sizce serbest muhasebecilere mali müşavirlik vermek adil mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan haktan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

haktan

Katkı Sunan Üye
yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar sizce sınav yapılıyormuş gibi sınav yapılmadan piyasada ki sm lere smmm ruhsatı vermek adil mi ?

Ynt: sizce serbest muhasebecilere mali müşavirlik vermek adil mi?

Merhaba,

Öyle bir şey var mı? Mümkün mü? Suçtur? Savcılığa suç duyurunda bulunmak gerek? Eğer rivayet ise, Fısıltı haberlerine itibar edilmemeli....

sınav yapılıyormuş gibi derken sınav yapılacak ama ayrı komisyon dersler daha az finansal analiz yok maliyet muhasebesi yok mesela sınav tarihi ayrı yani kolaylaştırılmış tamamen sadece formalite bir sınav olacak belli ki bu kadar çalışıp sınavlara giren arkadaşlara haksızlık olmayacak mı sizce

Bende öncelikle uygulamayı görmek gerekir diye düşünüyorum. Bu tür geçiş sancıları malesef yeni kurumsallaşan mesleklerde olur. Yapabileceğimiz birşey yok. SM'lerde kendilerince haklılar. Aralarında bizler daha doğmadan önce bu işi yapanlar vardı. Şimdi kalkıpta bizlerin bu insanlara sagısızlık etme veya biz okuduk ettik siz bu işleri artık bizlere bırakın deme hakkımız yok. Bizlerde kendi zamanımızı bekleyeceğiz. Avukatlık kanunuda ilk çıktığı zaman hukuk fakültesi mezunları, ilkokul mezunu dava vekillerinden şikayetçiydi. Bugün kaç tane dava vekili kaldı sorarım size. O yüzden bizler bu mesleğe yıllarını vermiş insanlara değer vereceğiz ki, mesleğimizi daha saygın yerlere taşıyabilelim.

sanırım kelimelerimi seçerken biraz hata yapıyorum ben smmm olmasınlar demiyorum dediğiniz gibi benim yaşım kadar bu meslekte yılı olanlar var . sadece sınav biraz daha seçici olmalı diyorum sizlerde biliyorsunuz ki aralarda çok fazla çürük elma var seçilmeleri gerek diye düşünüyorum.

bence sınav sistemi adil olmalı, yani ortada bir belge ve bir meslek varsa herkes ona eşit zorlukta ulaşabilmeli, yoksa hakkaniyetlikten uzak bir durum olur.

muaf tutulma bence adil bir olgu değil. yani bir kişi smmm olacak ve finansal analiz, maliyet ve finansal muhasebeden sınanmaması olacak iş değil.

bir başka konuya gelecek olursak, en temel ders finansal muhasebe bir kere. zaten ben smmm sınavlarında en kastırılmadan geçirilen dersin finansal muhasebe olmasına da bir anlam veremiyorum. bu dersten zorlamıyorlar gidip hukuktan zorluyorlar, olacak iş değil. ya hukuk demek kanun demek, bir soru olduğunda masanın üstündeki kanun kitabını açar bakarsın, kimsenin bunları adaylara ezberletme zorunluluğunun olmaması lazım. ama adam bir bilanço'yu ve gelir tablosunu oluşturamıyorsa nasıl smmm yapılır anlamak mümkün değil. 30 yıllık insan kaynakları müdürü bile bir sorun ile karşılaştığında masasındaki iş kanunu'nu açıp bakıyor, nasıl olur da bizlere bunları ezberlettirirler.

bence etik değil,adil değil,ahlaklıca değil.her emeğe saygı duyuyorum.fakat kendi yaş grubumdakilerin benden daha az emek ve maliyete katlanarak smmm olmasını kabul edemiyorum.sm lerden de bu durumdan rahatsız olan çok insan var.özellikle ileri yaş grubundakiler.yani tek taraflı bir rahatsızlık yok.sm belgesi kaldırılmamalıydı.eğitim düzeyine göre insanlar belgelerini almalıydılar.saygılar.

Ben kesinlikle SM lerin SMMM olmasına karşıyım yani her işi bilen o işin uzmanı olacaksa o zaman memleketteki bütün ebeleri kadın doğum uzmanı yada jinekolog doktor yapalım olsun bitsin yada olmadı askerdeki uzman çavuşları nasılsa subaylardan daha deneyimliler diye subay yapalım olsun bitsin böyle herkesin yönetici olduğu bir toplumda yada meslekte kim kime hizmet edecek hiçmi ara eleman olmayacak , ilk okul mezunu biri ile üniversite mezunu biri nasıl bir tutulacak böyle bir saçmalık olurmu üçüncü dünya ülkesi iseniz olur >:( >:( >:(.

SM lere saygı duyalım mesleği saygınlaştıralım tamam ama ben ailemden ayrı yıllarca afedersiniz eşşek gibi beş parasız, üniversite okurken bana üç kuruş göndericem diye yediğinden, üstündeki giysisinden işe giderken yol parasından kesen babam, zamanında yoldan geçene, selam verene , ben muhasebeciyim diyene sonrasında akıl edilip sınav yapılıp o sınavdada 10 sorudan 5 tanesini doğru yapana verilen bir belge ile benim yıllarca okul okuduğum üniversiteden sonra alacağım belgenin bir tutulduğunu bilse yemin ediyorum adama inme iner.
Adam yıllarca okuyun adam olun meslek sahibi olun okumayan amele,hamal olur siz okuyun adam olun dedi durdu sonunda okumayan ile okuyan bu ülkede bir tutuldu.

