Sigorta Acentalarının Yevmiye Maddesi Nasıl Olmalı?

Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
19
selamlar,

A acentası bir sigorta acentası muhasebe kayıtlarını nasıl yapmalıdır. sadece komisyonlar mı kayda alınmalı. İlginize teşekkürler.
 
Sigorta Acentalarının Yewmiye Maddesi nasıl olmalı

sİGORTA ACENTALARININ ALDIĞI KOMİSYONLARI GELİR, İŞİ İLE İLGİLİ ÖDEDİĞİ GİDERLERİDE GİDER KAYDEDEBİLİYORSUNUZ. YALNIZ SİGORTA ACENTALARININ KDV MÜKELLEFİYETLERİ OLMADIĞINDAN GİDER FATURALARI ÜZERİNDE GÖRÜNEN KDV YİDE GİDERE ATIYORSUNUZ. BEYAN AÇISINDAN İSE HER AY SİGORTA ACENTALARININ KENDİ PROGRAMALRINDAN ALACAKLARI AYLIK POLİÇE DÖKÜMÜNÜ EKLEMEK SURETİ İLE DÜZENLEYECEĞİNİZ HİZMET BEYANINI VERGİ DAİRESİNE VERİYORSUNUZ.
 
hesap planı

sigorta acentalarının kendilerine has hesap planının olduğunu biliyorum.
konuyu tam olarak araştırmanızı tavsiye ederim ki ilerde başınız ağrımasın
 
Sigorta Acentalarının Yewmiye Maddesi nasıl olmalı

Sigorta İşletmelerinin Muhasebesi-İdris Serdar'ın kitabını tavsiye ederim
 
Sigorta Acentalarının Yewmiye Maddesi nasıl olmalı

Sigorta acentelerinin yevmiye maddesi diye bir kavram yoktur.

Sormak istediğin genel muhasebe işleyişi ise,

nihaldn arkadaşın belirttiği gibidir.

Sigorta Muam. Vrg. her ayın 15'inde vergi dairesine (birşey eklemeye gerek yoktur zaten ebyn kapsamında beyan edilmekte)

ve yangın sigorta vergileri her ayın 20'sinde ilgili belediyelere ödenir. bu işlem yorucudur. her belediye farklı usulde tahsilat yapar. son dönemde sigorta şirketleri kendileri bu vergiyi ödemeye başlamışlardır.

KDV muafiyeti vardır ancak bu acentelik faaliyetleri dışında örn. demirbaş satımı gibi bir işlem olursa KDV mükellefiyeti tesis ettirilip vergi yatırıldıktan sonra kapattırılır.
 
Sigorta Acentalarının Yewmiye Maddesi nasıl olmalı

Bayk' Alıntı:
KDV muafiyeti vardır ancak bu acentelik faaliyetleri dışında örn. demirbaş satımı gibi bir işlem olursa KDV mükellefiyeti tesis ettirilip vergi yatırıldıktan sonra kapattırılır.

Merhaba,
Soru ile ilgili değil ama küçük bir ilave yapmak istiyorum. (A) tipi acentalar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi olduğu için KDV mükellefi değildirler ve demirbaş satışlarında KDV tahsil etmezler. (B) tipi acentalar ise banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi olmadığı için demirbaş satışlarında KDV mükellefiyeti doğacaktır.

Aşağıdaki alıntı İstanbul Defterdarlığının demirbaş satışıyla ilgili olarak bir sigorta acentasına verdiği özelgesinden.

Kod:
T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ

Defterdarlık Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğü
  

TARİH: 22/03/2005
SAYI   : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.30.2018 

KONU : Sigorta şirketinin hususi kamyonet satışında KDV
 
………………….ŞTİ.


İlgi dilekçenizde ……….olduğunuz, şirketinize 2003 yılında 2004 model ………..  camlı kamyonet aldığınızı, şirketin devri sonu aracın ortaklardan birine satış yapılacağı belirtilerek, bu satışta KDV uygulanıp uygulanmayacağı, uygulanacaksa % kaç olacağı hususunda Defterdarlığımız görüşü sorulmaktadır.
..............
.............
Buna göre, B tipi acente olmanız halinde şirketiniz adına kayıtlı kamyonetin satışı  %18 oranında KDV’ne tabi olacaktır. 

Bu tür işlemlerde şirketinizin başka faaliyetleri dolayısıyla katma değer vergisine tabi işlemleri de bulunuyorsa, bahsi geçen satışlarını bu işlemlerle birlikte katma değer vergisi beyannamesine intikal ettirerek beyan etmesi gerekmektedir. 

