sm kira geliri

Üyelik
27 Nis 2006
Mesajlar
71
bir doktor kiralamış olduğu işyerinin bir odasını bir başka doktora kiralaması durumunda vergilendirme nasıl olur. makbuz duzenleyerek kira bedeli+kdv tahsili mi gerekli yoksa bu gelir doktor için gmsi midir..tşk
 
Burada ihtiyarilik söz konusu.İkinci doktor isterse direk mülkiyet sahibiyle kira kontratı yapar.(Stopaja Tabi) İsterse önceki doktordan kira katılım diye fatura kestirip kdv sini öder. Her iki durumda da önceki doktorun rızası aranır.
Hayırlı günler dilerim.
 
Sayın hakankaya;
Doktor için Kira bedeli bir gelir olduğuna göre. Makbuza Kira bedeli+stopaj+kdv yi göstermemiz gerekir.
 
gvk m 70 sondan 3.paragraf "Yukarıda yazılı mallar ve haklar ticarî veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratları ticarî veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanır."

dikkat edilirse sm dahil edilmemiştir..kanaatimce gmsi olması gerekiyor doktor için..
 
İşyerini kiralayan doktorun (önceki) kira kontratında "üçüncü kişilere kiraya veremez" diye bir ibare var mı?

Eğer var ise büro sahibi ile ileride böyle bir uygulama yüzünden sorun yaşayabilir siniz?
 
Sayın hakankaya ben olayı kiraladığı işyerini kiraya vermesi acısından değerlendirdim.işyeri kendisine ait se dediğiniz doğru gmsi olur.
 
Merhabalar

Burada kiracının kiracısı olma durumu söz konusudur. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun bu konuda verdiği bir karar aşağıdadır.

Kod:
KİRALANAN, KİRACI TARAFINDAN BAŞKASINA KİRAYA VERİLDİĞİNDEN KİRALAYAN İLE ASIL KİRACI ARASINDA HUKUKİ MÜNASEBET DEVAM EDER. DEVREDİLEN ÜÇÜNCÜ KİŞİ İLE KİRALAYAN ARASINDA BİR HUKUKİ İLİŞKİ YOKTUR. 
(Yarg. HUKUK GENEL KURULU E.978/866 K.980/2012 T.21.05.1980)

Kararda görüldüğü üzere ikinci kiracının mal sahibi ile bir hukuki ilişkisi yoktur. O birinci kiracıya karşı sorumludur. Bu durumda birinci kiracı gayrimenkul sahibi yerine geçmekte ve dolayısıyla kiraya verdiği kişinin, yani ikinci kiracının birinci kiracıya ödediği kiradan Gelir Vergisi stopajı yapması gerekmektedir.

GMSİ’nın beyan durumuna gelince, konu ile ilgili GVK 86/c maddesi aşağıdadır.

Kod:
“c) Vergiye tâbi gelir toplamının [(a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hariç] 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması koşuluyla, Türkiye'de tevkifata tâbi tutulmuş olan; birden fazla işverenden elde edilen ücretler, menkul sermaye iratları ve gayrimenkul sermaye iratları,”

Görüldüğü gibi, belirli bir miktarı aşmayan GMSİ gelirleri için yapılan stopaj tutarı nihai vergileme olarak kalmaktadır. Bu gün için bu tutar 15.000 YTL’dir. Kira geliri bu meblağı aşmıyorsa ikinci kiracının elde ettiği kira gelirini beyannamesine dahil etmesi gerekmiyor. Aksi halde beyan edip vergisini ödemesi gerekir. Kira gelirini tespit ederken de asıl mal sahibine ödediği kirayı tahsil ettiği kira gelirinden bir maliyet unsuru gibi düşeceği tabiidir.

Diğer taraftan aynı işlem birinci kiracı ile asıl mal sahibi arasında da geçerlidir.
 
Üst