Sigortasız hamal çalıştırma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan erdtrk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Firmalarda yükleme boşaltma işleri için zaman zaman çağrılan hamalların sigorta uygulaması nasıl olmalı? Yapılmaması durumunda sonuçları konusunda yardımcı olabilirmisiniz.

Ynt: Sigortasız hamal çalıştırma

Böyle durumlarda 5510 sayılı kanunun 4. maddesinde a bendine gireceği yönünde düşünerek sigortalı olması gerektiği şeklinde yorumluyorum. Yaptırımlarla ilgili tam yorum yapamayacağım farklı arkadaşlar daha detaylı bilgilendirebilirler.

Sigortası kesinlikle olmalı
çalıştığı gün kadar sigortalı olsun yeter

Her ne olursa olsun eğer iş sizin ise iş kazasında çalışan hamal başka yerde sigortalı bile olsa siz sorumlusunuz ilave olarak hamal, marangoz, tornacı, yoktur hepsi işçidir ayrıntıya dökersek beden işçisidir bu arada eğer siz işverenin kendisi değilseniz sizde işçisiniz :)

kolay gelsin

Sayın shemarik ve t.y. cevabınız için teşekkür ederim, sigorta yapılması gerektiğini ben de biliyorum ancak gün içerisinde aniden çağırılan hamalla nasıl sigorta yapılır? (Bir gün öncesinden yapılması gerek) Bu kişiyele nasıl bir sözleşme yapmam gerek, çünkü belirli süreli sözleşme yapamam aynı kişiyi bir süre sonra tekrar çağırmam gerekiyor. Anlıyacağınız benim uygulama ile ilgili yardıma ihtiyacım var!!!
Yardım ederseniz sevinirim.

ev temizliği yapan gündelikçiler balkonlardan düşüyorlar...
hatta kimileri ölüyor...
bu durumda evin hanımları yargılanıyor mu?
hayır.....
o zaman bu hamalda da yargılama olmaz...
hamallık denen olgu var...
her şehrin meydanında gündelikçi işçiler var....
düzen gerekiyorsa mükellef olmaları gerekir....
çalıştığı gün kadar da bağ kur ödemeli...

Hamal çalıştırmayı düşünüyorsanız ssk girişini yaparsınız ay sonun da kaç gün çalıştırdıysanız puantaj usülüne göre çalıştığı gün sayısını belirtirsiniz.

süreklilik arz etmiyorsa gün içerisinde çağrılan hamalın ücretini gider pusulası ile halledebilirsiniz. yok aynı insanı sürekli çağırıyor iseniz arkadaşların belirttiği gibi 4a lı olarak girişini yapmalısınız.