Bu konuyu tartışmak için artık çok geç. Forum gibi yerlerde yazmak fazla bir anlam ifade etmiyor. Keşke burada verdiğiniz tepkiyi kanun meclise geldiğinde başta iliniz vekilleri olamak üzere tüm m.vekillerine e-posta/telefon/telgraf/fax vs yöntemlerle gösterseydiniz.

Bizler ne yaparsak yapalım, bu iş eninde sonunda olacak. SM'lik başlangıç itibariyle olmaması gereken bir meslekti, haksız rekabete sebebiyet veriyordu, bir şekilde bu yanlışın farkına varıldı ve bu kademe meslekte kapatılıcak, SMMM olarak bir standart ve kalite yakalanacak diye düşünüldü. Ancak mevcut SM'ler ne olacak bu durumda? Adamların yıllardır yaptıkları meslek ellerinden alınacak gidin çaycılık yapın mı denecek? Tabiki hayır. SMMM olarak adlandırılacaklar, o nesil, bizim nesil ile arada kaynatılacak, bizden sonraki nesiller bu işin kaymağını alacak. Bizler homojen bir yapı içerisinde varolma mücadelesi verirken, bizden sonra bu mesleği icra etmeye hak kazananlar eğitim seviyesi yüksek mali müşavirler olarak prestij kazanıp bunu en iyi şekilde kullanacaklar.

Ne SM'ler adına nede SMMM'ler adına homojen bir yapının içinde olmak fayda sağlamayacağı gibi eğitimlinin de eğitimsizinde, deneyimlinin de deneyimsizinde içinde bulunduğu bir muhasebe piyasası herkes için işleri daha karmaşık hale getirecektir.

Çok önceleri yapılması gereken, ancak çok geç kalınmış bir uygulamadır, bizlere denk gelmesi ise tamamen şanssızlık...

sayın turko nun yorumunu gönülden katılıyorum, yapılan yanlış ama tepkiyi yanlış yerde ve zamanda gösteriyoruz. hangimiz bu kanun görüşülürken en azından odamıza gidip buna dur deyin dedik hangimiz bölgemiz m.vekiline itirazımızı ilettik.

evet, itirazımızı ne zaman, nereye yapacağımızı bilmemiz lazım. yanlış ve hakkaniyetten uzak bir kanun görüşülmeye başlanmadan ilgili milletvekillerimize itirazımızı bildirmemiz lazım, onları detaylı e-maillerle durumun vahimliğini anlatmamız lazım. itiraz etmezseniz onlar da sizi savunmaz, kollarını kaldırırlar ve 2 saniyede hooop kanun onaylandı olur..

Bir ek daha yapayım bu konu ilk ortaya çıktığından bu yana en az 10 yıl geçti.

kanun değişikliği olduğu vakit herkes odaların seçim sistemi değişikliğine odaklandı(rıldı) her zaman yaptığımız gibi işimize yarayan konuları tartışmak yerine olur olmaz konulara kafa yormamız sağlandı..

Bende hatırlıyorum iş oda seçim sistemi değişikliği olduğu zaman gazetelere boy boy ilanlar verdi türmob ama iş meslek saygınlığını artırmaya geldimi hiç sesleri çıkmıyor. Yasalarla mali müşavirlere verilmiş haklar bir bir başka kurumlar ve kişiler tarafından gasp edilirkende hiç sesleri çıkmıyor nedense.

koltuk sevgisi bir başkadır koltuğu olmayan anlayamaz...
canım koltuğum bir an senden ayrı düşecem sandıydım
ne kadar değişiklik yapsalarda kimse seni benden alamaz..
koltuğum varken sizin derdinize mi düşecen sandıydın.. ;D ;D ;D

koltuğunu seven koltuk sahabısı.. ;D ;D

Başkalarını eleştiriyorsunuzda sizin aklınız neredey di? Neden sahnede değildiniz? Burada veya başka bir platformda neden sesiniz çıkmadı?

Valla hocam haklısın ama bu insanlarda odalara bu mesleği ilerletsinler diye seçiliyorlar. Yani kanarya sevenler derneğine seçilmiyorlar ki bunlar.

+1

Tabiiki adil değil.Her kim adil diyorsa o kişi de adil değil.Ancak konunun bir problem olduğu da açıktır.

Bu problemin çözüm yolu da aslında 1136 sayılı yasanın geçici 13.maddesinden ilham alınarak çözülebilirdi.

Ancak gerek meclisteki meslektaş temsilcileri ve gerekse Türmob vede gerekse ana muhalefet partisi milletvekillerinin baktığı açı kaç derecelik açı onu bilmek gerekir.

Ben her açıdan bakıyorum.Ama onların gördüğünü göremiyorum.

Geçici 11. maddeyi Anayasa mahkemesine götürmeyen sayın Kılıçdaroğlu ve ekibinin yeterince adil olmadığını da görmüş olduk.

Saygılarımla...