Şirket Kayıtlı Şahıs Aracı Satarken Faturasız Sattım.

Üyelik
9 Ağu 2018
Mesajlar
5
Konum
İSTANBUL
Öncelikle bu forumda emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim,

Benim sorunum 19.09.2013 tarihinde Ssangyong Rexton 4x4 araç aldım.

Araç Fiyatı 45,529.07
%80 Özel Tüketim 36.423.26
%18 Kdv 14.751.42

Toplam 96.703.75

Şimdi sorunun başladığı ilk yer muhasebecim işletme defterine gider bölümüne kaydetmesi gerekirken gelirler bölümüne 45.544,55 tl olarak kaydetmiş ve fazladan haksız yere devlete bunun vergisini ödemişim.

Asıl sorunum 01.12.2017 yılında 90.000 tl karşılığında aracımı sattım ve alan kişiye aracın faturasını bilmediğimden dolayı kesmemiştim.

Yeni muhasebecim arkadaşım önerisi


1. Çözüm Önerisi :

Aftan yararlanarak 2017 yılını yapılandırma yapmak fakat yapılandırmanın maliyet 14.000 tl civarında fakat incelemede 2016 yılına bakılsa araç yinede demir başta kayıtlı görünecek ve mantıklı bir çözüm görünmüyor.

2.Çözüm Önerisi :

Geriye dönük maliye"ye bilgi verip düzeltme yaparak aracın kdv"si olan 14.000 tl ve geriye dönük faizi ile ödemek.

3. Çözüm Önerisi :

Şahıs Şirketini kapatıp yeni bir adreste yeni bir limited şirketi açmak fakat limited şirketinin"de masrafı ve işletilmesi sorunun çözümü anlamında ne kadar etkili olur bilemiyorum.

Sorunu ne kadar anlatabildim bilmiyorum bu konuda bilgisi olan değerli arkadaşlar yardımcı olabilirse çok müteşekkir olurum.
 
Yasal Defterlerinizin Gelir hanesine sehven kayıt edilen bir aracın Demirbaşlar arasında yer alması olası değil.
Şahıs firması olarak Taşıtın envantere alınması ihtiyaridir.

4. Çözüm zaten envanterinizde kayıtlı olmayan bir araç için bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Diğer taraftan taşıtın akaryakıt tamir vb. harcamaları defterlerinize gider kayıt edilmiş olması inceleme savhasında durumu değiştirebilir.

Her halukarda 4x4 araçlar durumunuzda ki mükellefler açısından binek konumunda ve %1 KDV oranına tabidir.
 
Son düzenleme:
Cevabınız için teşekkür ederim Ssangyong gümrük tarife kodu 87.04 olduğu için kdv %18 oluyormuş.

Eşyanın Tanımı (G.T.İ.P - 87.03)

Tarife Pozisyonu ve Sınıflandırmanın Gerekçesi

1+3, 1+4 veya 1+7 koltuklu, şoför ve öndeki yolcunun arkasındaki kısımda emniyet kemerleri veya emniyet kemeri montajı için tertibat, koltuk ve emniyet ekipmanı montajı için sabit tertibat, aracın iç kısmının her tarafında, araçların yolcu bölümlerinde yer alan konfor özellikleri ve iç döşemeleri (örn. yer kaplamaları, havalandırma, iç aydınlatma, küllükler), iki yan panel boyunca arka camları bulunan (En arkada yük bölümünün sağ ve sol taraflarında cam bulunsun bulunmasın); şoför ve öndeki yolcuların bölümü ile insan veya eşya taşınması için kullanılan arka bölüm arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmayan kapalı kasa motorlu taşıt

Eşyanın Tanımı ( G.T.İ.P 87.04)

Tarife Pozisyonu ve Sınıflandırmanın Gerekçesi

1+1 koltuklu, şöfor ve öndeki yolcunun arkasındaki kısımda emniyet kemerleri veya emniyet kemeri montajı için tertibat, koltuk ve emniyet ekipmanı montajı için sabit tertibat, aracın iç kısmının her tarafında, araçların yolcu bölümlerinde yer alan konfor özellikleri ve iç döşemeleri (örn. yer kaplamaları, havalandırma, iç aydınlatma, küllükler), iki yan panel boyunca arka camları bulunan (En arkada yük bölümünün sağ ve sol taraflarında cam bulunsun bulunmasın); şoför ve öndeki yolcuların bölümü ile insan veya eşya taşınması için kullanılan arka bölüm arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmayan kapalı kasa motorlu taşıt

Sözünü etmiş olduğunuz arazi Taşıtı T. Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 pozisyonuna yer almaktadır.
 
Distiribitör ile görüştüm araç şasi numarasından ithalat cı üzerinden sorgulattım 87,03 tarifesinden ithal edilmiş,

Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim,

Saygılarımla
 
Üst