Sigorta-Emekli Maaşı Oranı

merhaba arkadaşlar..

merak ettiğim bir konu hakkında sizlere danışmak istedim. Sigortası asgari ücretten yatan bir çalışan için ödenen miktar ve bu kişinin alacağı emekli maaşı ile, mesela üçbin lira maaş üzerinden sigortası yatan bir çalışan için ödenmesi gereken miktar ve bu kişinin emekli maaşı arasındaki farklar nelerdir ? standart bir oranı var mıdır?

şimdiden teşekkürler..

Asgari ücretle çalışanla, 3000tl ücretle çalışan gibi düşünebilirsiniz...
ortalama 2 katına yakın fazla alır yüksek ücret üzerinden prim ödemiş kimse

Burada sigortalılık tarihide önemli, hafızam yanıltmıyorsa 2000 öncesi , 2000 - 01.10.2008 arası ve 01.10.2008 sonrası yatan primlerin emeklilik maaaşına katkısı farklı oluyor, En fazla olumlu etkiyi 2000 öncesi sigortalılığı yapıyor. Bunun yanında tabiki gün sayısı, matrahı, gibi etkenler mutlaka var.

İlave olarak Sayın.Ali TEZEL'in bir yazısında çok fazla prim gününün emekli maaşını olumsuz etkilediğini, bu yüzden kendi tavsiyesinin gününü dolduranların kısmı zamanlı sigortalılığa dönmelerinin emekli maaşını arttıracağını okumuştum.

Aylık bağlama oranı X aylık ortalama kazanç hesabıyla emekli maaşı hesaplandığından,
2008 sonrası dönem için aylık bağlama oranı oldukça düşük olduğu için , soruda belirtildiği gibi sabit her ay aynı miktarda prim ödenerek devam edildiğinde, evet dediğiniz gibi bir durum var sn.ferruh.

cevaplarınız için teşekkürler fakat şöyle sorayım o zaman;
2008 sonrası sigorta girişi yapılan ve günümüzün şartları ile,
asgari ücretle çalışan için ödenen sigorta X TL, emekli olduğunda alacağı maaş Y TL,
3 000 TL maaşla çalışan için ödenen sigorta A TL, emekli olduğunda alacağı maaş B TL..

merak ettiğim A-X ve B-Y arasındaki fark ve bu miktarların sabit oranla artıp artmadığı..

merhaba arkadaşlar benim ögrenmek istedigim konu 22.09.1980 ilk işe giriş 1988 ylına kadar 1513 gün ssk prim ödemesi bu arada 03.07.1984 askerlik
başlangıcı bitiş 03.01.1986 tarihi (2006 yılında 540 gün borçlandım ödedim )tekrar 2005-2008 tarihleri arası 1080 gün prim yattı 2008.10. aydan sonra
zorunlu bagkur sigortalılıgına geçiş oldu bagkur başlangıç istege baglı 01.10.2008-bitiş 11.01.2012 toplam 3 yıl 3 ay 11 gün 1181 bagkur primi bundan sonra ssk
çalışmaya başladım halen devam etmekteyim 2013 aralık ayı 5 gününden sonra emeklilik hakkı dolmuş olacak ssk dan 5000 gün ile
ögrenmek istedigim emeklilik maaş ve baglama oranım nedir bu şartlarda her yıl için maaş baglama oranı artmakta olduguna göre ben ,
son yılda 320 gün olacak 360 günü tamamlamak için 40 gün daha prim ödemem bir yarar getirirmi ne farkeder vereceginiz katkıya şimdiden teşekkür ederim

yeni sistemde ne kadar fazla prim ödersen, o kadar fazla emekli maaşı bağlanıyor. Yanlız 2008 sonrası için aylık prim matrahı asgari ücretin en az 2.5 katın ve fazlasından yatarsa emekli maaşı bu dönem için artar.

Benim haziran-temmuz ile temmuz- ağustos primlerinde emekli maaş artışına baktığımda aylık 4,66 Tl artış oldu. hepinize saygılarımla.