sıfır hususi otomobil

furkan6602

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 Ocak 2006
Mesajlar
731
arkadaşlar arama motorunu kullandım, bir çok konu var ama, herhalde benim durumum pek iyi değil, biraz karıştırdım. o yüzden ben durumu yazıp, benim durumumla ilgili cevabı öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
bilanço defteri tutan bir şahıs işyerinde kullanmak için, 2006 model h.otomobil satın alıyor, aldığı faturadaki kdv oranı %18, ötv %37
toplam bedel 15.009,00 + 5.553,33ötv+ 3.701,21kdv olmak üzere 24.263,54 ytl. şimdi ben bu kdv ve ötvyi direk maliyete atıp, kdv sini indiremeyecekmiyim, satarkende %1 kdv li olarakmı fatura keseceğim. (alışta ödenen kdv %18), eğer öyle ise, hiç işletmede kullanılmayacak diye, hiç bir kayıt yapmasam bir mahsuru olurmu. teşekkürler.
 
kdv yi ve öiv yi gider yazabilme imkanı da var. ama binek aracın kdv'sini kesinlikle indiremezsin. satarken de dediğin gibi yüzde 1 kdv ile satarsın.

aracı hiç kayıtlara almamanın şöyle bir dezavantajı olur: o da, o araçla ilgili yaptığın giderleri, kayıtlara alamazsın, amortisman ayırıp gider arttırma imkanın ortadan kalkar vs. vs.

ayrıca aracı kayıtlara alsan da, MTV'si KKEG'dir, hatırlatmak isterim.

Kolay Gelsin
 
cevabınız için teşekkürler turgay bey, peki bu kdv niye alırken 18 oluyorda satınca %1 oluyor, bundaki mantık nerden kaynaklanıyor onuda öğrenebilirmiyim.
 
kenant cevabınız için teşekkürler, sende haklısın, zaten kanunlarda mantık aramaya kalarsak işin içinden hiç çıkmayız sanırım.
 
sayın denetmen2000 siz vergi denetmenimisiniz..denetmen iseniz üstad mı dememiz gerekir mi..
 
sayın kenen t imza kısmına bakarsanız görürsünüz, ben sadece sm yim.
 
pardon farketmemişim...kullanıcı adınız akla ilk vergi denetmeni oldugu imajını veriyor..
 
arkadaşlar bence bunda mantık var. Neden derseniz. Herşeyi mantıksızlık olarak düşünürsek bu devlet ayakta duramaz. Unutmayın ki bu devleti ayakta tutan vergiler ve kanundur. Burada eleştireceğimiz konu bazı zorunlu ihtiyacların vergi oranıyla lüks ihtiyaçların vergi oranının aynı olmasıdır. Ayrıca kasti olarak yıllarca vergi kaçıran gerçek ve tüzel kişileride kınıyorum.
 
bende vergi kaçıran kişileri kınıyorum, sebep ne olursa olsun kaçırılmaması vergilerin ödenmesi gerekli.
ayrı konu, vergi kaçırılmaya teşvik eden kanunlarıda kınıyorum. ancak şu sıralar bir takım vergi indirimleri ile bu kanunlarda düzenleme olduğunuda kabul etmek lazım.
bence vergi kaçırmaya teşvik eden kanunların başlıcaları.
yüksek vergi oranları ve asıl olanda, ne kazanırsan kazan % bilmem kaçını bana ver olayıdır.
bir kişi 1 sene çalışmış 3000 ytl kazanmış aylığa bölersen 250 ytl, sen buna kardeş 250 kazanmışsın evinide geçindirmişsin ben senden daha ne isterim deyip vergi alınmaması lazım. yani vergi oranlarında kademeli artışın önüne birde en azından 5000 ytl olarak vergi oranı 0 olan bir oran konmalıdırki, mükellefler önce karınlarını doyurup ondan sonrada gönül rahatlığı ile vergilerini versinler.
bir başka konu, bir sürü çaktımadan alınan vergiler mesela, bir mükellef gelir düzeyi düşük olan bir okulun kantin işletmesini aldı, her ay zarar etti, gelir vergisi hiç ödemedi, aylık v.d. ödenen paraya bakıp. diyelimki okul aile birliğine 200 ytl kira ödeyecek, kdv2 beyannemesi damga vergisi ve kdv si toplamı 49,10 ytl, kdv1 beyannamesi damga 13,10, muhasebe ücreti stopajı, ücretten kesti diyelim muhtasar beyanname damga vergisi 13,10, toplam 75,30 yıllık 900 ytl zarar eden bir kişinin ödediği vergi tutarı, bunlarda bence düzeltilmeli.
 
Üst