Şirkete Ait Köpeğin ve Köpeğe Yapılan Masraflar?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan volt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
29 Eki 2005
Mesajlar
44
herkese kolay gelsin diyerek merak ettiğim bi konuyu sizlere sormak istiyorum.Şirketin depolarını korumak için şirket bünyesinde bulunan değerli bir bekçi köpeği ve bu hayvana ait yiyecek veteriner ve diğer giderler nasıl muhasebeleştirilir?
Teşekkürler...
 
Sayın volt,
Şirketiniz güvenliği için kullanılan bekçi köpeğini 256-Diğer Maddi Duran Varlıklar Hesabı altında alış faturasındaki yazılı bedeli üzerinden aktife kayıt edip KDV'ni indirilecek KDV olarak dikkate alabiliriz. Yiyecek, veteriner, ilaç vs diğer giderlerini ilgili gider departmanınıza ait gider hesapları altında giderleştirebiliriz.
Ancak;
V.U.K. 333 sıra nolu tebliğde güvenlik hizmeti veya aracı olarak bekçi köpeği tanımı geçmemektedir. Sadece, tarım bölümünde 7.13. Diğer hayvanlar (Köpek, iş hayvanları v.b.) 5 yıl, %20,00 olarak geçmektedir.
Bekçi köpeğine ait giderlerin kanunen kabul edilebilir gider olup olamayacağı konusunda bilgi almanızı, amortisman oran ve süresi olarak da aşağıdaki tebliğin ilgili bölümüne göre işlem yapmanızı öneririm.

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:333)
4. Listelerde Bulunmayan İktisadi Kıymetler :
Listedeki herhangi bir sınıflamada yer almayan amortismana tabi iktisadi kıymetlere uygulanacak amortisman oranları için mükelleflerin müracaatları üzerine Bakanlığımızca belirlenecek süre ve oranlar üzerinden amortisman ayrılabilecektir.
Tebliğ olunur
.
Selamlar...
 
H

Bekçi köpeği işletmeye alınırken bir bedel ödenmiş ve işletmeye fatura kesilmiş ise 256 kodlu Diğer MDV da gösterebilirsiniz. Tarım işletmeleri için Faydalı ömür oranları açıklanmış ancak o kısımda da köpekler için bir oran açıklanmıyor. Sizin işletmeniz de büyük bir ihtimalle tarım işletmesi olmadığından bekçi köpeğinin işletmenizde bekçilik yapan bir çalışandan farkı olmadığı görüşündeyim. Bu sebeple de amortismana tabi tutulmayıp onun barınma, bakım, tedavi, yiyecek ve içecek harcamalarının giderleştirilmesi yeterli olacaktır. Bekçi köpeğinin satın alınması ile ilgili faturayı aktifleştirmiş isenin Diğer MDV gibi endeksle düzeltebilirsiniz. Ancak amortisman uygulanmaması gerekir düşüncesindeyim. Vergi Kanunlarında bununla ilgili bir açıklama yok. Amortismana tabi olmada MDV ın bir yıldan daha uzun süreli kullanılması, aşınma yıpranma ve değer kaybına tabi olması ve işletmenin faaliyetlerinde kullanılması amacı ile alınmış olması gibi genel esaslar var. Hayvanların da insanlar gibi hakları var. Bir hayvanı satın almakla onu cansız bir demirbaş gibi kullanma hakkına sahip olamıyoruz. Bununla ilgili mükteza isteyebilirsiniz. veya faydalı ömür cetvellerinde bu konu unutulmuş deyip Maliye Bakanlığından bunun da ilavesini isteyebilirsiniz. Bakalım ne derler.

Amortisman listresinin 1-6 bölümlerinde genel sınıflandırma yapılmış, bundan sonraki bölümlerde sektörel sınıflama yapılmıştır. Amortisman oranı tesbit edilkirken işletme önce faaliyette bulunduğu sektöre ait oranları esas alacaktır. Eğer burada o iktisadi kıymeti bulamaz ise genel sınıflandırmaya bakacaktır. 7. bölüm Tarım sektörü ile ilgilidir. Eğer tarım sektöründe faaliyet gösteriyorsanız %20 uygulayabilirsiniz. Ancak genel sınıflandırma da yer hayvanlara verilmemiştir
 
çok teşekkür ederim.İşletme Tarımsal bi işletme olmayıp,beyaz eşya ticareti yapan birden çok deposu olan bi şirket verdiğiniz bilgiler düşündüğüm gibi ama yalnız amortisman olayı takıldığım nokta .ilginiz çin teşekkürler...
 
Üst