Sizce Yıllık İzin Ücretimi Alabilir miyim?

Arkadaşlar herkese iyi akşamlar şu anda çalıştığım işyerinde henüz 1. yılım dolmadı ,01/10/2011 tarihinde doluyor ancak ben çok daha cazip bir teklif geldiği için istifa etmeyi düşünüyorum. Sizce 01/10/2011'den önce istifa edip 01/10/2011'e kadar çalışırsam kullanmadığım 14 günlük izin ücretimi hak eder miyim. Yoksa 1 ekimden önce istifa ettiğimde henüz 1 yılımı doldurmadığım için izin ücretim de yanar mı? Bu arada ihbar sürem 4 hafta yani hemen yarın istifa etsem en fazla 21 ekime kadar çalıştırılabilirim diye düşünüyorum. Doğru mudur?

Ynt: Sizce Yıllık İzin Ücretimi Alabilir miyim?

20 eylülde soruyu sorup, 1 eylüle kadar çalışsam olur mu diyorsunuz.
Tarihleri tekrar kontrol edip düzeltirseniz daha rahat anlaşılabilir sorunuz.
İstifa ederseniz ihbar sürenize uymak zorundasınız, bu da 4 hafta daha çalışmak zorundasınız demektir yasal olarak.4 haftayı tamamlarken 1 yıllık çalışma süresine ulaşıyorsanız, ücretli izne de hak kazanırsınız ve çıkışınızda bu ücretin ödenmesi gerekir.
10 gün izin süresini nereden buldunuz anlayamadım.? Cumartesileri çalışılmayan bir işyerinde mi çalışıyorsunuz?

Üstad öncelikle cevabın için teşekkür ederim, tarihlerde bi hata olmuş kusura bakma düzelttim.

4857 sayılı İş kanununun 55. Maddesi gereği çalışanın yıllık izne hak kazanabilmesi için işçinin işe girdiği tarihten başlayarak deneme süresi de dâhil olmak üzere 1 yıl çalışması gerekmektedir. İzne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir.
Yıllık Ücretli İznin Uygulanması
? Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.
? İzin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.
? İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.
? Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Diğer bir ifadeyle yıllık izin iş günü olarak verilir.
? Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara talepte bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır.
? İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde bildirim süresi ile işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri, yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.
? İşçinin yıllık ücretli izin kullandığını işveren kanıtlamak zorundadır. Bu nedenle işverenler, işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi düzenlemelidir.
? İşçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.
? İşveren veya işveren vekilleri, bu istekleri Yönetmeliğin 15 inci maddesinde sözü geçen izin kuruluna veya 18 inci maddesinde belirtilen kişilere bildirir.