fonradar

Şirket Aracını Şahsi İşinde Kullanmak

Cemmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Mar 2014
Mesajlar
112
Konum
İzmir
Merhaba arkadaşlar. Bir olayı tartışırken kafamızı takılan bir durum oldu. Sizlere danışmak istedim. Kendi şirketimize ait araçlarımızdan 3 tanesini servis için kullanmaktayız. 1 adet de motorumuz var. Servisleri iş yerimizde çalışan src si olan arkadaşlar kullanıyor. İşe gelir giderken de kendi güzergahlarındaki personeli alıyorlar. Hem şoföre biraz fark vermiş oluyoruz hem de servislerimiz gidip geliyor. Servislerde sadece kendi personelimizi taşıyoruz. Motoru kullanan arkadaşımız ise servis yapmıyor. Ama işe gelip giderken motoru kullanıyor. Sadece motorla veya diğer araçlarla mal götürüp getiriyor gün içinde. Ayrıca araçlar bu arkadaşlarda kalıyor hafta sonları ve tatillerde. Mesela motor kullanan şoförümüz akşam mesai bittiğinde atladı motora gitti eğlenmeye az biraz da alkol aldı ya da almasa bile motorla kaza yaptı. Bu durumda işverenin sorumluluğu ne olur ? İşveren açısından ne gibi sonuçlar doğurur ? Doğacak kötü sonuçları önleme veya en azından minimuma indirmek için neler yapılabilir ? Sizlerden bilgi rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler
 
Şirket aracı kullanma talimatı yapın. Kişilere tebliğ edin (imzalarını alacağınız tebliğden bahsediyorum elbette). Eğer iş dışında kullanmalarını istemiyorsanız doğrudan belirtip kullanılması durumunda ceza müeyyidelerini açıkça yazın. Kullanmalarına izin veriyorsanız da şirket üzerinden sorumluluğu atmak için yine nelerden kaçınmaları gerektiğini ve olumsuz durumlarda şirketin vereceği tepkiyi yazınız. Bunu yaparken avukatınızla beraber ilerlemenizde fayda var.

Bunun yanında şirket araçlarının iş için kullanıldığı sürelerde de yapılması gerekenleri/yapılmaması gerekenleri ve sorumluluk boyutlarını açıkça yazdığınız bir bölümün de olmasını tavsiye ederim.
 
Sn.BESdanişmanlik in dediği gibi sözleşmede belirtilmemiş ise önceden bu konularda yazılı olarak tebliğ-tebellüğ işlemleri yapılmış olmalı.
Motor sürücüsü çalışanın,mesai dışında trafik kazası veya bir olaya araçla birlikte karışmış olması halinde elbette araç ve şahıs Hakkı'nda bir işlem sözkonusu olacaktır.
Buradan işveren aleyhine bir durum doğar ise olayın özelliğine göre sonuca gitmek gerekecek, 3 cü şahıslara verilen zararlar karşısında durum ne olur bilmiyorum ama işci işveren arasında kalan durumlarda işverenin fazla etkileneceğini sanmıyorum,böylesi durumda çalışan aleyhine sonuçlar doğacağı açık.
 
Son düzenleme:
araç sahibinin kusursuz sorumluluğu vardır. Yani öncelikle her şart altında karşı tarafa sorumludur. Sürücünün usule uygun veya uygunsuz kullanımı çalışanla araç sahibi arasındaki sorundur. Karşı tarafı ilgilendirmez.Bu kural borçlar hukukunun temel ilkeleri.nden biridir
 
Üst