fonradar

Şirket Ortağına Ait Gayrimenkul

Üyelik
7 May 2007
Mesajlar
90
Konum
trabzon
merhaba arkadaşlar benim sorum:
limited şirket ortağına ait bir gayrimenkul var onu şirketine ayni sermaye olarak koymak istiyor.
yapmamız gerekenler nelerdir acaba daha önce yapan arkadaşlar mı. ne gibi işlemler yapmam lazım
bilgi verene ark şimdiiden teşk.
 
Sayın smmcanan

Anonim ve limited şirketler bakımından neler ayni sermayedir?

342’nci maddede anonim şirketler bakımından ayni sermaye olarak konulabilecek mal varlığı unsurları sayılmıştır. Buna göre, üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dâhil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir. Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olamaz. 128’inci madde hükmü saklıdır.



581’inci maddede de limited şirketler bakımından ayni sermaye olarak konulabilecek unsurlara yer verilmiştir. Madde hükmüne göre,üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz veya tedbir bulunmayan; nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar ve adlar da dâhil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir. Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olamaz. 127’nci madde hükmü saklıdır.



342 ve 581’inci madde düzenlemeleri birbirine paraleldir ve anonim şirketler bakımından 128 ve limited şirketler bakımından ise 127’nci madde hükümlerinin saklı olduğu düzenlenmiştir.



342 ve 581’inci maddelerde düzenlendiği üzere anonim ve limited şirkete üzerinde sınırlı ayni bir hak, haciz veya tedbir bulunan, nakden takdir ve devrolunamayan ayınların sermaye olarak konulması kabul edilmemiştir. Bu nokta, 6762 sayılı Kanunda yer almamakta idi ve konu 6102 sayılı TTK ile açıklığa kavuşturulmuştur. Tapuya bağlanmamış, zilyedliğin devri yoluyla devredilen taşınmazlar bakımından madde hükmünde herhangi bir düzenlemeye yer verilmeyerek konunun çözümü yargı içtihatlarına bırakılmıştır.
Ayni sermayenin değeri nasıl belirlenecektir?

342 ve 343’üncü madde düzenlemeleri uyarınca, ayni sermayenin sermaye olarak konulması durumunda şirket merkezinin bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce değer biçilecektir. YMM ya da SMMM raporu yeterli olmayacaktır.



343’üncü maddeye göre, konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmelere ve ayınlara, şirket merkezinin bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce değer biçilir. Değerleme raporunda, uygulanan değerleme yönteminin somut olayın özellikleri bakımından herkes için en adil ve uygun seçim olduğu; sermaye olarak konulan alacakların gerçekliğinin, geçerliğinin ve 342’nci maddeye uygunluğunun belirlendiği, tahsil edilebilirlikleri ile tam değerleri; ayni olarak konulan her varlık karşılığında tahsis edilmesi gereken pay miktarı ile Türk Lirası karşılığı, tatmin edici gerekçelerle ve hesap verme ilkesinin icaplarına göre açıklanır. Bu rapora kurucular ve menfaat sahipleri itiraz edebilir. Mahkemenin onayladığı bilirkişi kararı kesindir.



343’üncü madde anonim şirketlere ilişkin bir düzenlemedir. Ancak, TTK’nın 578’inci maddesine göre, ayni sermaye, ayınların veya işletmelerin devralınması ve özel menfaatler hakkında anonim şirketlere ilişkin hükümler limited şirketler hakkında da uygulanacaktır. Dolayısıyla, limited şirkete konulacak ayni sermaye için de bilirkişi raporu zorunluluğu bulunmaktadır.


Karar Örneği



LİMİTED ŞİRKETİN SERMAYE ARTTIRIMINDA NAKİT VE GAYRİMENKULÜN SERMAYE OLARAK KONULMASI KARAR ÖRNEĞİ

Karar Tarihi :
Karar sayısı :
Konu :
Başkan :
Üyeler :


Genel Kurulumuz şirket merkezinde toplanarak aşağıda belirtilen hususları oy birliği ile karar altına almışlardır. Şirket sermayesinin …………………TL den ……………………TL ye çıkarılmasına ve şirket ana sözleşmesinin sermaye maddesinin aşağıdaki şekilde tadil edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.YENİ ŞEKLİ:
Şirketin sermayesi her biri………….TL kıymetinde ........................ paya ayrılmış ..................Türk Lirasıolup bunun, ...................... paya karşılık olan .......................... Türk Lirası ................................................... paya karşılık olan .......................... Türk Lirası .............................’na aittir.Önceki sermayeyi teşkil eden …………………………………TL’nin tamamı nakden ödenmiştir.Nakden taahhüt edilen esas sermaye paylarının itibari değerlerinin ¼ ü şirketin tescilinden önce ödenmiş olup, geri kalan ¾’ü ise genel kurulun alacağı kararlara göre şirketin tescilini izleyen yirmidört ay içinde ödenecektir. Bu husustaki ilanlar şirket sözleşmesinin (….)ilan maddesine göre yapılır.Bu sermayenin ……………………. TL.’si …… İli …….İlçesi ……… Mevkii ……… Ada ……… Pafta ……… Parselde ……………. adına kayıtlı gayrimenkulün ayni olarak sermayeye ilave edilmesi sureti ile karşılanmıştır.Sermayeye konulan gayrimenkulun değeri ……… Asliye Ticaret Mahkemesinin ……… tarih ve ……… sayılı mahkeme kararı ve ………. Tarih ve …… sayılı bilirkişi raporu ile tespit edilmiştir.


Ortak (T.C.Kimlik No) Ortak (T.C.Kimlik No) Ortak (T.C.Kimlik No)
İsim-İmza İsim-İmza İsim-İmza


 
Sayın Arkadaşlar,

İki küçük hatırlatma; Ayni sermaye olarak konulan Gayrımenkul ( ve yasaya göre hisse Senetleri ve Benzerleri ) iki tam yıl boyunca satılamaz satılsa da işlemleri hükümsüzdür. Ayni sermaye olarak konulan gayrımenkulün artırım işleminin tescil anından itibaren 30 gün içinde mülkiyetinin tapuda şirket adına tescili gerekir. bu işlem ise belgelerin tapuya sunulması kaydıyla hertürlü alım satım harcından ve KDV'nden muaftır.
 
Arkadaşlar konu ile ilgili bir konu var
2 ortaklı A.Ş ortaklardan bırının gayrimenkulu var şirket sermayesini 2 adına eşit miktarda ayni sermaye olarak konulabilirmi. Yani bir ortak eşininde sermaye payını kendi gayrimenkulunun bir kısmı ile taahhüt edebilirmi.
Saygılarımla Meslekdaşlarım
 
Üst