Ancak, şirketinizin katma değer vergisine tabi başka faaliyetleri bulunmuyorsa, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, alıcının gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olması şartıyla, bu satışla ilgili verginin, alıcı tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi gerekmektedir. 

Bu şartlar dahilinde şirketinizin katma değer vergisine tabi başka faaliyetleri yoksa, katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirmesine ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.

 Diğer taraftan, alıcının gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmaması halinde, bu satışlar dolayısıyla hesaplanan vergilerin şirketiniz tarafından beyan edilmesi gerekecektir. Bu durumda satışın yapıldığı dönem için düzenlenecek katma değer vergisi beyannamesinde, sadece satılan mallarla ilgili olarak yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılabileceği tabiidir. 

A tipi acente olmanız halinde ise söz konusu kamyonetin satış işlemi banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına girdiğinden katma değer vergisinden müstesna olacak, yüklenilen KDV ise gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Sigorta Acentalarının Yewmiye Maddesi nasıl olmalı

sigorta acentelerinin kendisine has hesap planı yoktur. Sadece sigorta şirketlerinin vardır. Sigorta acentelerinin muhasebe kayıtları tek düzen hesap planına göre yapılmaktadır. Örneğin 500.-YTL net primi 25.-YTL Bsmv. brüt primi 525.- YTL. olan ve acentelik komisyonu da 75.-YTL olan bir poliçenin nuahsebe kaydı şöyle yapılabilir.
.............../................
120 525.-
120.01 Ali Şen
320
320.01 X Sig.şrt. 500.-
360
360,01 Öd.BSMV 25.-
.............../...................
320
320.01 X Sig.Şrt. 75.-

600
600.01 Komisyon Gel. 75.-
................/..................

poliçe bedelinin %25 tutarı olan 125.-YTL+25.-YTL. BSMV peşin tahsiledilip kalanı içinde kredi kartı alındığında
................/....................
100 150.-
108 375.-
120 525.-
................/.....................

Sigorta şirketine ödeme yapıldığında ise

....................../....................
320 100.-
100 100.-
...................../......................

Yukarıda basit bir şekilde verdiğim örnek doğrultusunda kayıtların yapılmasında yarar vardır, müşteri veya sigorta şirketi ile çıkabilecek ihtilaflarda ve yapılan işlemlerin kayıt altına alınması ve izlenmesi açısından da yararlı olur, görüşüyle bilgilerinize sunarım
selamlar
Hüseyin Hamamcılar
SMMM
 
Sigorta Acentalarının Yewmiye Maddesi nasıl olmalı

Sn.Seckin,
Merhaba,
Hedef 2004 ün açıklamasını genişletirsek;
Kasko Poliçe Tahakkuku;

120.... B Poliçe bedeli -Brüt
320.... A Poliçe bedeli -Net
360.... A Poliçedeki vergi

Trafik Poliçe tahakkuku ;

120.... B Polliçe bedeli -Brüt
320.... A Poliçe bedeli-Net
360.... A Poliçedeki vergi ve fonlar

Yangın Poliçe tahakkuku;

120.... B Polliçe bedeli -Brüt
320.... A Poliçe bedeli-Net
360.... A Poliçedeki vergi ve fonlar

Günlük Trafik tahsilat ;

100/101/108 B - Tahsilat makbuzu
120....... A- Tahsilat makbuzu

Firmaya bordro ile çek/senet gönderimi ;

320.... B-bordro
101/121 A- bordro

Firmaya kredi kartı evrağı düzenleme ;

320.. . B-kredi kartı evrağı
108... A-kradi kartı evrağı

kasko poliçe iptalleri ;

320.... B-Net prim
360... B-Poliçedeki vergi
120... A-poliçe bedeli-brüt

Net komisyon tahakkuku ;

181... B-Rejistro defterinden
600... A-Rejistro defterinden

Sigorta Komisyon gider belgesi geldiğinde

320... B-SKG belgesi
181... A-SKG belgesi

Sigorta ile ilgili vergilerin ödenmesi ;

360... B-Öden.vergiler
770... B-Beyan Damga vergisi
100/103... A-Vergi dairesi alındısı

Sakarya dan selam ve saygılar.
 
Sigorta Acentalarının Yewmiye Maddesi nasıl olmalı

Merhabalar,
A tipi sigorta acentesinin tutacağı defterler konusunda bir zorunluluk mevcutmu?Bilanço olmak zorunda mı,Serbest Meslek Kazanç defteri olurmu?
 
Sigorta Acentalarının Yewmiye Maddesi nasıl olmalı

Merhaba,

2.sınıf mükellefler için İşletme Defteri tutmalısınız. (isterseniz Bilanço da tutabilirsiniz ama bence gerek yok....)
GVK.66 maddede S.M.erbabı arasında sigorta acenteleri sayılmamıştır o yüzden SMK defteri tutmanız yanlış olur.

