şirket içinde tutulan 2. şirket muhasebe kaydı hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hgatal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
3 Haz 2005
Mesajlar
9
biz bursa da faaliyet gösteren bir firmayız. istanbul kayıtlı bir satıcı müşterimiz var. biz ona malzemesini göndermesi kaydı ile fason işçilik yapıyoruz. o bize irsaliye ile "fason işçilik için gönderilmiştir" diye malzeme yolluyor. bizde ona yaptığımız işçilik kadar fatura kesiyoruz. ve ayrıca bu müşterimiz bize kendi irsaliye koçanında 1 koçan yolluyor biz onun adına yaptığımız malzemeyi onun irsaliyesinden yazarak onun müşterilerine gönderiyoruz.
benim sizlerden ricam; bu müşterimiz istanbulda biz bursada ve biz onun adına burda yolladığı malzemenin stok takibini yapıyoruz. bunun maliye açısından mahsuru varmı ? ve bizi maliye denetlemeye aldığında onun malzeme stoku bizim için bir sakınca yaratırmı ?
 
sayın hgatal

anladıgım kadarıyla kargo masrafından kacmak için bu işlemi yapıyorsunuz fakat siz işçilik ft kestıgınız için firmanızla baglantısı kalmadıgı için sizde gözüken mallar sayım sonucunda yakalandıgı zaman
bu konudan basınız agırır

saygılarımla
taner ozturk
 
Sayın hgatal
1-Müşterilerine irsaliye ile gönderdiğiniz malzemelerin faturasının kesilmesine dikkat etmeniz gerek.
2-Stok sayımında sizin açınızdan değerlendirirsek, müşteriniz size irsaliye ile malzemeyi gönderdiğine göre ve siz yaptığınız işçiliğin faturasını kestiğinize göre bu malzemenin sizin olmadığını isbat edebilirsiniz.
3-Ancak müşterinizin bu malzemeleri sizin yerinizi kullanarak pazarladığını düşünürsek, depo ve aracı komisyon ücreti ödemesi gerekir.

kolay gelsin.
 
tanerozturk' Alıntı:
sayın hgatal

anladıgım kadarıyla kargo masrafından kacmak için bu işlemi yapıyorsunuz fakat siz işçilik ft kestıgınız için firmanızla baglantısı kalmadıgı için sizde gözüken mallar sayım sonucunda yakalandıgı zaman
bu konudan basınız agırır

saygılarımla
taner ozturk

Merhaba,
Bence bir şey olmayacaktır. Neden ceza yesinler, irsaliye ile gelmiş ve fason işçilik yapılacağı irsaliyede belirtilmiş. Herhangi bir sorun olmayacaktır.

Farzedelimki fason işçiliği yaptıran şirketin Bursa'daki imalathanede bir temsilcisi olduğunu varsayalım, sevk esnasında müşterilere irsaliyeyi "o" şahıs kesiyor. Yani İstanbul'daki firma kendi işini Bursa'daki imalatçı firmaya yaptırıyor. Ama yinede başka bir firmaya ait irsaliyenin işletmede bulundurulması kafalarda soru işareti oluşturacaktır.

Ama en güzeli eğer, imalatçı firmanında zaten yaptığı hizmet ile ilgili irsaliye kesmesi gerektiğine göre kendi irsaliyesi üzerine Müşteri kısmına İstanbul!daki firmayı yazması, "SEVK ADRESİ " olarakta alıcı firmanın adresini yazmasıdır. Böyle bir çözüm önerdim ama işin detaylarını bilmediğim için çözüm olmayabilir.
 
Bence de yapmış olduğunuz uygulamada zor duruma düşmezsiniz. Tamer Bey'in dediği gibi başınızı ağrıtacak tek konu satıcı firmanın irsaliyesinin sizde bulunması.
 
sorunuzu açağıdaki tebliğ doğrultusunda çözebilirsiniz.

173 seri no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği.

Bazı mükelleflerin başka mükelleflere teslim edilmek üzere üçüncü şahıslara talimat vererek mal sevkettirmesi durumunda sevk irsaliyesi aşağıdaki örnekte açıklandığı şekilde düzenlenecektir.

Örnek : Toptancı (A) müşterisi olan perakendeci (C)’ye teslim edilmek üzere imalata (B)’ye talimat vererek kendi adına mal sevkiyatı yapılmasını istemektedir. Bu örnekte (C) ye karşı esas satıcı (A)’dır. (B) ise (A)’ya karşı satıcı durumundadır. Ancak, malı (A) yerine (C)’ye teslim etmektedir.

Buna göre, malın alıcı (C)’ye teslim edilmek üzere (B)tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde (B), bir nüshası kendinde kalacak ve diğer nüshası (C)’ye gönderilecek şekilde sevk irsaliyesi düzenleyecek ayrıca kendinde kalan nüshasının bir (örneğini) fotokopisini de (A) ya gönderecektir. Sevk irsaliyesinin müşteriler bölümüne ise "(A) adına (C) ye teslim edilmek üzere" ibaresini yazacaktır.

Daha sonra, (B) tarafından (A)’ya ve (A) tarafından da (C)’ye düzenlenecek satış faturalarına, (B) tarafından düzenlenmiş sevk irsaliyesinin tarih ve numarası yazılmak suretiyle, mal alım-satımına ilişkin belgeler düzenlenmiş olacaktır
 
Üst