fonradar

Şirketlerde İşlenecek Giderler, İşlenmeyecek Giderler

talcid

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Tem 2006
Mesajlar
627
Konum
istanbul
sn.forumdaşlar biz 2006 yılında kadar perakende fişlerini içinde ne olursa olsun işliyorduk ilaç gıda içki temizlik fişlerini hep gider gösteriyorduk şimdi bu fiş toplama işi ortaya çıkınca mükellefler fişleri dahada çok artıracaklar ben açıkcası perakende fişlerini işlemek istemiyorum bu konudaki yorumlarınızı alabilirmiyim
 
Ynt: şirketlerde işlenecek giderler işlenmeyecek giderler

Bende işlemek istemiyorum. ;D
 
Ynt: Şirketlerde İşlenecek Giderler, İşlenmeyecek Giderler

Özetle şunu söyleyebilirim,

Fatura ile yazar kasa fişi arasında 2 farktan başkabir fark yoktur;

1. Belirli bir rakamın üzerinde fiş olmaz,
2. Firma eğer hammadde, ticari mal veya satılan mal veya hizmetin bünyesine giren bir emtia veya hizmet alıyorsa mutlaka fatura alması gerekir.

Bu bilgiler ışığında fiş, fatura kesme sınırının üzerinde değilse, satılan mal veya hizmet maliyeti ile alakalı bir alım değilse ve de söz konusu gider vergi kanunlarının gider kabul ettiği bir alımsa elbette gider yazılabilir.

Aksi taktirde yazar kasa fişi ile gider yazılamaz...
 
Ynt: Şirketlerde İşlenecek Giderler, İşlenmeyecek Giderler

A.B.G'nin de dediği gibi hükümlere dayalı kurallar vardır.

Bunun dışında firmanın ana faaliyet konusu dışındaki genel yönetim giderleri, yol giderleri, günlük ufak tutarlı ihtiyaçlar...gibi kalemleri gider yazmak istiyorsanız mecburen fişleri işleyeceksiniz. (mesleğin cilvesi işte).

Ayrıca içkinin KKEG yazılması ile ilgili teamülü bir türlü anlayamıyorum. Firma ile ilgili bir içki harcaması ise neden gider yazılmasın. Rus müşterim var iş bağlantısı yapmak için votka içirdim, gider yazamayacak mıyım?
 
Ynt: Şirketlerde İşlenecek Giderler, İşlenmeyecek Giderler

Neden içki kkg olacakmış ki Ağırlama gideridir. Tabi makul olmak ve ticari kazancın elde edilmesine yönelik olmak kaydıyla.
 
Ynt: Şirketlerde İşlenecek Giderler, İşlenmeyecek Giderler

nguroy ' Alıntı:
Neden içki kkg olacakmış ki ağırlama gideridir. tabi makul olmak ve ticari kazancın elde edilmesine yönelik olmak kaydıyla.
Kazancın Elde Edilmesi Ve İdame Ettirilmesi İle İlgili Olmayan Giderler

Vergi mevzuatımıza göre bir giderin kanunen kabul edilen veya edilmeyen gider olarak değerlendirilmesindeki temel kriter kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi çerçevesinde yapılıp yapılmadığıdır. Yapılan giderle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında doğrudan ve açık illiyet bağının bulunmaması halinde, yapılan gider vergi matrahının tespitinde dikkate alınamaz.

Genellikle yapılan her gider ile kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi arasında çeşitli derecelerde dolaylı bir ilişki kurmak mümkündür. İşletme adına yapılsa dahi, bir giderin işle ilgisi çok açık olarak kurulamıyorsa bu giderin matrahtan indirimi kabul olunmaz. Bir giderin kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi çerçevesinde yapıldığının kabulü yönünden önem taşıyan bir diğer husus, giderin keyfilik unsuru taşıyıp taşımadığındadır.

Uygulamada sık karşılaşılan bu tür giderlerin örnekleri aşağıda yer almaktadır.

- Dinlenme sitesi ve kamp giderleri,

- Baş sağlığı ilanları,

- Çalınan para ve mal bedelleri,

- İşletmeye kayıtlı olan cep veya araç telefonlarına ilişkin haberleşme giderlerinden yapılan işin mahiyetine uygun olmayan ve işin hacmi ile mütenasip olmayan kısımları,

- Bazı kişi ve gruplara değişik otel ve lokantalarda verilen ziyafet, içki ve yemekler için yapılan masraflar,

- İşletme personeli için kurulmuş bulunan kulübe ait lokalin kira ve bakım masrafları,

- Eşinin iş gezisine refakat eden şahsın her türlü seyahat ve konaklama giderleri,

- Fiilen sürdürülen ticari faaliyetlere uygun olmayan, zati ve ailevi işlerde kullanılan taşıtların giderleri(Bu giderlerin kanunen kabul edilmeyen gider niteliğinde olmaları işle ilgili olmamalarındandır)
 
Üst