İyi çalışmalar,
 
Ynt: Sigorta Acentalarının Yewmiye Maddesi nasıl olmalı

Konu biraz eskimiş ama ben yinede yazayım belki bi cevap veren olur :)

İlk defa bir sig.acentasının kayıtlarını yapacam.Mükellefte yeni bu konuda onunda bilgisi yok benimde yok.Ordan burdan internetten topladığım bilgilerle bsmv beyannamesini verdim.Bu beyannameyide mükellefin getirmiş olduğu onların kendi rapor ekranlarından aldığı vergi listesi yazan bir dökümle yaptım.Prim-İptal-Matrah-Vergi yazan sadece toplamları almış bir döküm.Burdaki yazan vergi rakamına göre beyannameyi verdim.
Ancak bu dökümlerin daha sonradan ayrıntılı dökümünü getirince mükellef gördümki oradaki vergi rakamıyla benim beyannamedeki bildirdiğim vergi rakamı arasında fark vardı.

Sigorta acentası olan meslektaşlara ricam, sizler kayıtları nasıl raporlar üzerinden alıyorsunuz.Farklı vergi rakamlarına rastladınızmı , nasıl kayıt ediyorsunuz.?

Cevap verirseniz sevinirim.


Teşekkürler.
Kolay Gelsin.
 
Ynt: Sigorta Acentalarının Yevmiye Maddesi Nasıl Olmalı?

Sayın ZİNDAN,

Rapor ekranından alınan raporlarda, vergi bölümünde sadece BSMV değil, K.T.G.S.H. ve T.H.G.F. gibi diğer vergi ve fonlarında toplamı alınarak, vergi toplamı olarak verilmiş olabilir.
 
Ynt: Sigorta Acentalarının Yevmiye Maddesi Nasıl Olmalı?

Anladım.Bizim dikkate almamız gereken vergi listesi adı altında çıkan rapor olmalı sanırım.Birde bu K.T.G.S.H. ve T.H.G.F dediğiniz vergilerin açılımı nedir acaba.?

Teşekkürler...
Kolay Gelsin.
 
Ynt: Sigorta Acentalarının Yevmiye Maddesi Nasıl Olmalı?

Sayın ZİNDAN,

Diğer vergilerin açılımı şöyledir;


TRAFİK HİZMETLERİ GELİŞTİRME FONU YÖNETMELİĞİ
f) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun değişik 91 inci maddesine göre tahsil edilen % 5 Mali Sorumluluk Sigortası payından,

KARAYOLU TRAFİK SİGORTASI GARANTİ HESABI YÖNETMELİĞİ
b) Zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptıranların safi primlerinin yüzde ikisi (%2) oranında sigorta şirketine ayrıca ödeyecekleri katılma payları,
....

Sizin rapor ekranından aldığınız raporda görünen vergi rakamının içersinde, %5 Gider Vergisi+%5 THGF+ %2 KTSGH'den oluşan vergiler vardır. Bu vergi ve fonlar, karayolları zorunlu trafik sigortası için geçerli olup kasko, yangın,dask, işyeri vs diğer sigorta branşlarında farklılık gösterir.

Selamlar...
 
Ynt: Sigorta Acentalarının Yevmiye Maddesi Nasıl Olmalı?

Sayın smmmkaraman;

Verdiğiniz bilgideki gibi bu vergilerin bsmv nin içinde gözükmesinden kaynaklanmış sorunum.Daha ayrıntılı bir raporda, ordaki ayrıştırma ile problem çözüldü.

Teeşekkürler..
Kolay Gelsin.
 
Ynt: Sigorta Acentalarının Yewmiye Maddesi Nasıl Olmalı

Tamer Başkan ' Alıntı:
Bayk' Alıntı:
KDV muafiyeti vardır ancak bu acentelik faaliyetleri dışında örn. demirbaş satımı gibi bir işlem olursa KDV mükellefiyeti tesis ettirilip vergi yatırıldıktan sonra kapattırılır.

Merhaba,
Soru ile ilgili değil ama küçük bir ilave yapmak istiyorum. (A) tipi acentalar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi olduğu için KDV mükellefi değildirler ve demirbaş satışlarında KDV tahsil etmezler. (B) tipi acentalar ise banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi olmadığı için demirbaş satışlarında KDV mükellefiyeti doğacaktır.

Aşağıdaki alıntı İstanbul Defterdarlığının demirbaş satışıyla ilgili olarak bir sigorta acentasına verdiği özelgesinden.

