fonradar

Şirketin Kendine Fatura Kesmesi

Üyelik
10 Ocak 2012
Mesajlar
47
İşyeri stoklarında bulunan malzemeden işyeri bünyesinde kullanacak.yaklaşık 300,00tl lik malzeme gider olarak kullanacak.bunu kendisine fatura edebilir mi?ederse alış fiyatı üzerinden kdv hesaplanarak mı fatura düzenleyecek.kaydımı da şöyle mi yapmalıyım
770 borçlu
153 alacaklı
391 ilave kdv alacaklı
acil yardımcı olursanız memnun olurum
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

391'in kullanılması hariç doğru kaydınız. Ancak bu durumda KDV hesaplanmasına gerek yoktur, zira söz konusu işlem bir dahili sarf işlemidir.
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.alış fiyatından kdvsiz fatura kesiyoruz o zaman
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

Bir başka firmaya kestiğiniz ft hiç bir farkı yoktur. Fark sadece alıcı mük bilgileri kısmına kendi firmanızı yazmanızdır. Diğer firmalara kestiğiniz/aldığınız ft nasıl kayıtlıyorsanız aynı şekilde kayıtlarsınız. KDVsiz ft hatalı olur.
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

Burcu Hanım dahili sarfın nasıl olup ta KDV'ye tabi olduğunu yasal gerekçeleri ile bana açıklarsanız hem çok sevinirim, hem de 1985 yılından beri KDV literatüründe kesin kabul görmüş bu görüşün çürümüş olması nedeniyle çok önemli yeni bir bilgi de öğrenmiş olurum.
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

:)


İşletme içi dahili sarf fişi de kesilebilir. Fatura şart değil. Ancak kesilirse kimse yanlış diyemez
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

biz de fatura yerine malzeme fişi gibi bir fiş kesmeye karar verdik.ben de 153 den 770 hesaba virman yapacağım.bu fişi de ilgili dosyaya koyacağım.cevaplarınız için ayrıca teşekkür ederim.
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü

TARİH :15.09.2003
SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-229
KONU : İşletmeye ait bir malın işletme İhtiyaçları için kullanılmasında Belge düzeni hk.

...
İLGİ: tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde;


Firmanızın tıbbi malzeme ithalatı yaptığı, stoklarınızda yer alan bazı cihazların kendi işletmenizde kullanıldığı belirtilerek bu cihazların stoktan çıkarılıp demirbaş olarak fatura edilip edilemeyeceği,

Satış elemanlarının demo çalışması yaparken bazı malların hasar gördüğü ve bu malların parça değişimi için kullanılan stoklarınızdaki yedek parçaların şirketiniz adına fatura edilip edilemeyeceği hususlarında tereddüte düşüldüğü belirtilmektedir.
Konu ile ilgili olarak, Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğünden alınan tarih, sayılı yazıda; "3065 Sayılı KDV Kanunu'nun 1/1. maddesi gereğince, Türkiye'de ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi bulunduğu, aynı Kanunun 2/1. maddesinde de, teslimin bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce alıcıya veya hareket edenlere devredilmesi olarak tanımlandığı, 3/a maddesinde de vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesinin teslim hükmünde sayıldığı, bu nedenle, işletmenin ticari faaliyeti ile ilgili olarak stoklarında bulunan emtiayı işletme bünyesinde kullanmasının ?teslim sayılan hal? kapsamında değerlendirilemeyeceği ve bu işlemler için katma değer vergisi hesaplanmayacağı, ancak söz konusu firma tarafından satışa konu edilmeyecek olan bu mallar için yüklenilen katma değer vergisinin indirim hesaplarından çıkarılarak gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekeceği belirtilmektedir.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır şeklinde tanımlanmıştır.

Buna göre, işletmenin stoklarında yer alan emtianın çeşitli nedenlerle işletme bünyesinde kullanılması durumunda, emtia bedellerinin şirket adına düzenlenecek fatura ile tevsik edilerek, kayıtlara gelir ve aynı değer üzerinden kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
-/-
Ft kesildiğine göre kdv de yazılır.
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

Selamlar
Paylaşılan özelge konuyu gayet açıklar niteliktedir.Bahsi geçen olay sıklıkla yapıldığı için özelgenin de arşivlenmesinde fayda vardır.bu anlamda sayın merkur2'ye tşk.ederim.
Aksini iddia eden başka bir özelge olmadığı sürece;
Bu özelgeye göre KDV'SİZ şekilde fatura düzenlenmesi gerektiği açıktır.
Özelgeden çıkarılacak sonuca göre şöyle bir kayıt yapmak doğru olur düşüncesindeyim.

