Sigortalı Eşi Sağlıktan Yararlanma

mursey2001

Katkı Sunan Üye
Bu konu hakkında birkaç yazı gördüm ama birkaç ayrı sorum olacağı için yeni konu açmak zorunda kaldım.Yardımcı olursanız sevinirim.

1-Bir bayan sigortalı yabancı uyruklu kocasını kendi üzerinden sağlıktan yararlandırabilirmi ? Eşi yurtiçide ve çalışmamaktadır.
2-Bir sigortalının sağlıktan yararlanması için yıl içindemi 30 gün yoksa işe girişten sonra mı 30 gün olması gereklidir.Aynı şekilde aile bireyleri içinde geçerlidir bu soru.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

Ynt: Sigortalı Eşi Sağlıktan Yararlanma

Sanırım ben çok zor sorular soruyorum bir türlü cevap alamıyorum maalesef

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları ve Katılım Payı
Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları
MADDE 67- 18 yaşını doldurmamış olan kişiler, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler, acil haller, iş kazası ile meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, 63 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri gereğince sağlanan sağlık hizmetleri, 75 inci maddede sayılan afet ve savaş ile grev ve lokavt hali hariç olmak üzere sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanabilmek için;
a) 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi hariç diğer bentleri gereği genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması,

*Burdan anlaşıldığı üzere yıl içinde 30 gün olması yeterlidir (yani sağlık için başvuru tarihinden önce 30 gün olması yeterlidir)
*Ayrıca kanunda eşi yabancı kişi ile ilgili bir arklılığa rastlamadım bence yararlanır (aksi bir ifade görmedim)

Anladım hem kendi hem bakmakla yükümlü kişiler için yıl içinde 30 gün yeterli oluyor.Aslında yıl içinde 30 günü olmasına karşın hastaneye gittiğinde sigortadan yararlanamamış.Bu yüzden çelişki yaşamaktayım

eğer çalışmıyorsa doğrudur
ama işe başladı o zaman geriye dönük 30 gün gerekli
işten ayrılanlar için ise eğer 30-89 günlük primi varsa (son bir yıl) 10 gün yararlanabilir
ancak 90 ve üzeri günü varsa işten ayrıldıktan sonra 90 gün daha sağlık hizmetinden yararlanabilir