fonradar

Sigortalı Çalışırken Serbest Meslek Erbabı Olmak

Üyelik
30 Ağu 2012
Mesajlar
7
Konum
Manisa
Sorularım şunlar. Sorularım birbiriyle alakalı değildir.

1. Ben bilgisayar programcısıyım. Sigortalı bir işte çalışırken aynı zamanda serbest meslek erbabı olarak yaptığım programlar için fatura kesebilir miyim?

2. Bir yerde işe başlandığında 30 günlük deneme süresinde sigortanın başlatılmaması yasal olarak doğru mudur?
 
Bağlı bulunduğunuz işverenle özel bir sözleşmeniz yoksa veya onun kabul etmesi şartı ile; bir işverene bağlı ücretli olarak çalışırken aynı zamanda serbest meslek faaliyetlerinden ötürü mükellefiyet tesis ettirilebilir.Bununla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Kısaca evet sigortalı bir işte çalışırken aynı zamanda serbest meslek faaliyetleriniz için fatura kesebilirsiniz.
 
+
S.m.erbabı değil, Gelir Vergisi mükellefi olacağınızı düşünüyorum.

30 Günlük deneme süresi, işçiyi ihbar tazminatını vermeden çıkarmak için kullanılır.İşçinin girişi işe başladığı tarih itibari ile yapılır.
 
Hem sigortalı olarak ücretli çalışabilir, hem de serbest meslek erbabı hatta ticari kazanç mükellefi olabilirsiniz. Bordrolu olunca 4a sigortalısı olursunuz , bu durumda 4b (ayni eski bağkur) askıya alınır.
Hayır sgk girişi hemen yapılmalı.
 
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Sonuç olarak ücretli ve sigortalı çalışırken serbest meslek erbabı olabilirim.

1. Peki serbest meslek erbabı olabilmek için ofis tutulmasına gerek var mı?
2. Vergi dairesinde mükellef olursam, sadece yaptığım işlerin yani kestiğim faturaların vergisini mi ödemem gerekir yoksa başka herhangi bir vergi ödemem gerekir mi?
3. Sigorta primim çalıştığım yer üzerinden yattığı zaman benim serbest meslek erbabı olarak SGK'ya herhangi bir ödeme yapma zorunluluğum olacak mı?
 
Her KDV-Muhtasar-Geçisi V. beyanı için 22,85 ve yıllık beyan için 34,50 (geçici ve yıllık beyan ekleri için olan hariç)dv ödemeniz standarttır.
 
Sn.metyo nun belirttiği konuya dikkat etmenizi öneririm,aynı iskolunda yapacağınız serbest işler,sadakat borcu veya işverenle rekabet gibi kavramlara takılabilir.
 
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Sonuç olarak ücretli ve sigortalı çalışırken serbest meslek erbabı olabilirim.

1. Peki serbest meslek erbabı olabilmek için ofis tutulmasına gerek var mı? Var elbette. yaptığınız iş uygunsa evinizin bir kısmını gösterebilrisniz. Ancak kira sözleşmesi şart.
2. Vergi dairesinde mükellef olursam, sadece yaptığım işlerin yani kestiğim faturaların vergisini mi ödemem gerekir yoksa başka herhangi bir vergi ödemem gerekir mi? Bu iş o kadar basit değil. Gelir vergisi mükellefi olunca, birden fazla ücret geliri elde ederseniz ,gayrimenkul geliriniz varsa, sınırları aşan menkul kıymet geliriniz varsa veya bunların dışında arızı kaznçlar elde ederseniz beyan edeceksiniz.
3. Sigorta primim çalıştığım yer üzerinden yattığı zaman benim serbest meslek erbabı olarak SGK'ya herhangi bir ödeme yapma zorunluluğum olacak mı?
Hayır ama dilekçe vereceksiniz ve .. işyerinde 4a ya tabi olarak çalıştığınızı beyan edeceksiniz.
 
Üst