7.. (ilgili gider hesabı)
7.. (kdv'nin gider maliyeti olarak dikkate alınması)
679- (gelir hesabı)
191- (yüklenilen kdv'nin indirimden çıkarılması)

Saygılar
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

Ben de öyle anladım da;

Ya özelgenin altındaki not nerden çıktı?

"Ft kesildiğine göre kdv de yazılır"
Bu sayın Merkür'ün görüşümüdür?
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

yalnız yüklenilen kdv kısmı bana biraz garip geldi.daha önce malı satmak için aldığım yerden işletmede kullanılmak niyetiyle alsaydım yine kdvsini indirim konusu yapacaktım.sadece 153 yerine 770 kullanacaktım.
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

Bu malı satacak olsaydınız kdv'yi tahsil edip devlete ödeyecektiniz.Satmayacağınız için kdv'sini kullanmış oluyorsunuz.Burada devlete deniliyor ki, "ben bu malı satmayacağım,onun içinde sana kdv ödemeyeceğim." haliyle devlet kdv'sini kurtarmak için bu yola başvuruyor.
Baştan gider olarak alsaydınız,evet,kdv'yi indirecektiniz ve öyle kalacaktı.Burada "maksat ve malın işletmeden çekilmesi" hususu önemli.
Bu da kdv mekanizmasından biri işte....
Kdv'nin çıkarılacak olması bana mantıklı geliyor.
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

KDV kanununda bu gibi iç işlemlerde kdv'siz ft kesilebileceğine dair bir açıklamaya raslamadım. Eğer böyle bir açıklama yok ise hem hesaplanan kdv hemde ind. kdv olarak beyana yansıyacağından sonuç değişmeyecektir. Ft kesilir ve kdv oranı ne ise ona göre kdv hesaplanıp ft yazılır. KDV beyanında hasılat olarak matrah ve kdv yer alır. Diğer taraftan kesilen ft gidere (nasıl diğer firmalardan aldığımızı kaydediyorsak) ve ind kdv olarak kaydedilir. Beyandada indirim konusu yapılır.
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

1-Dahili sarf ile ilgili ne 3065 sayılı Kanunda ne de genel tebliğ ve sirkülerde bir açıklama yok, ancak bu KDV'nin işleyiş mantığından varılan bir sonuç ve genel kabul görmüş bir ilke. Hangi KDV kitabına bakarsanız bakın aynı şeyi yazar.


2-Hem hesaplanan KDV, hem İndirilecek KDV vergi yükü açısından bir şeyi değiştirmez ancak gereksiz bir kırtasiyecilik ortaya çıkartılmış olur.

3-Dahili sarf ile ilgili olarak yüklenilen KDV'yi indirimlerden çıkarmak ise tamamen saçmalık, zira bu dahili sarf sonucunda işletme bir mal veya hizmet üretecek ve üretilen mal veya hizmet eninde sonunda satılacağı için satış bedeli üzerinden KDV hesaplanacaktır. Elbette bu söylediklerim satılan mal veya hizmetin kısmi istisna kapsamında olmadığı haller için geçerlidir, kısmi istisna söz konusu olduğunda KDV Kanunu madde 30/a uyarınca daha önce indirilen KDV'nin düzeltmeye tabi olacağı açıktır.
 
Ynt: Şirketin kendine fatura kesmesi

sayın Koraya katılıyorum
işletme faaliyeti için sarf olan bir stoğun
kdv sini 391 almak yanlış olur.
işletme faliyet konusu şeyi sattığında(bu sarfıda maliyetine yansıtacağından)
zaten kdv'sini tahsil etmiş olacaktır.
 
Merhaba, yeni kurulan beton santralimiz şubattan itibaren beton satışına başlamıştır. Şirket kendi ürettiği betonu kendi beton santralinin çevresini genişletmek içinde kullanmıştır ve irsaliye kesilmiştir. Bu durumda şirket kendine fatura kesmeli mi ve nasıl bir muhasebe kaydı gerekli. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Satışını veya üretimini yaptığınız malların işletmede kullanılmasında fatura kesilmesi veya kdv tahakkuku diye bir şey söz konusu olamaz.
İşletmede kullandığınız beton, yapılmakta olan bir işin parçası ise betonu maliyet bedeli ile stoklardan çekip 258 hesaba alırsınız. İş bitiminde de 258 hesapta biriken beton+diğer giderleri ilgili hesaba aktarırsınız.
 
Çok teşekkür ederim cevabınız için. Aynı işlem yapımını ve işletmesini belediyeden ihale yolu ile aldığımız halı saha için de geçerli olurmu? Kendi ürettiğimiz hazır betonu kullanıyoruz.
 
Üst