ortak sıfatıyla işletme varlıkları üzerindeki hakları özkaynaklar grubunu oluşturur.
İşletmenin bilanço tarihindeki ödenmiş sermayesi ile işletme faaliyetleri sonucu oluşup, çeşitli adlar altında işletmede bırakılan kârları ile dönem net kârı (zararı) bilançoda özkaynaklar grubu içinde gösterilir.
2. İşletmenin ödenmiş sermayesi bilançonun kapsamı içinde tek bir kalem olarak gösterilir. Ancak, esas sermaye özellikleri farklı hisse gruplarına ayrılmış bulunuyorsa esas sermaye hesapları her grubun haklarını, kâr ve tasfiye paylarının dağıtımında sahip olabilecekleri özellikleri ve diğer önemli özellikleri yansıtacak biçimde bilançonun dipnotlarında gösterilmelidir.
3. İşletmenin hissedarları tarafından yatırılan sermayenin devam ettirilmesi gerekir. İşletmede herhangi bir zararın ortaya çıkması, herhangi bir nedenle özkaynaklarda meydana gelen azalmalar; hem dönemsel, hem de kümülatif olarak izlenmeli ve kaydedilmelidir.
4. Özkaynakların bilançoda net olarak gösterilmesi için geçmiş yıllar zararları ile dönem zararı, özkaynaklar grubunda indirim kalemleri olarak yer alır.
5. Özkaynaklar; ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kâr yedekleri, geçmiş yıl kârları (zararları) ve dönem net kârı (zararı)ndan oluşur. Kâr yedekleri yasal, statü ve olağanüstü yedekler ile yedek niteliğindeki karşılıklar, özel fonlar gibi işletme faaliyetleri sonucu elde edilen kârların dağıtılmamış kısmını içerir. Sermaye yedekleri ise hisse senedi ihraç primleri, iptal edilen ortaklık payları, yeniden değerleme değer artışları gibi kalemlerden meydana gelir. Sermaye yedekleri, gelir unsuru olarak gelir tablosuna aktarılamaz.?


Tamamen sıfır düzenlenmiş bilaço bu hükümlerle çelişmiyormu?
------------------------

İllada hesapların sıfırlanmış olduğu bir durumun belgelendirilmesi isteniyorsa, bu bilanço ile değil, bir dilekçe ile ifadesinin yeterli olabileceğini düşünürüm.
 
Ynt: Sıfır Bilanço

ticaret odası fesih işlemleri için mal beyanı istiyor.Örneğini de sitesinde yayınlamış.bu örnekte ilginç olan Aktif=Yoktur, Pasif= yoktur diye beyan istıyor.
Sayın Açıkbaşa teşekkür ederim.
 
Ynt: Sıfır Bilanço

Sicile/Odaya verilecek evraklar arasında, ?sıfır bilanço?, ?tasfiye sonu bilançosu? yada ?fesih (kapanış) bilançosu? diye adlandırmalar görülmekte,

Bana göre, ?telaffuz/söyleyiş? yada ?telakki? hatası var. Olayı isimlendirmekte duyulan sıkıntıdan dolayı, mesele bu hal almış/isimlendirilmiş.

Şöyle olabilirdi, ?sıfırlama beyanı/bildirimi?, ?tasfiye sonuç beyanı/bildirimi? gibi?

İllada bilanço tipinde olmalı isteniyorsada ozaman, Maliyeye verilecek olan son bilanço altında, "dipnotlar" bölümünde "sıfırlama" işlemleri/beyanı şeklinde bilahare yapılmış işlemlerin gösterilmesi biçiminde bir uygulamada olamazmıydı?

Böylece zihinlerde karışmazdı.
 
Üst