Kod:
T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ

Defterdarlık Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğü
 

TARİH: 22/03/2005
SAYI  : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.30.2018 

KONU : Sigorta şirketinin hususi kamyonet satışında KDV
 
………………….ŞTİ.


İlgi dilekçenizde ……….olduğunuz, şirketinize 2003 yılında 2004 model ……….. camlı kamyonet aldığınızı, şirketin devri sonu aracın ortaklardan birine satış yapılacağı belirtilerek, bu satışta KDV uygulanıp uygulanmayacağı, uygulanacaksa % kaç olacağı hususunda Defterdarlığımız görüşü sorulmaktadır.
..............
.............
Buna göre, B tipi acente olmanız halinde şirketiniz adına kayıtlı kamyonetin satışı %18 oranında KDV’ne tabi olacaktır. 

Bu tür işlemlerde şirketinizin başka faaliyetleri dolayısıyla katma değer vergisine tabi işlemleri de bulunuyorsa, bahsi geçen satışlarını bu işlemlerle birlikte katma değer vergisi beyannamesine intikal ettirerek beyan etmesi gerekmektedir. 

Ancak, şirketinizin katma değer vergisine tabi başka faaliyetleri bulunmuyorsa, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, alıcının gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olması şartıyla, bu satışla ilgili verginin, alıcı tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi gerekmektedir. 

Bu şartlar dahilinde şirketinizin katma değer vergisine tabi başka faaliyetleri yoksa, katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirmesine ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.

 Diğer taraftan, alıcının gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmaması halinde, bu satışlar dolayısıyla hesaplanan vergilerin şirketiniz tarafından beyan edilmesi gerekecektir. Bu durumda satışın yapıldığı dönem için düzenlenecek katma değer vergisi beyannamesinde, sadece satılan mallarla ilgili olarak yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılabileceği tabiidir. 

A tipi acente olmanız halinde ise söz konusu kamyonetin satış işlemi banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına girdiğinden katma değer vergisinden müstesna olacak, yüklenilen KDV ise gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.



Epeydir giriş yapamıyordum.... Bilgilendirme amaçlı gönderiyorum...

KDV 23 seri nolu tebliğ

4. Banka ve Sigorta Muamelelerine İlişkin İstisna :

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-e maddesinde yapılan değişiklik ile sigorta acenta ve prodüktörlerinin sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri vergiden istisna edilmiştir.

Bilindiği gibi, sözü edilen maddenin değişiklik yapılmadan önceki şekline göre, banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler katma değer vergisinden müstesna idi. Dolayısıyla banka ve sigorta muameleleri vergisi mükellefi olan sigorta şirketleri ile (A) acentalarının faaliyetleri katma değer vergisinden müstesna olmakla birlikte, (B) acentaları ile prodüktörlerin sigorta şirketlerine yaptığı hizmetler, banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi olmadığından Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesi gereğince katma değer vergisine tabi bulunmakta idi.

Ancak bu Kanunla yapılan değişiklikle, sigorta acenta ve prodüktörlerinin sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri vergiden istisna edilmiştir. Böylece sigorta acenta ve prodüktörlerinin sigorta muamelelerine ilişkin işlemlerinin yanısıra başka işlemlerinin de bulunması halinde, söz konusu bu işlemler dolayısıyla evvelce olduğu gibi beyanname verilecek ve katma değer vergisi hesaplanacak, ancak sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri beyana dahil edilmeyecektir.
 
Ynt: Sigorta Acentalarının Yevmiye Maddesi Nasıl Olmalı?

Halen Aynımı Sigorta Acentalıgı Muhasebe İşleyişi ?
 
Ynt: Sigorta Acentalarının Yevmiye Maddesi Nasıl Olmalı?

merhaba,

Konu burada bayağı eskimiş.

Acaba sigorta acentesinin poliçe muhasebe kaydı gerçekten doğru mu?
120 ile 320 nasıl beraber çalışıyor anlamadım!
 
Ynt: Sigorta Acentalarının Yevmiye Maddesi Nasıl Olmalı?

MeslekiPaylasim ' Alıntı:
Halen Aynımı Sigorta Acentalıgı Muhasebe İşleyişi ?

Bsmv mükellefiyeti kalktığı için sadece onu yevmiye maddesinden çıkarıyorsunuz, gerisi aynı mantık.

nbaykan ' Alıntı:
merhaba,

Konu burada bayağı eskimiş.

Acaba sigorta acentesinin poliçe muhasebe kaydı gerçekten doğru mu?
120 ile 320 nasıl beraber çalışıyor anlamadım!

Kayıtlar doğru.
Soruyu biraz daha açarmısınız.?Neresi anlaşılmadı.?
 
Üst