fonradar

Şirket Araçlarına Haciz Konulması.?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
A şirketinin vergi dairesine olan yüklü miktardaki borcuna karşılık vergi dairesi şirketin 2 ad. aracına haciz konduğunu bildiren bir yazı göndermiştir şirkete.

Şirketin borcu ödeme gücü yok.Araçlarıda iş yapabilmek için çalıştırmak zorunda, yani trafiğe çıkacaklar, çalışacaklar mecburen.


Bu durumdaki aşamalarda nasıl hareket edilir.?
Vergi dairesi açısından, nasıl hareket ederler, neler yapabilirler.?
Araçların akıbeti ne olur.?





Cevaplar için teşekkürler.
Kolay gelsin.
 
Ynt: Şirket araçlarına Haciz konulması.?

bildiğim araçlar haciz kaldırılana kadar bir otoparkta rehin kalır. borcun ödenme imkanı yok ise satılır.
 
Ynt: Şirket Araçlarına Haciz Konulması.?

benim bildiğim biraz farklı;
vergi dairesi trafiğe rehin için yazı yazar,trafik yakalayıncaya kadar araçlar kullanımda kalır.Ondan sonra yeddiemine teslim edilir ve satışa gidilir.. Tabii benim tavsiyem araçları teslim etmeleridir:)
 
Ynt: Şirket Araçlarına Haciz Konulması.?

aykut111, aynı bilgiyi biraz daha ayrıntılı yazmışsınız.
ZİNDAN, ya trafiğe yakalanmadan kaçak kullanacaksınız yada teslim edeceksiniz. bunlara ek eğer kendiniz teslim ederseniz çekici ücretinden kurtulursunuz. trafik üzerinde mal var yok dinlemez. yakaladığı yerde olduğu gibi çekici vasıtası ile yedemin otoparkına götürtür. ya araçları geri almak için haciz parası + çekici parası + otopark parası ödersiniz yada araçlar satılarak tüm bu ödemeler düşülür üste para kalırsa size ödenir. tavsiyem araçları 2. el alım satım yapan bir yer ile anlaşıp satın hacizi kaldırtın.
Not: amme alacaklarının tahsili ile ilgili a-1 tebliğini okuyunuz.
 
Ynt: Şirket Araçlarına Haciz Konulması.?

cevaplar için teşekkürler her ikinizede.
 
Ynt: Şirket Araçlarına Haciz Konulması.?

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1.GİB.4.01.17.02/ 2934 15/03/2007

Konu : Haciz İşlemleri



MALMÜDÜRLÜĞÜNE
.............................



İlgi: ..../....../2007 tarih ve ............. sayılı yazınız.



Daireniz mükelleflerinden nakliyecilik faaliyeti ile uğraşanların borçlarını ödememeleri dolayısıyla taşıtları üzerine haciz şerhi ve yakalama haciz şerhi konulduğunu, taşıtları bağlanan mükelleflerin borçlarını taksitler halinde ödemek istediklerini ve yakalama şerhinin kaldırılmasını talep ettiklerini ancak, bu borçların bir kısmının 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulu Hakkanda Kanunun 48?inci maddesi kapsamına girmeyen amme alacaklarından oluştuğunu beyan ederek, yakalama şerhinin kaldırılmasının haciz şerhi kaldırılmasıyla aynı anlamda olup olmadığının, haciz kaldırma anlamında olmadığı düşünüldüğünde ise taksitlendirme yapılıp yapılamacağının sorulduğu ilgi yazınız tetkik edildi;



Bilindiği üzere, 6183 sayılı A.A.T.U.H.Kanunun 48?inci maddesinde, amme borcunun vadesinde ödenmemesi, haczin tatbiki veya haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca, vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait mahkeme masrafı, vergi cezası, para cezası ve gecikme zammı alacakları iki yılı, bu alacaklar dışında kalanların ise beş yılı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabileceği belirtilmiş, 2000/1,2003/1,2003/3,2005/4 seri nolu Tahsilat İç Genelgelerinde ise tecil edilebilecek ve edilemeyecek vergiler belirlenmiştir.


Diğer taraftan, 6183 sayılı Kanunun 62?nci maddesinde borçlunun mal bildiriminde gösterilen veya tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü sahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından amme alacağına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunacağını ve tahsil dairesinin alacaklı amme idaresi ile borçlunun menfaatlerin mümkün olduğu kadar telif etmekle etmekle mükellef olduğu hükme bağlanmıştır.Ayrıca, 73.maddesinde de borçlunun alacaklı amme idaresinin muvafakatını almaksızın hacizli mallarda tasarrufta bulunamayacağı açıklanmıştır.



Buna göre; söz konusu taşıtların borçlarının yukarıda anılan Tahsilat İç Genelgelerinde belirtilen vergi türlerinden oluşan kısmının tecil yapılamayacağı açıktır.Ancak, anılan Kanunun 10?uncu maddesinde belirtilen başka bir teminat gösterilmesi halinde söz konusu mükelleflerin taşıtlarındaki hacizlerin kaldırılmasu mümkündür.



Öte yandan, taşıtlar üzerine konulan yakalama şerhi amme alacağının tahsilinin hızlandırılması amacıyla aracın bulunduğu yerde yakalanarak alıkonulmasına yönelik bir işlemdir. Bu bağlamda taşıt üzerine haciz konulması ile yakalama şerhinin aynı anlama gelmediği anlaşılmaktadır. Bu nedenle, anılan Kanunun 62?nci maddesinde belirtildiği üzere tahsil dairesi, alacaklı amme idaresinin menfaatlerini korurken, mükelleflerinde menfaatlerini korumak ve hayatlarını idame ettirecek tedbirleri almakla yükümlüdürler.Bahse konu mükelleflerinde geçimlerini nakliyecilik ile idame ettirmeleri sebebiyle bu araçlar üzerine konulan yakalama şerhinin mükelleflerin nakliye işlerini yürütmelerini engelleyeceğinden, müdürlüğünüzünde uygun görmesi durumunda söz konusu araçlar üzerine konulan haciz şerhinin baki kalması suretiyle yakalama şerhinin kaldırılmasının mümkün olduğu düşünülmektedir.



Bilgi edinilmesini rica ederim.



Murat AKAR

Başkan a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü
 
Üst